Witam posiadam aparaturę pot-still przy której ''pracuje'' kanka na mleko 10l.Planuję zmienić ową bańkę a zdarzyła się ku temu dobra okazja : w sobotę wyburzałem szopę u znajomego i znalazłem taką banieczkę : Jest to chyba kanwa na mleko(20l), magnes się do niej nie klei a w kilku miejscach pokryta jest rdzą. Nasuwa się więc następujące pytanie : czy nada się ona na nowy kociołek
Jak jest nierdzewna (to skąd rdza?) to jest super, jak jest aluminiowa - też powinna być dobra, aluminium do par nie przechodzi, choć niektórzy wola unikac alu. Ja jednak uważam, że jako kociołek będzie bardzo super. Raz psociłem sliwki w alukanie i żyję. No i gdyby była aluminiowa, to skąd ta rdza? Wiesz, w ogóle z czego ona jest? Jak nie ma w skłądzie ołowiu, kadmu, polonu ani zubozonego uranu możesz na niej działać.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Banieczka bardzo fajna, szkoda że uszkodzona, rdzawienia nie usuniesz, wyczyścisz, i po następnym psoceniu w tym miejscu pojawi się to samo. Tymczasowe rozwiązanie jest. I tak czeka cię keg, drobna inwestycja ale za to na lata, jeśli będziesz dbać. Pozdrawiam.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Jeśli posiadasz środki i umiejętności żeby rdzę usunąć, a odsłonięte miejsce pocynować, to doskonała bańka. Nie ocynk tylko cyna do lutowania, oczywiście bez ołowiu. Inaczej nie pozbędziesz się fatalnego posmaku metalowego.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Według mnie wygląda na jakąś ocynkowaną bańkę, Alu nie rdzewieje w ten sposób, osobiście dałbym sobie spokój z tą kaną...
______________________________________________________________________ ...Dobro piszą na wodzie, zło ryją w kamieniu... Jeśli coś się powtarza to przestaje być zbiegiem okoliczności...Diabeł kocha ignorantów...
Nie masz racji. Jest cynowana. W nazwie różnica nie jest duża.
Wald napisał(a):
Nie ocynk tylko cyna
To zupełnie inne pokrycie. Podobnie jak stalowe zbiorniki paliwa do samochodów.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Witam serdecznie, dziękuje za pomoc i informacje. Bańka faktycznie jest ocynowana (zacieki z cyny i charakterystyczny połysk ), będzie to na razie rozwiązanie tymczasowe (w przyszłości i tak muszę sprawić sobie kega), ale póki co pomyślę nad jej naprawieniem - mam jeszcze z 50 g cyny bezołowiowej. Zastanawiam się czy dałoby się ocynować ją opalarką i czy cyna do elektroniki się nada.
Cyna do elektroniki się nie nada- to stop sn60pb40, a Ty potrzebujesz cyny bezołowiowej- sn97cu3 wystarczy, mogą być jeszcze sn99cu1, czy sn97ag3. Wszytskie wymagają temperatury ~200-230C- jeżeli opalarka tyle zapewni, to można próbować.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości