Tytuł: Czy włączać reflux podczas odbierania przedgonów?
Napisane: piątek, 19 lut 2010, 10:41
Co o tym myślicie? Niektórzy ziębią palce i wychładzają spirale (refluks wew.) już na etapie odbierania przedgonów. Moim zdanie mija się to z celem. Po co skraplać z powrotem coś, czego chcemy się od razu pozbyć? Przeoczenie to najczęściej tyczy się refluksów wewnętrznych, bo przy zewnętrznych chyba raczej nikt nie kieruje przedgonu na powrót do kolumny.
Tytuł: Re: Czy włączać reflux podczas odbierania przedgonów?
Napisane: piątek, 19 lut 2010, 12:19
Zasadniczo, to przedgon należałoby też destylowac z refluksem. Tym bardziej. Bo jeśli temp. wrzenia przedgonu jest np. 75 stopni a azeotropu etanol - woda - 78,3 stopnia, to w czasie oddestylowywania przedgonów będą one szły z azeotropem z racji bliskich temp. wrzenia i bardzo małej zawartości przedgonów w zacierze. Refluks zatęży przedgony po prostu. Odbiór gonu głównego zaczynamy dopiero po osiągnięciu temp. 78,3 stopnia. Prawdę mówiąc, to mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby z chłodnicy skapnęło cokolwiek zanim termometr pokaże te 78 stopni. Owszem, smrodek wychodzący z chłodnicy jest bardzo charakterystyczny zaraz przed zaczęciem kapania właściwego, ale kropli może jedna, może dwie skapną i tyle przedgonu właściwego. Potem odbieram tę pierwszą 50-tkę jako paliwo / czyścik (dla spokoju sumienia) i dalej już gonię gon główny.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Napisane: piątek, 19 lut 2010, 14:36
Cytuj:
Zasadniczo, to przedgon należałoby też destylowac z refluksem.
Chodzi tu o analogię. W wielu opisach dotyczących operowania refluksów zewnętrznych, można przeczytać, że przedgonów nie wprowadza się na powrót do kolumny tylko zlewa się je do jakiegoś pojemnika. Więc dlaczego mamy robić odwrotnie z refluksem wew.?
Dostrzegam tu pewną niekonsekwencje, dlatego warto temat przedyskutować
Napisane: piątek, 19 lut 2010, 14:56
Kolego Flugcojg, reflukser ze mnie żaden, jednak z doświadczeń na Guttmanie wynika jasno, że tylko w przypadku stosowania refluksu (powrotu - czy to z RZ, czy z RW) można w miarę precyzyjnie oddzielić acetony i smrody przedgonowe. Mało tego, podczas odbierania tych smrodów staram się aby powrót był możliwie jak największy, gdyż wtedy najbardziej smrodliwe przedgony skapują. Polecam opis doświadczenia: post13630.html#p13630
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Napisane: niedziela, 21 lut 2010, 21:11
Tak jak napisał Kol Pokrec, w pierwszej fazie parują przedgony, poprzez reflux następuje stężenie tego świństwa w górze kolumny i odbieramy je precyzyjnie w nieco niższej temperaturze i powoli. Wyraźnie czuć te smrody po zwilżeniu palca. Jak już zapach stanie się bliższy czystego etanolu (1-sze tłoczenie) podnosisz temp. delikatnie (stopniowo) i odbierasz właściwy urobek. W drugim procesie już nie możesz mieć wątpliwości, czysty etanol bez tolerancji. Na wszelki wypadek pierwsze 1/2l do porównania w osobne naczynie. Ten wątpliwy zbieraj i jak uzbierasz pełny wkład do gara to przeleć razem z pogonami. Wg mnie nie warto ich mieszać z kolejnym zacierem.
Napisane: poniedziałek, 1 mar 2010, 13:01
flugcojg napisał(a):
...Niektórzy ziębią palce i wychładzają spirale (refluks wew.) już na etapie odbierania przedgonów. Moim zdanie mija się to z celem. Po co skraplać z powrotem coś, czego chcemy się od razu pozbyć? ...
Zarówno jeden jak i drugi sposób jest stosowany w psotyfikacji. Wszystko zależy od Psotnika i jego sposobu operowania instrumentem. W metodzie kiedy pierwsze psocenie nastawu robię z refluksem, to tradycyjnie, zanim rozkręcę wodę, odbieram pierwsze 50ml Później dopiero zaczynam zwilżać wypełnienie w kolumnie i po ok 0,5h zaczynam odbiór z podziałem na przed, serce, po. Każdy ma własną metodę i każda jest dobra. Najważniejsze, żeby psota była smakota
Pozdrawiam serdecznie Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Napisane: czwartek, 17 lis 2011, 19:06
Witam, mam pytanie odnośnie odbierania przedgonów na kolumnie CM. Ja robię to tak ,gdy temperatura na kolumnie wzrasta, to odkręcam przepływ przez spirale deflegmacyjną i odbieram bardzo powoli kropelkowo przedgon przez 40 minut, po czym stabilizuje kolumnę i odbieram do osobnego słoja psotę .Czy takie odbieranie przedgonu jest poprawne? Czytałem ,że koledzy odbierają przedgon po stabilizacji kolumny .Ale przez 40 minut tracę czas a przedgon odbiera się bardzo powoli.
Ostatnio edytowano piątek, 18 lis 2011, 08:05 przez Wald, łącznie edytowano 1 raz
Napisane: piątek, 18 lis 2011, 08:08
Przez 40 minut odbierasz pierwszą setkę, która nadaje się na podpałkę. Przedgony idą dopiero po tym. Z tego co piszesz, wnioskuję że przedgonów nie oddzielasz wcale.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Napisane: piątek, 18 lis 2011, 08:48
Wald- cokolwiek z kolumny odbieramy, to PO stabilizacji. Trzeba poczekać na rozwarstwienie frakcji i dopiero zebrać to, co jest najwyżej, jakby "z nad" par etanolu.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: piątek, 18 lis 2011, 09:05
A co myślicie o takim odbiorze przedgonów? post40438.html#p40438 . Właśnie na kolumnie z refluksem. Dopiero potem zależnie od wsadu refluks utrzymujemy, albo przechodzimy na pot-still'a. Przy odbiorze prostym przedgon jest znacznie większy. Z refluksem koncentrujesz go minimum. Pewnie że przy cukrówkach (z pot-still'a) można próbować go ponownie rozdzielać przy specjalnej destylacji. Przy nastawach smakowych odłożymy w ten sposób sporą część aromatów, które dość wcześnie odparowują i tracimy je bezpowrotnie.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości