@afrowawa, rzeczywiście to co napisali poprzednicy odnosi się do temperatur odnotowywanych na kolumnie destylacyjnej. Destylując na pot stillu musisz zapomnieć o dzieleniu frakcji obserwując wskazania termometru. Ten wskaże ci tylko ile jeszcze alkoholu pozostało w nastawie. Przy tej metodzie destylacji po prostu odlej pierwsze, najbardziej śmierdzące 100ml (przedgon), następnie zbieraj wszystko co ma większą moc niż 50% (twój gon właściwy) a wszystko co słabsze (możesz ciągnąć nawet do 5%) zbieraj do ponownego przerobu jako pogon. Tak więc nie kieruj się wskazaniami termometru tylko alkoholomierza i swojego nosa i podniebienia, a jak dorobisz się kolumny to gwarantuję, że będziesz kumał o co chodzi z obserwacją wskazań termometru na niej.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Przy ostatnim pędzeniu (moim 1) destylowałem zacier 3 razy, tzn. po pierwszej destylacji odlałem pierwszą 50 i wlałem potem do destylatora wszystko od 80 d0 96, tak samo na 3 destylacje wlałem wszystko poza ślepotką, czyli generalnie zrobiłem to z deka bez sensu i lepiej destylować 2 razy odlewając ślepote i pogony?
Jeszcze raz Przy pierwszej destylacji odlej pierwszą setkę (przedgon), następnie zbieraj wszystko co mocniejsze niż 50%, a resztę też zbieraj tylko do osobnego naczynia (pogon). Przy drugiej destylacji rozcieńcz to co zebrałeś mocniejsze niż 50% w stosunku pół na pół z wodą i destyluj. Nie dodawaj pogonów Nie odlewając już tej przysłowiowej "setki", zbieraj wszystko co mocniejsze niż 50%, a resztę znowu do osobnego naczynia jako pogon. I tak sobie zbieraj te pogony z każdej destylacji kolejnego nastawu, a jak ci się uzbiera kilka (kilkanaście) litrów, przedestyluj je dwukrotnie i odzyskasz z nich trochę dobrego alkoholu (po oczyszczeniu węglem). Prościej już się nie da Pozdrawiam
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości