Czy proporcje są dobre?
Witam. Bardzo proszę o opinie, czy dobrze zrobiłem nastaw z ciemnych winogron.
12 kg winogron zmiksowałem mieszadłem, dodałem 5,5l wody, w której rozpuściłem 2,5 kg cukru. Dodałem również drożdży winnych, oraz pożywkę (niestety zapomniałem ją rozpuścić w wodzie). Mam zamiar trzymać to około 7-10 dni, potem odcedzić i dalej fermentować. Początkowe Blg wynosi 23. Czy dobrze dobrałem proporcje? Po odcedzeniu chcę dosypać 2 kg cukru. Czy będzie dobrze?
12 kg winogron zmiksowałem mieszadłem, dodałem 5,5l wody, w której rozpuściłem 2,5 kg cukru. Dodałem również drożdży winnych, oraz pożywkę (niestety zapomniałem ją rozpuścić w wodzie). Mam zamiar trzymać to około 7-10 dni, potem odcedzić i dalej fermentować. Początkowe Blg wynosi 23. Czy dobrze dobrałem proporcje? Po odcedzeniu chcę dosypać 2 kg cukru. Czy będzie dobrze?
Re: Czy proporcje są dobre?
Chcę uzyskać wino mocne i półsłodkie. Owoce były bardzo słodkie, oczywiście na mój "smak". Teraz jest taki gęsty syrop. Zastanawiam się czy bardziej go nie rozwodnić.
Doczytałem, że pomysł z rozwadnianiem jest beznadziejny.
Mam jeszcze pytanie. Jeśli po odcedzeniu do rzucę 2 kg cukru, to jaką teoretycznie moc wina mogę uzyskać? Zastanawiam się czy będzie ono miało powyżej 16%?
Wino już jest niezłe. Na mój smak jest półsłodkie. Co teraz mam zrobić żeby nie zrobił się ocet?
Wino raz odcedziłem i teraz stoi w pojemniku z rurką w temperaturze około 20 s/c.
Doczytałem, że pomysł z rozwadnianiem jest beznadziejny.
Mam jeszcze pytanie. Jeśli po odcedzeniu do rzucę 2 kg cukru, to jaką teoretycznie moc wina mogę uzyskać? Zastanawiam się czy będzie ono miało powyżej 16%?
Wino już jest niezłe. Na mój smak jest półsłodkie. Co teraz mam zrobić żeby nie zrobił się ocet?
Wino raz odcedziłem i teraz stoi w pojemniku z rurką w temperaturze około 20 s/c.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Czy proporcje są dobre?
http://alkohole-domowe.com/forum/temper ... t2901.html ,
wina pracują tak samo.
Ściśle teoretycznie, jeśli przerobi cały cukier.siwy1121 pisze:28blg a to daje nam 14%
makada pisze: Na mój smak jest półsłodkie.
16 -18oC byłoby lepiej, więcej przerobi. To i tak kompromis, przeczytajmakada pisze: Wino stoi w temperaturze około 20 s/c.
http://alkohole-domowe.com/forum/temper ... t2901.html ,
wina pracują tak samo.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Czy proporcje są dobre?
Jestem zbyt leniwy by to liczyć. Zerkam w tabelę od cukromierza z Browin'u i mam. Ona dla wartości 28 Blg podaje 14,1%. Nie muszę brać już poprawek i zastanawiać się którym sposobem itd... Większego błędu jak 0,5% nie zrobię, a to na prawdę niema już znaczenia.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Czy proporcje są dobre?
9,6 litra soku + 5,5 litra wody + 2,7 litra z cukru = 17,8 litrów
Z 1 kilograma cukru można uzyskać maksymalnie 0,6 l etanolu, więc więc w 17,8 l nastawu mamy 3,27 l etanolu (z 5,46 kg), co daje wynik 18 %. Oczywiście to wynik maksymalny przy założeniu, że cały cukier zostanie przetrawiony przez grzybki.
Skąd więc takie wyniki na tabelce cukromierza biowinowskiego
A ja dzisiaj siedzę i mając sprzęt podpięty po SKN-a Boleckiego, nie mam za bardzo czego doglądać , więc sobie policzyłem ;Wald pisze:Jestem zbyt leniwy by to liczyć.
9,6 litra soku + 5,5 litra wody + 2,7 litra z cukru = 17,8 litrów
Z 1 kilograma cukru można uzyskać maksymalnie 0,6 l etanolu, więc więc w 17,8 l nastawu mamy 3,27 l etanolu (z 5,46 kg), co daje wynik 18 %. Oczywiście to wynik maksymalny przy założeniu, że cały cukier zostanie przetrawiony przez grzybki.
Skąd więc takie wyniki na tabelce cukromierza biowinowskiego
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Czy proporcje są dobre?
