Kłopoty z budową i eksploatacją aparatury, wybór właściwego sprzętu. Podstawowe pytania początkujących.
Awatar użytkownika

radius
4500
Posty: 4690
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Czy warto kupić kolumnę Aabratek ???

Postautor: radius » wtorek, 11 gru 2012, 21:22

Sprężynki z miedzi mają bardzo słaby stosunek P/V, a co za tym idzie, HETP dla takich sprężynek jest bardzo duży. Stąd te skoki temp. na dolnym termometrze i różnica w odczytach. Jak zamienisz miedź na sprężynki pryzmatyczne to temperatura powinna być stabilna i taka sama jak na górnym termometrze.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3661
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Czy warto kupić kolumnę Aabratek ???

Postautor: lesgo58 » wtorek, 11 gru 2012, 22:09

Zamień miedż miejscami. Możesz dać na górę.
Ewentualnie - ja tak zrobiłem - mam rurę 40cm służącą jako katalizator przy pierwszym pędzeniu. Póżniej następne gonienia jadę bez katalizatora. I wtedy te 40cm wypełnienia z KO pod portem daje radę.
http://alkohole-domowe.com/forum/post166289.html#p166289

Awatar użytkownika

romeek84dna
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 11 gru 2012, 22:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Sanok
Załączniki
Re: Czy warto kupić kolumnę Aabratek ???

Postautor: romeek84dna » wtorek, 11 gru 2012, 22:15

Witam. To mój pierwszy post na tym forum, chcę podziękować, bo dzięki Wam i waszym postom uniknąłem zakupu badziewia. Znalazłem na allegro więc Aabratka , czy jest wg Was dobry, i warto za tą cenę?
http://allegro.pl/aabratek-160-destylat ... 09659.html

Awatar użytkownika

Autor tematu
szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Załączniki
Re: Czy warto kupić kolumnę Aabratek ???

Postautor: szeyker89 » wtorek, 11 gru 2012, 22:49

Sama kolumna w sobie jest ok. Ale tak jak pisze sprzedawca należy kupić keg, wypełnienie, ocieplenie, grzałki, regulator. Jeśli resztę zrobisz sam to możesz kupować... Ja się jednak zdecydowałem aby moją kolumnę robił kol. Kula (forumowicz). Jakoś nie ufam nieznanym i nie sprawdzonym konstruktorom na Alledrogo... Jak widzę to jest licytacja. Aktualna cena 750 zł - ja bym więcej nie dawał... Nawet jak by ktoś mnie przebił cenowo. Reszta drobiazgów do kolumny również kosztuje więc nie ma co szaleć z licytacją...
Pozdrawiam szeyker89

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Czy warto kupić kolumnę Aabratek ???

Postautor: Emiel Regis » wtorek, 11 gru 2012, 22:54

Ten sprzęt też pochodzi od użytkownika forum- koalak.
Wygląda na poprawnie zrobiony, osobiście wolałbym inny termometr, nie wiadomo też jak pracuje ten zaworek precyzyjny, zdaje się że to konstrukcja autorska.
Podsumowując wygląda nieźle (a nawet bajecznie w porównaniu do poprzednich pomysłów) ale nikt jeszcze nie wypowiadał się co do działania.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Awatar użytkownika

romeek84dna
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 11 gru 2012, 22:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Sanok
Załączniki
Re: Czy warto kupić kolumnę Aabratek ???

Postautor: romeek84dna » środa, 12 gru 2012, 06:15

A gdzie znajdę na forum tą kolumne kolegi Kuli ?


Konto usunięte1
100
Posty: 119
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 18:49
Załączniki
Re: Czy warto kupić kolumnę Aabratek ???

Postautor: Konto usunięte1 » środa, 12 gru 2012, 08:37

Witam. Rzeczywiście zaworek iglicowy jest mojej produkcji. Wykonany jest na drobniutkim gwincie 0,75mm. co daje bardzo dużą precyzję. Można sobie liczyć kropelki jak również ustawiać strumyczek jak tylko się chce. Zaworek jest cały z kwasówki.
Termometry mam sprawdzone. Pokazują z rozdzielczością co do 0,1 stopnia i odświeżanie mają co sek. Dlatego wybrałem taki, bo ma krótszą sondę od innych. Sonda jest z kwasówki, ma tylko 7,5 cm. dzięki temu sonda prawie nic nie wystaje z kolumny.
Ładniej to wygląda po prostu.

