Czy można wykorzystać to co zostało w kotle po wygotowaniu ??

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
czaro9600
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 18 gru 2011, 11:44

Post autor: czaro9600 »

Witam KOLEDZY
Proszę o pomoc (wydawało mi się że gdzieś czytałem ale nie mogę już znaleźć), czy można wykorzystać to co zostało po wygotowaniu (chyba nazywa się to dunder). Mam tego około 15 litrów i jak gotowałem MUSIAŁEM zatrzymać się na 40 % więc zostało w tym chyba trochę procentów.
Z góry dziękuję
alembiki

wawaldek11
2500
Posty: 2916
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czy można wykorzystać to co zostało w kotle po wygotowaniu ??

Post autor: wawaldek11 »

Więcej danych: z czego nastaw czy zacier, mierzyłeś temperaturę w kotle, na czym gotowałeś?
Myślę, że nie warto tego znowu gotować - dostaniesz smrodki ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Czy można wykorzystać to co zostało w kotle po wygotowaniu ??

Post autor: kwachu »

wawaldek11 , jeśli to był nastaw cukrowy to zostaw dunder na później. Niech sobie spokojnie kiśnie ;) , potem dodasz go do nastawu i może uda Ci się zrobić coś podobnego do rumu ;)
POZDRAWIAM kwachu !

Autor tematu
czaro9600
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 18 gru 2011, 11:44
Re: Czy można wykorzystać to co zostało w kotle po wygotowaniu ??

Post autor: czaro9600 »

Była to zwykła cukrówka. Temperatura doszła do 93,6 i kapało 42 %. Niestety pilnie musiałem wyłączyć gaz pod kotłem i jechać.
Ale skoro piszecie że mogą wyjść smrodki to chyba sobie odpuszczę.
Dzięki koledzy za pomoc
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Czy można wykorzystać to co zostało w kotle po wygotowaniu ??

Post autor: radius »

Nie odpuszczaj. Gotuj i odbieraj wszystko do końca a przy kolejnej produkcji dolej to do wsadu. Odzyskasz alkohol pozostały w dundrze :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Czy można wykorzystać to co zostało w kotle po wygotowaniu ??

Post autor: klodek4 »

Dokładnie, jak przedmówca, miałem kilka razy sytuację że poprzestawałem na stężeniu 50 - 40%, potem zawsze to wykorzystywałem do kolejnej fermentacji.

wawaldek11
2500
Posty: 2916
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czy można wykorzystać to co zostało w kotle po wygotowaniu ??

Post autor: wawaldek11 »

Kłodek - do fermentacji czy destylacji?

Ja wykorzystuję dunder trzcinowy całkowicie wygotowany do kolejnego nastawu.
Teraz pierwszy raz będę miał "odleżały" :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Czy można wykorzystać to co zostało w kotle po wygotowaniu ??

Post autor: klodek4 »

Kłodek - do fermentacji czy destylacji?
Możesz do tego i do tamtego :mrgreen:
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Czy można wykorzystać to co zostało w kotle po wygotowaniu ??

Post autor: Zygmunt »

Wnętrze tego gąsiora jest już tak rozwinięte, że zaraz nauczy się gadać ;P
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Czy można wykorzystać to co zostało w kotle po wygotowaniu ??

Post autor: kwachu »

wawaldek11 i tak powinien wyglądać dojrzały rumowy dunder o odpowiedniej kwasowości . Powinieneś otrzymać z niego ciekawy i mocny aromacik. :respect:
POZDRAWIAM kwachu !

wawaldek11
2500
Posty: 2916
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czy można wykorzystać to co zostało w kotle po wygotowaniu ??

Post autor: wawaldek11 »

Nie wiem co z tego wyjdzie? Ten dunder jest trzykrotnie gotowany, ale na świeżo - po destylacji cukier i melasa trzcinowe + bayanusy i pożywka. Ma sporo "śmieci", bo po gotowaniu blg ok. 5 i cukru raczej tam nie ma. Wiosną po ostatnim gotowaniu zachowałem ok. 20l i sam byłem zaskoczony wynikiem :o
Teraz planuję dać to na dwa fermentatory i uzupełnić wodą, drożdże RUM TURBO YEAST 12 % no i cukier trzcinowy i melasa.
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
czaro9600
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 18 gru 2011, 11:44
Re: Czy można wykorzystać to co zostało w kotle po wygotowaniu ??

Post autor: czaro9600 »

Czyli jeśli dobrze rozumiem - zostało mi tego dundru 16 litrów. Mam dodać 4 kg cukru i np. pół paczki drożdży t 3, ewentualnie 4 paczki drożdży babuni??? Czy lepiej żebym ten dunder dodał do gotowego nastawu już przerobionego i gotowego do puszczenia na rurki???
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 paź 2012, 22:48 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
Awatar użytkownika

Dunkel
100
Posty: 118
Rejestracja: sobota, 7 lis 2009, 18:43
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Czy można wykorzystać to co zostało w kotle po wygotowaniu ??

Post autor: Dunkel »

Witam Psotników, podepnę się pod temat, bo mam podobny problem.

Często robię nastaw z wiśni (w zasadzie to jest cukrówka z wiśniami) i sporo mi zostaje tego "dundru". Moje pytanie brzmi co z nim zrobić? Który wariant wybrać?

1) Wlać "dunder" do nastawu z wiśni, który będzie fermentował?
2) Wlać "dunder" do odcedzonego nastawu, oraz pozostawić do "przeżarcia się" i sklarowania?
3) Czy może dunder wymieszać (np) dzień przed pędzeniem z nastawem?

Jeszcze takie jedno pytanie. Ile tego dundru wiśniowego użyć? Tak jak większość ludzi pisze 20%?

Ostatnie pytanie dla jasności. Dunder pozyskujemy z poprzedniego gotowania. Studzimy go, wlewany do gąsiora i zamykamy go korkiem z rurka fermentacyjną. Na koniec pozostawiamy go w chłodnym ciemnym miejscu. Czy coś jeszcze z nim robimy?

Pozdrawiam, Dunkel.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 28 sty 2013, 17:34 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Jak pędzić, Panie Premierze? Rzetelnie i dokładnie...
;)
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Czy można wykorzystać to co zostało w kotle po wygotowaniu ??

Post autor: Wald »

Co takiego chcesz zrobić? Czy to ma wyjść rum wiśniowy? Jeśli dalej chcesz robisz cukrówkę z posmakiem wiśni, dunder dodaj do kanalizacji.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Dunkel
100
Posty: 118
Rejestracja: sobota, 7 lis 2009, 18:43
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Czy można wykorzystać to co zostało w kotle po wygotowaniu ??

Post autor: Dunkel »

Czyli jednym słowem wygotowany wywar tylko do kibla.

Generalnie się głośno zastanawiałem czy można coś z tego wykorzystać/zrobić. Bo nastaw robię 3/5 wiadra owocu i uzupełniam syropem cukrowym tak żeby było około 22 Blg. Więc wydaje mi się, że z tego dobry rum nie będzie. Tym bardziej robiony na białym cukrze.

Dziękuję za odpowiedź.
Jak pędzić, Panie Premierze? Rzetelnie i dokładnie...
;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”