Mam cukromierz - BLG = 22 dzisiaj pierwszy raz sprawdziłem w nastawie który nie pracuje, jutro zobaczę jeszcze raz i będę wiedział czy coś idzie w dół. Chyba zrobię jak zalecasz i to przegotuje w kegu. A jak postąpić z drożdzami? No i dzięki za pomoc!Kamal pisze:Ja często robiłem na piekarniczych, i nie przypominam sobie, żeby nastaw złapał bakterie octowe.
@dombo86 masz cukromierz? Patrzałeś czy Blg spada?
Jak nie ruszy, to do gara z nim. I go zagotuj, aby ubić drobnoustroje. A jak ostygnie, to wlej do fermentatora i dodaj nowe drożdże. A i umyj karnister przed wlaniem.
Na drugi raz mam kupione Spiritferm XXL. A i mam zapas na pączki...dziewczyna się zadeklarowała że zrobiSpiryt pisze:Jeśli myślisz robić drugi i kolejny nastaw to kup drożdże turbo 24. Kiedyś wylałem 80 litrów nastawu na piekarniczych bo zakaził się bakteriami octowymi i od tamtej pory stosuję tylko drożdże gorzelnicze. Piekarnicze zostaw sobie do pączków na tłusty czwartek.
Też bardzo ciekawy przepis - na trzeci raz przetestuję Twój wariant i powiem jaki z tego efekt. Dzięki za podpowiedź!mirek109 pisze:
Następnym razem spróbuj tak.
2kg cukru rozpuść w 8l wody (woda lekko podgrzana)
NIE dodawaj przecier i kwasek
Jak będziesz miał cukier rozpuszczony to wrzuć kostkę drożdży piekarniczych - rozdrobnionych
Po około 15 minutach dokładnie rozmieszaj
Po dwóch dniach dodaj 3kg cukru rozpuszczonego w 12l wody i w tym rozmieszaj
pięć tabletek witaminy B complex - kup najtańszą
Masz dwa pojemniki fermentacyjne więc spróbuj w jednym tak jak niżej.
Jeżeli chcesz próbować to dorzuć do całości 0,5-1kg ziemiaków - umytych w mundurkach, pokrojonych i ugotowanych (ja gotuję w osłodzonej wodzie i całość z wodą łączę z poprzednią częścią)
Po sklarowaniu do kociołka i porównaj czy warto przyjąć moją wersję 1410
Niech moc będzie z tobą