Czy to prawidłowa barwa nastawu?

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy

Post autor: lesgo58 »

Nastawy po 24 godzinach od wystawienia...
Przypominam że nie dodałem żadnego wspomagacza do klarowania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Czy to prawidłowa barwa nastawu?

Post autor: herbata666 »

Ja robię podobnie (czyli nic), jak widzę, że przestaje chodzić to zakręcam pojemnik i zakładam rurkę i za 2-3 dni (nieraz i tydzień) zaczynam gotować. Dodam, że nie wystawiam beczek na dwór tylko stoją w pomieszczeniu, gdzie pracowały (21C), a dlatego, bo wstawiam od razu 220l więc ciężko było by to przenieść. Odpuściłem sobie turbo klarowiny i inne kocie żwirki (roboty więcej, a efekt ten sam).


Ps
Miałem dwie takie beczki (50 litrów) co stały z 1,5 miesiąca to w nich nastawik był jak woda czysty.
Ostatnio zmieniony środa, 18 gru 2013, 19:51 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: interpunkcja
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Czy to prawidłowa barwa nastawu?

Post autor: Emiel Regis »

ta_moko pisze:Lesgo, a może to wpływ księżyca? :D Wszak w naszym hobby odgrywa on wielką, magiczną rolę. ;)
Z rozmów jakie prowadziłem ostatnio z ludźmi nastawiającymi cydr od kilkudziesięciu lat metodami swoich przodków okazuje się, że fazy księżyca są ściśle powiązane z ich działaniami.
Żeby sprawdzić ten wpływ na przedmiot tematu proponuję obserwować czas klarowania grawitacyjnego w podobnych warunkach, ale próbka A w pierwszej kwadrze, próbka B w ostatniej kwadrze księżyca.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czy to prawidłowa barwa nastawu?

Post autor: lesgo58 »

Kurde o tym nie pomyślałem.
Coś musi w tym być, bo rzeczywiście zauważałem delikatne różnice w szybkości klarowania. Nie były to różnice ewidentne, ale były. Czasami 1 dzień innym razem nawet 2 dni. Ale, że mi się nigdy nie śpieszy to zbytnio nie przywiązywałem do tego żadnej wagi.
Zauważyłem jeszcze jedno, że nastaw prawie wyklarowany potrafił ( mimo niezmiennych warunków) przy przetrzymaniu go kilka dni dłużej w fermentatorze powrócić do delikatnego zmętnienia. Zdarzyło się to zaledwie kilka razy. Ale taki fakt miał miejsce.
Musze zrobić takie próby - tylko, że będzie problem z utrzymaniem takiej samej temperatury.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

magius
200
Posty: 202
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 18:46
Krótko o sobie: Mały, pokręcony...
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Czy to prawidłowa barwa nastawu?

Post autor: magius »

Witam
A co powiedzie o takiej barwie nastawu z cukru na drożdżach T48?
WP_20140614_002.jpg
Nastawiony został 29 maja o 19:15 dokładnie. Nie był jeszcze klarowany, bo obecnie czekam aż zakupy z allegro przyjdą.
Czy różnica barw mówi o tym, że górna część już się wyklarowała pod wpływem grawitacji a dolna jeszcze nie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czy to prawidłowa barwa nastawu?

Post autor: lesgo58 »

Wszystko OK. Tak ma być.
Górna część już zaczyna być klarowna. Jakbyś dał sobie czas to zobaczyłbyś, że stałaby się przezroczysta. Ale do odpędu na kolumnie wystarczy już taka "klarowność".
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

magius
200
Posty: 202
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 18:46
Krótko o sobie: Mały, pokręcony...
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Czy to prawidłowa barwa nastawu?

Post autor: magius »

Posiadam pot stilla, więc poczekam aż przesyłka do mnie trafi i wyklaruję środkiem, który został zakupiony :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”