@Radius ja zawsze używałem cukromierza biowinu, dość wygodny, ma poprawkę na niecukry, ale między tymi dwoma sposobami mamy 4% różnicy
Której metodzie w takim razie wierzyć ???
Pomyślałem, że różnica wynika może właśnie z poprawki na niecukry, ale to ok 4blg, więc i tak wychodzi różnica 1,5%
Oświeci ktoś ???
Której metodzie w takim razie wierzyć ???
Pomyślałem, że różnica wynika może właśnie z poprawki na niecukry, ale to ok 4blg, więc i tak wychodzi różnica 1,5%
Oświeci ktoś ???
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Czy proporcje są dobre?
Bo masz zły sposób i tyle
A tak serio to do pewnego momentu było dobrze, ale później się posypało.
Pierwszy błąd 9,6 l soku nie musi oznaczać 9,6kg, ale akurat to tutaj dużo nie zmienia
Drugi - 28blg to jest ponad 18%. Liczyłem też innym sposobem i wyszło podobnie, różnica o 0,1 z tego co pamiętam.
A więc wyrzuć ulotkę i zacznij sam liczyć
A tak serio to do pewnego momentu było dobrze, ale później się posypało.
Pierwszy błąd 9,6 l soku nie musi oznaczać 9,6kg, ale akurat to tutaj dużo nie zmienia
Drugi - 28blg to jest ponad 18%. Liczyłem też innym sposobem i wyszło podobnie, różnica o 0,1 z tego co pamiętam.
A więc wyrzuć ulotkę i zacznij sam liczyć
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Czy proporcje są dobre?
Przyjęto, że soku było 9,6 litra. OK, też tak będę liczył.
9,6 soku + 5,5 wody + 1,5 cukru = 16,6 litra moszczu. To jest pierwotny nastaw, przed dodaniem drugiej partii cukru. Pomiar tegoż (biorę za dokładny) wskazał 23 Blg, więc z poprawką na niecukry (-4), cukru w nim jest: 19 X 16,6 / 10 =3154 g. Odejmę cukier dodany: 3154-2500=654 g i tyle tego było w owocach. Przyjęcie niemal kilograma to chyba przesada, , choć pomijając poprawkę wychodzi 1318 gram.
Dalej:
16,6+1,2 (dodatek cukru)= 17,8 litra, a cukru będzie 3154+2000=5154 kg.
5154/17,8=289,55 gram na litr, dzieląc przez 17 gram na 1%, da nam 17%, o ile balingomierz pokaże -4.
Faktycznie, różnica 3%, lecz moje lenistwo każe zostawić mi instrukcję na swoim miejscu.
eldier pisze:wyrzuć ulotkę i zacznij sam liczyć
Mnie tabela zupełnie wystarcza, ale każdy z Was może zrobić z nią co tylko zechce. Ale OK, chcecie żebym liczył? Proszę bardzo.Wald pisze:Jestem zbyt leniwy by to liczyć.
Przyjęto, że soku było 9,6 litra. OK, też tak będę liczył.
9,6 soku + 5,5 wody + 1,5 cukru = 16,6 litra moszczu. To jest pierwotny nastaw, przed dodaniem drugiej partii cukru. Pomiar tegoż (biorę za dokładny) wskazał 23 Blg, więc z poprawką na niecukry (-4), cukru w nim jest: 19 X 16,6 / 10 =3154 g. Odejmę cukier dodany: 3154-2500=654 g i tyle tego było w owocach. Przyjęcie niemal kilograma to chyba przesada, , choć pomijając poprawkę wychodzi 1318 gram.
Dalej:
16,6+1,2 (dodatek cukru)= 17,8 litra, a cukru będzie 3154+2000=5154 kg.
5154/17,8=289,55 gram na litr, dzieląc przez 17 gram na 1%, da nam 17%, o ile balingomierz pokaże -4.
Faktycznie, różnica 3%, lecz moje lenistwo każe zostawić mi instrukcję na swoim miejscu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Czy proporcje są dobre?
I niestety w Twoich obliczeniach jest błąd.
Po pierwsze poprawka na niecukry będzie mniejsza - rozwodniony moszcz i do tego gronowy dla którego poprawka jest mniejsza - jeżeli już liczyć to dobrze. Myślę że spokojnie można przyjąć poprawkę 2, a więc mamy 21blg.
Po drugie 19blg nie oznacza 190g na l tylko na kg. Ale wstawmy poprawna wartość - 21blg czyli 228g/l.
16,6x228=3648
3648-2500=1148 - tyle było cukru w owocach, w założeniu że pomiar był dobrze przeprowadzony, na co Wald zwrócił uwagę już w poprzednim poście.
Całego cukru było 5648.
5648/17,8=317g/l wina
317/17 w przybliżeniu 18,6% - i tak mi od początku wychodziło, oczywiście jeżeli przerobi cały cukier.