Pozdrawiam. Paweł.
Posty napisane przez użytkownika koalak. Na prośbę konto zostało usunięte.

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3661
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Czy warto kupić kolumnę Aabratek ???

Postautor: lesgo58 » środa, 12 gru 2012, 08:49

Malutkie wtrącenie...
Lepiej jakby sonda w ogóle nie wystawała, bo choćby malutki fragment mający styczność z warunkami zewnętrznymi może zakłócić rzeczywisty pomiar temperatury wewnątrz kolumny.
Sprawdzone...
Jeśli już taka historia ma miejsce to jedynym remedium jest dodatkowa warstwa ocieplenia na sondzie.
http://alkohole-domowe.com/forum/post166289.html#p166289


Konto usunięte1
100
Posty: 119
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 18:49
Załączniki
Re: Czy warto kupić kolumnę Aabratek ???

Postautor: Konto usunięte1 » środa, 12 gru 2012, 09:40

Lesgo. Malutkie wytłumaczenie. U mnie sonda nie wystaje, bo oprócz rury dochodzi jeszcze mocowanie sondy (zacisk z uszczelką silikonową)
Ale abstrahując od tego to sonda ma czujnik na odległości 1,5 cm od czubka i ona tam sobie mierzy.

Pozdr. Paweł.
Posty napisane przez użytkownika koalak. Na prośbę konto zostało usunięte.

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3661
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Czy warto kupić kolumnę Aabratek ???

Postautor: lesgo58 » środa, 12 gru 2012, 13:03

Przyjąłem do wiadomości. :ok:
Po prostu źle zrozumiałem Twój post...
http://alkohole-domowe.com/forum/post166289.html#p166289

Awatar użytkownika

Autor tematu
szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Załączniki
Re: Czy warto kupić kolumnę Aabratek ???

Postautor: szeyker89 » środa, 12 gru 2012, 17:49

romeek84dna pisze:A gdzie znajdę na forum tą kolumnę kolegi Kuli ?


Tutaj: http://stalowkasklep.pl/kolumna-destyla ... -p-20.html
Pozdrawiam szeyker89

Awatar użytkownika

Autor tematu
szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Załączniki
Re: Czy warto kupić kolumnę Aabratek ???

Postautor: szeyker89 » niedziela, 23 gru 2012, 11:29

Wreszcie dostarczono mi moją kolumnę tj. w opisie. Przy pierwszej destylacji zrobię notatki co do temperatur i opisze na forum... Puki co wymyłem wszystko i przedestylowałem wodę, aby kolumna lepiej się przemyła... Wszystko szczelne. Regulator Pamel PRD-3 ładnie chodzi i odczytuje temp. Grzałki 4KW moja instalacja nie wytrzymuje. Od razu wysadza korek. Jakiś pajac wstawił korek tylko 10A. Muszę pędzić puki co na jednej grzałce 2 KW i wszystko gra. Z czasem rozwiążę ten problem. Pozdro
Pozdrawiam szeyker89

Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Załączniki
Re: Czy warto kupić kolumnę Aabratek ???

Postautor: pokrec » niedziela, 23 gru 2012, 12:02

No, z problemem 10A łatwo nie poradzisz. Będziesz musiał przejść batalię z dostawca prądu, żeby zwiększyli Ci przydział mocy do 4 kW (bezpiecznik 20 A). Poproś jakiegoś malarza, żeby to poobserwował, po takiej dawce inspiracji, to Bitwa pod Grunwaldem Matejki zostanie trzeciorzędnym bohomazem.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.


kobuszki
100
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
Załączniki
Re: Czy warto kupić kolumnę Aabratek ???

Postautor: kobuszki » niedziela, 23 gru 2012, 13:52

Znajdż w domu gniazdko zabezpieczono bezpiecznikiem 16A. Kup odpowiedniej długości przewód/linka miedziana 3 x 2,5 mm2,wtyczkę,gniazdko natynkowe podwójne i zrób przedłużacz. Końcówki przewodów dla pewności można oblutować.

Awatar użytkownika

mtx
1050
Posty: 1077
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Załączniki
Re: Czy warto kupić kolumnę Aabratek ???

Postautor: mtx » niedziela, 23 gru 2012, 13:54

Pokrec - a dlaczego odrazu batalia z dostawcą prądu? Szczerze wątpie by główny bezpiecznik na całe mieszkanie/
dom to było tylko 10A (tyle to sie na same światło daje, a gdzie gniazda). Wg. mnie główny (czyli ten plombowany)
bezpiecznik będzie miał 25A (minimum 20A). Więc szeyker89 sprawdź sobie w skrzynce rozdzielczej jaki jest
główny i ten 10A (czyli ten co Ci się wyłącza) wymień na 20A - a i dla pewności odkręć jeszcze gniazdo i
sprawdź jaki jest przekrój przewodu - bo jak mniej niż 2.52 to możesz mieć problem z instalacją przy poborze 4KW.

Pozdrawiam :piwo:

Awatar użytkownika

Autor tematu
szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Załączniki
Re: Czy warto kupić kolumnę Aabratek ???

Postautor: szeyker89 » niedziela, 23 gru 2012, 17:06

Mam cztery korki w domu. B25, C16, B16 i B10. Jutro oblukam który od czego jest... Żaden nie jest oplombowany. Kilka lat temu przeprowadzona została modernizacja bezpieczników przez administrację ze starych porcelanowych na nowe... Moim zdaniem na kuchnie 10A gdzie chodzi lodówka, zamrażarka non stop, a mikrofala i kuchenka od czasu do czasu to trochę za mały bezpiecznik aczkolwiek się nie znam...

PS: Instalacja czyli kable w ścianach to stara instalacja. Tak stara że kable potrafią się łamać w ścianę przy wyjmowaniu kontaktu. Przydała by się wymiana instalacji ale za dużo z tym roboty po pierwsze, a po drugie to wynajmowane mieszkanie...
Pozdrawiam szeyker89

Awatar użytkownika

mtx
1050
Posty: 1077
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Załączniki
Re: Czy warto kupić kolumnę Aabratek ???

Postautor: mtx » niedziela, 23 gru 2012, 17:39

Oplombowane są (tzn. powinny) przed licznikiem, a skoro u Ciebie na kuchnie jest 10A
to kup sobie 20A i go wymień, tylko zostaje problem instalacji (przekrój kabli) bo jak dasz
za duży pobór to może się spalić - a wtedy wesoło nie będzie...
Dojdź do tego od czego jest ten 25A - choć może to być główny który wyłącza całą reszte,
16A na pokoje (16 - bo jakiś odkurzacz, żelasko itp.) no i 10A kuchnia (lodówka/ zamrażarka
w gruncie rzeczy dużo prądu nie bierze (tylko na rozruch "zasysa" więcej W)) ;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Załączniki
Re: Czy warto kupić kolumnę Aabratek ???

Postautor: szeyker89 » poniedziałek, 24 gru 2012, 15:27

Mam jeszcze jedno pytanie co do regulatora mocy Pamel PRD-3. Jaki ma wpływ współczynnik PID na poziom mocy??? Przy ustawieniu automatycznego grzania (oczekiwanej temp.) w kolejnym oknie prosi mnie o ustawienie współczynnika regulacji mocy. W instrukcji mam podany wzór P[%]=Y*(T nastawiona - T aktualna). Nie rozumiem tego kompletnie. Jaki współczynnik PID mam ustawić ???
Pozdrawiam szeyker89

Awatar użytkownika

Kula
950
Posty: 995
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 18:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Czy warto kupić kolumnę Aabratek ???

Postautor: Kula » poniedziałek, 24 gru 2012, 22:24

Jak dla mnie nie korzystasz z PID tylko regulujesz moc ręcznie. Ustawiasz konkretną moc grzania w % w zależności od wypełnienia, średnicy kolumny i fazy procesu.
Pozdrawiam

Kula

gg: 2349331
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

Awatar użytkownika

Autor tematu
szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Załączniki
Re: Czy warto kupić kolumnę Aabratek ???

Postautor: szeyker89 » wtorek, 25 gru 2012, 10:47

Tryb grzania destylatora -> Automat PID / Ręczny (gdy wybiorę Automat) -> Temperatura auto -> Współczynnik auto (od 01 do 50)

Interesuje mnie ten współczynnik tak z ciekawości.

@Kula czyni mam nie korzystać podczas destylacji z funkcji temp. auto ???
Pozdrawiam szeyker89


Wróć do „Problemy i pytania”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości