Teraz jest środa, 23 maja 2012, 05:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy można ponownie gotować niepełne przedestylowany zacier?
PostPostNapisane: poniedziałek, 18 paź 2010, 20:24 
Tematy: 1
Witam
Zwracam się z takim oto problemem: Destylowałem pierwszy raz zacier ze śliwek (na klasycznym pot stillu- tzn. kana, deflegmator, chłodnica). Niestety musiałem przerwać destylację kiedy z chłodnicy leciał alkohol o mocy ok. 50%. Tak więc w zacierze zostało jeszcze sporo 'promili'. Czy mogę to destylować drugi raz, czy może dodać część tego zacieru do nowej porcji zacieru, czy też może dodać pogony i ponownie destylować? Słyszałem opinie, że taki zacier (nieprzedestylowany do końca) nadaje się tylko do wylania.
Poradźcie.

Tytuł: Re: Czy można ponownie gotować niepełne przedestylowany zacier?
PostPostNapisane: poniedziałek, 18 paź 2010, 20:59 
Tematy: 73
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Oczywiście, że można, a nawet trzeba dokończyć destylację. Radzę nic nie dodawać, lecz odciągnąć cały alkohol. W przypadku, gdyby destylat miał nieciekawy (wygotowany) aromat to można go przeznaczyć do rektyfikacji na kolumnie lub do zasilenia porcelanowego mumina, natomiast nie należy go mieszać ze "zdrowym" urobkiem.
Moim zdaniem dopiero przy drugiej destylacji powinno się przeprowadzać frakcjonowanie, więc nie masz się co martwić że tam jakieś fuzle ewentualnie się pojawią. W drugiej, a nawet trzeciej jeździe będziesz mógł je oddzielić.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1