Czy warto dodać coś do cukrówki??
-
- Posty: 790
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
- Kontakt:
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
Też kiedyś się bawiłem w ryż ale szczerze mówiąc od kiedy mam kolumnę odpuściłem zabawę
Informację z ryżem potwierdzam, znajomy który wprowadził mnie w tajniki destylacji cały czas robi nastawy na babuniach i ryżu. Średnio ryż wykorzystuje 3-4 razy.pokrec pisze:Ja słyszałem, że ryż można nastawiać wielokrotnie. Ale może się mylę.
Też kiedyś się bawiłem w ryż ale szczerze mówiąc od kiedy mam kolumnę odpuściłem zabawę
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
-
- Posty: 52
- Rejestracja: wtorek, 2 paź 2012, 20:10
- Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's Gentleman i inne odmiany Whisky poza domowymi oczywiście tego się nie da podrobić :D
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
Niektórzy ładują w słoiki na soki, to też się nada albo suszone.
Jak masz zbędne kilka złotych to w marketach jest sporo kandyzowanych owoców w tym również śliwki.
Też się podpiszę pod wielokrotnością wykorzystania ryżu z małym ale, niegotowany ryż można wykorzystać wielokrotnie.
Jak zrobiłem wino na gotowanym ryżu to po odciśnięciu zostało ciasto już nie do wykorzystania.
Teraz to już mało u kogo są śliwki na krzaku.Durik pisze:Na śliwkę troszkę nie ta pora, przynajmniej u mnie już nie ma na krzaku
Niektórzy ładują w słoiki na soki, to też się nada albo suszone.
Jak masz zbędne kilka złotych to w marketach jest sporo kandyzowanych owoców w tym również śliwki.
Też się podpiszę pod wielokrotnością wykorzystania ryżu z małym ale, niegotowany ryż można wykorzystać wielokrotnie.
Jak zrobiłem wino na gotowanym ryżu to po odciśnięciu zostało ciasto już nie do wykorzystania.
-
- Posty: 52
- Rejestracja: wtorek, 2 paź 2012, 20:10
- Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's Gentleman i inne odmiany Whisky poza domowymi oczywiście tego się nie da podrobić :D
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
Krzaki, chaszcze, chabazie nie czepiajmy się nomenklatury jak komuś pasuje krzak bo drzewko małe to niech mu będzie
Faktycznie powieliłem błąd Durika ale wszyscy wiedzą o co chodzi
U mnie właśnie pracują winka z głogu i róży, tarniny niestety nigdzie tu nie znalazłem.
Faktycznie pora po pierwszych przymrozkach jest najlepsza na te owocki, jeszcze jarzębinę warto zebrać jak całkiem nie opadła.
Faktycznie powieliłem błąd Durika ale wszyscy wiedzą o co chodzi
U mnie właśnie pracują winka z głogu i róży, tarniny niestety nigdzie tu nie znalazłem.
Faktycznie pora po pierwszych przymrozkach jest najlepsza na te owocki, jeszcze jarzębinę warto zebrać jak całkiem nie opadła.
-
- Posty: 23
- Rejestracja: sobota, 15 lut 2014, 18:59
- Podziękował: 3 razy
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
Nie wiem czy kilka słoiczków to nie za mało, by wpłynąć znacząco na smak i zapach zwykłej cukrówki. Osobiście na początku robiłem nastawy z kompotów z dodatkiem cukru. Potem przerzuciłem się na owoce. Dokładnych proporcji nie przytoczę, ale było to zawsze parę kilo poszatkowanych lub zmielonych owoców na 6kg cukru (dzielonego na dwie porcje). Dopełniałem to wodą do 26-28L pojemności zbiornika fermentacyjnego. Wychodziły z tego całkiem fajne destylaty i miały spore wzięcie. Truskawek nie destylowałem, ale kto wie... Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Pilnuj tylko by początkowe BLG nie było wyższe niż 23 (cukromierz obowiązkowy) i do dzieła
Ps. Narobiłeś mi smaka na brandy. Czas chyba wrócić do korzeni.
Ps. Narobiłeś mi smaka na brandy. Czas chyba wrócić do korzeni.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 324
- Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
Sprawdziłem.
Warto dodać ziemniaki - jeden kilogram na trzy kilo cukru.
Ziemniaki należy: umyć i pokroić na małe kawałki, nie obierać!.
Ugotować i po wystudzeniu dodać do początkowego nastawu.
Nie neguj jeżeli nie próbowałeś
Zrób to i zapodaj czy widzisz różnicę
Niech moc i dobry smak będzie z Tobą
Widzę kiedy temat był zapoczątkowanyDurik pisze: czy Waszym zdaniem warto coś dodać do cukrówki??
Sprawdziłem.
Warto dodać ziemniaki - jeden kilogram na trzy kilo cukru.
Ziemniaki należy: umyć i pokroić na małe kawałki, nie obierać!.
Ugotować i po wystudzeniu dodać do początkowego nastawu.
Nie neguj jeżeli nie próbowałeś
Zrób to i zapodaj czy widzisz różnicę
Niech moc i dobry smak będzie z Tobą
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
Nie mam zamiaru robić wódki smakowej, ale chciałbym dowiedzieć się jak jest z dodawaniem niezużytych, przeterminowanych własnych przetworów do cukrówki w celu wykorzystania cukru w nich zawartego. Jakich przetworów nie powinniśmy używać, tzn. spleśniałych, sfermentowanych itp? Czy zaczątki procesów, które dyskwalifikują produkt do bezpośredniego spożycia mogą wpłynąć na jakość, przebieg fermentacji cukrówki?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??
Unikaj tylko przetworów spleśniałych. Reszta (skwaśniałe, sfermentowane) możesz ładować do beczki z dobrze pracującą cukrówką lub do początkowego nastawu. Takie dodatki raczej nie wpływają na przebieg fermentacji, a w małej ilości nie wnoszą też posmaków do destylatu - należy ich uzbierać więcej na bimber smakowy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.