Ok, możesz jej używać jeżeli Ci wystarcza, mi nic do tego, tym bardziej, że masz świadomość że jest błędna.Wald pisze: Mnie tabela zupełnie wystarcza, ale każdy z Was może zrobić z nią co tylko zechce. Ale OK, chcecie żebym liczył? Proszę bardzo.
I niestety w Twoich obliczeniach jest błąd.
Po pierwsze poprawka na niecukry będzie mniejsza - rozwodniony moszcz i do tego gronowy dla którego poprawka jest mniejsza - jeżeli już liczyć to dobrze. Myślę że spokojnie można przyjąć poprawkę 2, a więc mamy 21blg.
Po drugie 19blg nie oznacza 190g na l tylko na kg. Ale wstawmy poprawna wartość - 21blg czyli 228g/l.
16,6x228=3648
3648-2500=1148 - tyle było cukru w owocach, w założeniu że pomiar był dobrze przeprowadzony, na co Wald zwrócił uwagę już w poprzednim poście.
Całego cukru było 5648.
5648/17,8=317g/l wina
317/17 w przybliżeniu 18,6% - i tak mi od początku wychodziło, oczywiście jeżeli przerobi cały cukier.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Czy proporcje są dobre?
O matko i córko też.
Oczywiście masz rację we wszystkim co piszesz. Zrobiłeś to dużo dokładniej i prawidłowo.
Znam to dobrze, ale... Nie lubię się przemęczać.
Podrzucę link do łopatologicznie rozpisanego liczenia procentów:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php ... 86#pid1586 .
No cóż mogę dodać? Dokładne trzymanie się receptury przy komponowaniu nastawu są konieczne, ale wyliczenia końcowe, przynajmniej dla mnie, już tak nie koniecznie. Matka natura sama wie co ma zrobić i robi to dobrze. A nawet jak trójniak zatrzyma mi się na 12, ba, nawet na 14 Blg, to nie zamierzam nic poprawiać.
Oczywiście masz rację we wszystkim co piszesz. Zrobiłeś to dużo dokładniej i prawidłowo.
Znam to dobrze, ale... Nie lubię się przemęczać.
Podrzucę link do łopatologicznie rozpisanego liczenia procentów:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php ... 86#pid1586 .
No cóż mogę dodać? Dokładne trzymanie się receptury przy komponowaniu nastawu są konieczne, ale wyliczenia końcowe, przynajmniej dla mnie, już tak nie koniecznie. Matka natura sama wie co ma zrobić i robi to dobrze. A nawet jak trójniak zatrzyma mi się na 12, ba, nawet na 14 Blg, to nie zamierzam nic poprawiać.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Czy proporcje są dobre?
Wald Jestem dokładnie tego samego zdania Swoich win też już nie liczę Czy ma 13 czy 15 % to mało istotne, ważne żeby było dobre. Ale jeżeli ktoś chce policzyć i ja wiem jak to zrobić to staram się pomóc najlepiej jak potrafię.
Mam trójnika czarnoporzeczniaka co się zatrzymał na 15blg i też go nie poprawiałem, moim zdaniem wyszedł super Dużo bardziej mi pasuje niż wiśniak, który zszedł do 4blgWald pisze: A nawet jak trójniak zatrzyma mi się na 12, ba, nawet na 14 Blg, to nie zamierzam nic poprawiać.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Czy proporcje są dobre?
"Toś mi brat" jak mawiał imć Onufry Zagłoba. Bernardyński był skrytykowany za nadmierną słodycz (przez kolegów winiarzy), ale odpowiedziałem, że mam to gdzieś. Mnie smakuje, a miód to miód, ma być słodki. Dokwaszony smakuje idealnie. Ciągnąć tylko po to, żeby podnieś moc? To przecież mógłbym sprytu dolać i nie ma obawy zasmrodzenia nastawu drożdżami.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 48
- Rejestracja: wtorek, 4 sie 2015, 14:26
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Czy proporcje są dobre?
Upewnij się że ma poprawkę na niecukry (pokaże w czystej wodzie -4? bo wydaje mi się że nie ma)
A dwa, alkohol w pewnym stężeniu obniża wskazania balingomierza, mniej więcej o tyle:
dla 10% - 4,0 Blg
dla 12% - 4,7 Blg
dla 14% - 5,0 Blg
dla 16% - 5,8 Blg
dla 18% - 6,4 Blg
Sam docelowy % najlepiej liczyć w ten sposób: (blg początkowe - blg końcowe):1,94
A dwa, alkohol w pewnym stężeniu obniża wskazania balingomierza, mniej więcej o tyle:
dla 10% - 4,0 Blg
dla 12% - 4,7 Blg
dla 14% - 5,0 Blg
dla 16% - 5,8 Blg
dla 18% - 6,4 Blg
Sam docelowy % najlepiej liczyć w ten sposób: (blg początkowe - blg końcowe):1,94