Czy nie za zimno na fermentacje?

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Silverski
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 30 lis 2016, 02:03

Post autor: Silverski »

Witam planuje nastawić dziś wino winogronowe, póki co nie ogrzewam domu a a wnocy ma być w mojej okolicy +3 stopnie nie wiem jaka będzie temp w domu i czy może nie okazać się za mała dla fermentacji ? Czy lepiej poczekać aż będę ogrzewać dom i wtedy nastawić?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czy nie za zimno na fermentacje?

Post autor: lesgo58 »

A do jakiej temperatury się spodziewasz, że zejdzie w pomieszczeniu? Na jakich drożdżach będziesz fermentował?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
Silverski
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 30 lis 2016, 02:03
Re: Czy nie za zimno na fermentacje?

Post autor: Silverski »

Bayanus 995 :)
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czy nie za zimno na fermentacje?

Post autor: masterpaw2 »

W pomieszczeniach z pewnością nie będziesz miał +3, tylko znacznie więcej, więc spokojnie rób nastaw. Co najwyżej obatul fermentator jakimś kocem i będzie hulać. :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Autor tematu
Silverski
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 30 lis 2016, 02:03
Re: Czy nie za zimno na fermentacje?

Post autor: Silverski »

Wiem wiem, jednak czy te 10-12 stopni to nie będzie problem:)? Oki dam kocyk dzięki za radę kolego ;)
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Czy nie za zimno na fermentacje?

Post autor: ramzol »

bajanusy przy 8 pójdą tylko opatul jak zwolnią.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”