Koleżanki i koledzy!
Wczoraj nawarzyłem Witbiera z zestawów Browamatora. Zestaw na 20 litrów
Skład zestawu:
słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany 1,3 kg
słód Weyermann® pilzneński - śrutowany 2,5 kg
płatki pszeniczne 0,5 kg
suszona skórka gorzkiej pomaraczy Curacao 20 g
suszona skórka słodkiej pomarańczy 20 g
kolendra piwowarska 20 g
chmiel Styrian Golding (SLO) 30 g
chmiel Saaz (CZ) 30 g
drożdże Safbrew S-33,
Po gotowaniu otrzymałem 15 litrów i nie mierząc Blg, zadałem drożdże. Włożyłem do wanny z wodą + wkłady turystyczny do lodówek. Dziś pięknie mi pracuje ale pochylając się nad fermentatorem i wąchając ulatujący gaz poczułem silny zapach chmielin. To że nie dolałem wody zrobiłem z premedytacją gdyż chciałem otrzymać mocniejsze piwo, bardziej ekstraktywne ale nie pomyślałem, że w przepisze jest dużo chmielu więc piwo będzie pewnie silnie nachmielone. Co mam zrobić? Z jednej strony nie chce otwierać fermentatora i badać Blg, z drugiej nie wiem nawet czy wolno rozwadniać piwo podczas fermentacji. Nie robić nic? Pomóżcie...
Pozdrawiam
Czy mogę dolać wody?
-
- Posty: 16
- Rejestracja: niedziela, 8 wrz 2013, 21:45
- Krótko o sobie: Mieszkaniowy psotnik, po fazie spirytusowej poznający świat destylacji prostych.
- Ulubiony Alkohol: Nalewki owocowe.
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Szamotuły
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Czy mogę dolać wody?
Teraz zostaw, niech skończy fermentować. Użyj więcej wody (przegotowanej), jak będziesz dodawał cukier do refermentacji. Gotuj ten cukier w mniejszej ilości wody i - po wystudzeniu - wlej do czystego fermentora, następnie przelej do niego piwo (tak żeby się wymieszało), bezpośrednio przed rozlewem do butelek.
Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka