Czy proporcje są dobre?

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
makada
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2012, 12:42

Post autor: makada »

Witam. Bardzo proszę o opinie, czy dobrze zrobiłem nastaw z ciemnych winogron.
12 kg winogron zmiksowałem mieszadłem, dodałem 5,5l wody, w której rozpuściłem 2,5 kg cukru. Dodałem również drożdży winnych, oraz pożywkę (niestety zapomniałem ją rozpuścić w wodzie). Mam zamiar trzymać to około 7-10 dni, potem odcedzić i dalej fermentować. Początkowe Blg wynosi 23. Czy dobrze dobrałem proporcje? Po odcedzeniu chcę dosypać 2 kg cukru. Czy będzie dobrze?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Czy proporcje są dobre?

Post autor: Wald »

Wody raczej za dużo, ale to zależy jak kwaśne były owoce, czyli pomiar pH, albo ilość kwasu w gramach na litr nastawu.
Treść ukryta:
Reszta może być poprawnie, ale to zależy od tego jakie wino planujesz uzyskać.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Autor tematu
makada
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2012, 12:42
Re: Czy proporcje są dobre?

Post autor: makada »

Chcę uzyskać wino mocne i półsłodkie. Owoce były bardzo słodkie, oczywiście na mój "smak". Teraz jest taki gęsty syrop. Zastanawiam się czy bardziej go nie rozwodnić.
Doczytałem, że pomysł z rozwadnianiem jest beznadziejny.
Mam jeszcze pytanie. Jeśli po odcedzeniu do rzucę 2 kg cukru, to jaką teoretycznie moc wina mogę uzyskać? Zastanawiam się czy będzie ono miało powyżej 16%?

Wino już jest niezłe. Na mój smak jest półsłodkie. Co teraz mam zrobić żeby nie zrobił się ocet?
Wino raz odcedziłem i teraz stoi w pojemniku z rurką w temperaturze około 20 s/c.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Czy proporcje są dobre?

Post autor: siwy1121 »

Domyślam się, że teraz już po ptokach, ale proszę:
Z 12 kg winogron masz ok. 9,6 l soku (jeśli dobrze wycisnąłeś)
Dodałeś 5,5l wody i 4,5kg cukru
Razem 9,6+5,5+4,5=19,6kg nastawu
Z owoców ok 960g cukru + 4500g dodałeś=5460g cukru
5460/19,6= 28blg a to daje nam 14%
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Czy proporcje są dobre?

Post autor: Wald »

siwy1121 pisze:28blg a to daje nam 14%
Ściśle teoretycznie, jeśli przerobi cały cukier.
makada pisze: Na mój smak jest półsłodkie.
makada pisze: Wino stoi w temperaturze około 20 s/c.
16 -18oC byłoby lepiej, więcej przerobi. To i tak kompromis, przeczytaj
http://alkohole-domowe.com/forum/temper ... t2901.html ,
wina pracują tak samo.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Czy proporcje są dobre?

Post autor: eldier »

Nie wiem jak to liczycie, ale mnie wychodzi ponad 18%, jeżeli przerobiłoby cały cukier. Czy to licząc sposobem podanym powyżej, czy licząc w g/l.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Czy proporcje są dobre?

Post autor: Wald »

Jestem zbyt leniwy by to liczyć. Zerkam w tabelę od cukromierza z Browin'u i mam. Ona dla wartości 28 Blg podaje 14,1%. Nie muszę brać już poprawek i zastanawiać się którym sposobem itd... Większego błędu jak 0,5% nie zrobię, a to na prawdę niema już znaczenia.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Czy proporcje są dobre?

Post autor: radius »

Wald pisze:Jestem zbyt leniwy by to liczyć.
A ja dzisiaj siedzę i mając sprzęt podpięty po SKN-a Boleckiego, nie mam za bardzo czego doglądać :ok: , więc sobie policzyłem :D ;
9,6 litra soku + 5,5 litra wody + 2,7 litra z cukru = 17,8 litrów
Z 1 kilograma cukru można uzyskać maksymalnie 0,6 l etanolu, więc więc w 17,8 l nastawu mamy 3,27 l etanolu (z 5,46 kg), co daje wynik 18 %. Oczywiście to wynik maksymalny przy założeniu, że cały cukier zostanie przetrawiony przez grzybki.
Skąd więc takie wyniki na tabelce cukromierza biowinowskiego :?: :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Czy proporcje są dobre?

Post autor: eldier »

Bo ta ulotka to podobno jest bardzo przydatna... jako podpałka do pieca :hahaha:
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Czy proporcje są dobre?

Post autor: siwy1121 »

@Radius ja zawsze używałem cukromierza biowinu, dość wygodny, ma poprawkę na niecukry, ale między tymi dwoma sposobami mamy 4% różnicy :o
Której metodzie w takim razie wierzyć ???
Pomyślałem, że różnica wynika może właśnie z poprawki na niecukry, ale to ok 4blg, więc i tak wychodzi różnica 1,5%
Oświeci ktoś ???

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Czy proporcje są dobre?

Post autor: eldier »

Bo masz zły sposób i tyle :P
A tak serio to do pewnego momentu było dobrze, ale później się posypało.
Pierwszy błąd 9,6 l soku nie musi oznaczać 9,6kg, ale akurat to tutaj dużo nie zmienia :)
Drugi - 28blg to jest ponad 18%. Liczyłem też innym sposobem i wyszło podobnie, różnica o 0,1 z tego co pamiętam.
A więc wyrzuć ulotkę i zacznij sam liczyć :)
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Czy proporcje są dobre?

