Teraz jest środa, 23 maja 2012, 16:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Dział zablokowany Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy wężyk PCV nadaje się do psocenia?
PostPostNapisane: czwartek, 2 lip 2009, 18:18 
Tematy: 2
jak nie ciezko sie domyslec jestm nowy :)

do swojej destylarki kupilem wąż taki jak do odciągania wina.
niby sylikon ale taki bezbarwny (przeswitujący).czytalem tu na forum ze komus jakies dziwactwa wyszly z tej psoty.moje pytanie MUSZE GO ZMIANIAC NA TEN "BIAŁY"?
jutro planowalem psocic wiec zalezy mi na szybkiej odpowiedzi,wrazie co bede czekal.
z góry dzieki :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

Ostatnio edytowano czwartek, 2 lip 2009, 18:47 przez wojtekklim, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: wężyk...prosze o szybka odpowiedz !!!! :)
PostPostNapisane: czwartek, 2 lip 2009, 18:39 
Tematy: 73
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Dawaj na tym który masz!

Przynajmniej w końcu zweryfikujemy, czy tak naprawdę użycie wężyków z PCV jest tak bardzo nie teges, jak to się zwykło mawiać...

A tak na poważniej, to czy czasem nie przesadzamy z tym ciągłym czepianiem się do szczegółów materiałów z których jest aparatura zbudowana.

P.S. Proszę o potraktowanie tego posta z ;) bo wciąż się słyszy o różnych zagrożeniach ale nikt tego tak naprawdę nie sprawdza empirycznie...

PostPostNapisane: czwartek, 2 lip 2009, 19:01 
Tematy: 2
hehe jednak chyba do tych mniej odwaznych naleze :P

PostPostNapisane: czwartek, 2 lip 2009, 19:40 
Tematy: 8
Osobiście byłem u znajomego (kiedy to było :?: :?: tak jakoś koniec maja, nie to już był czerwiec), którego dawno nie odwiedzałem, a że nadarzyła się okazja to wdepnąłem do niego ( kiedyś co raz dawał mi buteleczkę swojaczka). No i pogadaliśmy trochę, no i weszliśmy na temat bimberku. Pokazał mi swoją aparaturę: Keg 30l, wyjście z rurki miedzianej następnie dwa odstojniki (takie całe szklane słoiki nie wiem jak kto się fachowo nazywa) i chłodnica szklana... Wszystko połączone PCV aż się przestraszyłem bo się naczytałem o tym, że silikon tylko. Ale facet ma aparaturę od kilku lat, wężyków jeszcze ani razu nie zmieniał ( trochę zmieniły kolor i zesztywniały i moim zdaniem się rozlecą za niedługo :hahaha: ) i jakoś żyje pije i jest gitees :geek: Więc nie wiem co tym PCV tak straszą hehe :smiech: .
Pozdrawiam bloniak91

PostPostNapisane: czwartek, 2 lip 2009, 20:08 
I o tym mówię, Kolego Błoniak, że najlepszym sprawdzianem jest... samo życie!

@Wojtek

Wężyk zaprezentowany na zdjęciu nie jest silikonowy, ale nie wszystko co jest niesilikonowe jest trucizną. Sprawdź sam.
Najwyżej Admin Twoje konto zlikwiduje, jeśli nie mam racji... ;P

PostPostNapisane: czwartek, 2 lip 2009, 20:25 
Tematy: 8
Kurczę nie każdy ma internet i nie każdy czyta... Ludzie, przede wszystkim starsze pokolenie nie przywiązują wagi do materiałów. Tak jak Kol. Kucyk wspomniałeś w temacie pt. "Spirala" kiedyś robili w bańkach aluminiowych itp, itd i nikt sobie głowy nie zawracał :freak: tylko konsumowali :pije: a efektów "mocno" :womit: ubocznych nie było :ok:

PostPostNapisane: czwartek, 2 lip 2009, 21:08 
Tematy: 18
Psotnicy!
Dwa razy zawiodłem się na wężykach. Pierwszy raz kupiłem takie do paliwa- tragedia. Waliło jakby acetonem, po kilku minutach zrobiły się mętne(chyba jakieś świństwo poszło do destylatu) i niestety nie dało się tego pić. Drugi raz dostałem od znajomego, używał ich do dojarki dla krów(mówił, że silikonowe). Niestety to samo-mętne po kilku minutach i znajomy posmak acetonu, rozpuszczalnika czy coś w tym stylu. Powiedziałem dość. Zakupiłem silikonowe i po problemie. Psota taka jak powinna być. Faktycznie te co ja mam też są nieprzezroczyste. Po kilku psoceniach są ok. Gruba ścianka, ale fi 6 naciągnąłem na fi 8 bez podgrzewania siedzi ciasno bez opasek. To forum jest po to by sobie wzajemnie pomagać. Nie popełnijcie mojego błędu, szkoda nastawu i czasu. Z drugiej strony.....człowiek uczy się na własnych błędach najlepiej, ale jest to bardziej "bolesne".
Pozdro.

PostPostNapisane: piątek, 3 lip 2009, 19:08 
Witam!
Ja waśnie w tej chwili psocę pierwszy raz... :oops:
To, co wychodzi jest klarowne, zapach noralnego spirytusu ale w smaku to jakoś tak dziwnie. Nie wiem sam, czy to wężyk ( mam identyczny jak kolega pokazał na zdjęciu) ale mam wrażenie, że psota smakuje tak jak wężyk pachniał po otworzeniu folii po raz pierwszy.

Ostatnio edytowano sobota, 4 lip 2009, 07:03 przez voytis, łącznie edytowano 1 raz

PostPostNapisane: piątek, 3 lip 2009, 19:10 
Siemka Kolego voytis!

Jak masz możliwość, to dawaj foty sprzętu w działaniu!!!

PostPostNapisane: sobota, 4 lip 2009, 07:52 
Jak sobie Pan Kucyk życzy! Oto link post8429.html#p8429
Nie odpisałem od razu ale to zrozumiałe - byłem tak zaoferowany moim eksperymentem, że przez 3,5 godziny oka od destylatora nie oderwałem :D A potem degustacja :piwo: i.. obudziłem się dziś rano :ok:

Dział zablokowany Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1