Post autor: siwy1121 »

OK. Dzięki za radę, do tej pory ufałem tej ulotce, jak widać błędnie.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Czy proporcje są dobre?

Post autor: Wald »

eldier pisze:wyrzuć ulotkę i zacznij sam liczyć
Wald pisze:Jestem zbyt leniwy by to liczyć.
Mnie tabela zupełnie wystarcza, ale każdy z Was może zrobić z nią co tylko zechce. Ale OK, chcecie żebym liczył? Proszę bardzo.
Przyjęto, że soku było 9,6 litra. OK, też tak będę liczył.
9,6 soku + 5,5 wody + 1,5 cukru = 16,6 litra moszczu. To jest pierwotny nastaw, przed dodaniem drugiej partii cukru. Pomiar tegoż (biorę za dokładny) wskazał 23 Blg, więc z poprawką na niecukry (-4), cukru w nim jest: 19 X 16,6 / 10 =3154 g. Odejmę cukier dodany: 3154-2500=654 g i tyle tego było w owocach. Przyjęcie niemal kilograma to chyba przesada, :bezradny: , choć pomijając poprawkę wychodzi 1318 gram.
Dalej:
16,6+1,2 (dodatek cukru)= 17,8 litra, a cukru będzie 3154+2000=5154 kg.
5154/17,8=289,55 gram na litr, dzieląc przez 17 gram na 1%, da nam 17%, o ile balingomierz pokaże -4.

Faktycznie, różnica 3%, lecz moje lenistwo każe zostawić mi instrukcję na swoim miejscu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Czy proporcje są dobre?

Post autor: eldier »

Wald pisze: Mnie tabela zupełnie wystarcza, ale każdy z Was może zrobić z nią co tylko zechce. Ale OK, chcecie żebym liczył? Proszę bardzo.
Ok, możesz jej używać jeżeli Ci wystarcza, mi nic do tego, tym bardziej, że masz świadomość że jest błędna.
I niestety w Twoich obliczeniach jest błąd.
Po pierwsze poprawka na niecukry będzie mniejsza - rozwodniony moszcz i do tego gronowy dla którego poprawka jest mniejsza - jeżeli już liczyć to dobrze. Myślę że spokojnie można przyjąć poprawkę 2, a więc mamy 21blg.
Po drugie 19blg nie oznacza 190g na l tylko na kg. Ale wstawmy poprawna wartość - 21blg czyli 228g/l.
16,6x228=3648
3648-2500=1148 - tyle było cukru w owocach, w założeniu że pomiar był dobrze przeprowadzony, na co Wald zwrócił uwagę już w poprzednim poście.
Całego cukru było 5648.
5648/17,8=317g/l wina
317/17 w przybliżeniu 18,6% - i tak mi od początku wychodziło, oczywiście jeżeli przerobi cały cukier.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Czy proporcje są dobre?

Post autor: Wald »

O matko i córko też.
Oczywiście masz rację we wszystkim co piszesz. Zrobiłeś to dużo dokładniej i prawidłowo.
Znam to dobrze, ale... Nie lubię się przemęczać.
Podrzucę link do łopatologicznie rozpisanego liczenia procentów:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php ... 86#pid1586 .

No cóż mogę dodać? Dokładne trzymanie się receptury przy komponowaniu nastawu są konieczne, ale wyliczenia końcowe, przynajmniej dla mnie, już tak nie koniecznie. Matka natura sama wie co ma zrobić i robi to dobrze. A nawet jak trójniak zatrzyma mi się na 12, ba, nawet na 14 Blg, to nie zamierzam nic poprawiać.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Czy proporcje są dobre?

Post autor: eldier »

Wald :klaszcze: Jestem dokładnie tego samego zdania :) Swoich win też już nie liczę :) Czy ma 13 czy 15 % to mało istotne, ważne żeby było dobre. Ale jeżeli ktoś chce policzyć i ja wiem jak to zrobić to staram się pomóc najlepiej jak potrafię.
Wald pisze: A nawet jak trójniak zatrzyma mi się na 12, ba, nawet na 14 Blg, to nie zamierzam nic poprawiać.
Mam trójnika czarnoporzeczniaka co się zatrzymał na 15blg i też go nie poprawiałem, moim zdaniem wyszedł super :) Dużo bardziej mi pasuje niż wiśniak, który zszedł do 4blg :pije:
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Czy proporcje są dobre?

Post autor: Wald »

"Toś mi brat" jak mawiał imć Onufry Zagłoba. Bernardyński był skrytykowany za nadmierną słodycz (przez kolegów winiarzy), ale odpowiedziałem, że mam to gdzieś. Mnie smakuje, a miód to miód, ma być słodki. Dokwaszony smakuje idealnie. Ciągnąć tylko po to, żeby podnieś moc? To przecież mógłbym sprytu dolać i nie ma obawy zasmrodzenia nastawu drożdżami.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Raknor
30
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 4 sie 2015, 14:26
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Czy proporcje są dobre?

Post autor: Raknor »

Upewnij się że ma poprawkę na niecukry (pokaże w czystej wodzie -4? bo wydaje mi się że nie ma)

A dwa, alkohol w pewnym stężeniu obniża wskazania balingomierza, mniej więcej o tyle:
dla 10% - 4,0 Blg
dla 12% - 4,7 Blg
dla 14% - 5,0 Blg
dla 16% - 5,8 Blg
dla 18% - 6,4 Blg

Sam docelowy % najlepiej liczyć w ten sposób: (blg początkowe - blg końcowe):1,94
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”