Teraz jest środa, 23 maja 2012, 05:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy kolumna spełni oczekiwania?
PostPostNapisane: środa, 20 kwi 2011, 21:17 
Tematy: 7
Witam...
Noszę się z zamiarem kupna (z braku możliwości wykonawczych) gotowej kolumny.Moje pytanie jest następujące: czy jest coś warta?
A ot jej rysunki i zdjęcie...
Kolumna ma wysokość całkowitą 1,40 metra, główna część kolumny ma wysokość 1,30 metra i średnicę 50mm, wyposażona jest w refluks wewnętrzny w postaci spirali, o powierzchni chłodzenia porównywalnej z ośmioma zimnymi palcami, termometr elektroniczny o rozdzielczości 0,1 stopnia C. z alarmem przekroczenia zadanej temperatury, chłodnicę z trzymetrową spiralą wewnątrz z rurki 8mm oraz gwint z uszczelką i sitkiem .

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

Ostatnio edytowano czwartek, 21 kwi 2011, 07:16 przez lesgo58, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: Czy kolumna spełni oczekiwania?
PostPostNapisane: środa, 20 kwi 2011, 21:57 
Tematy: 19
Wg schematu to kolumna typu "Zimne Palce" ze spiralą wewnątrz kolumny. Mam taką i działa bez problemów. Mam nadzieje, że chłodnica wewnętrzna w kolumnie nie jest za długa, bo będziesz miał problemy z regulacją. Kup sobie zaworek precyzyjny do sterowania chłodnicą wewnętrzną, wg mnie jest niezbędny.

Kula

gg: 2349331

PostPostNapisane: czwartek, 21 kwi 2011, 10:57 
Mam taką kolumnę. Ładnie zrobiona. Do prawidłowej pracy potrzebny był mi regulator mocy z woltomierzem oraz zawór igłowy. Bez regulatora i zaworu nie potrafiłem jej ustabilizować. Jeżeli ma to znaczenie to ma małe zużycie wody. Lepiej pracuje po wydłużeniu o 55 cm.
Pozdrawiam.
Asir

Ostatnio edytowano czwartek, 21 kwi 2011, 18:40 przez Wald, łącznie edytowano 1 raz
Kosmetyka.

PostPostNapisane: czwartek, 21 kwi 2011, 19:04 
asir1956 napisał(a):
Mam taką kolumnę. Ładnie zrobiona. Do prawidłowej pracy potrzebny był mi regulator mocy z woltomierzem oraz zawór igłowy. Bez regulatora i zaworu nie potrafiłem jej ustabilizować. Jeżeli ma to znaczenie to ma małe zużycie wody. Lepiej pracuje po wydłużeniu o 55 cm.
Pozdrawiam.
Asir

Fakt nie zdecydowałem się czym będę ogrzewał keg - grzałkami czy gazem. ale powyższa sugestia dała mi do myślenia- czyżby chodziło o regulator mocy do grzałek?A zawór igłowy jakie ma zadanie i do czego miałby służyć.
Wybaczcie za tego typu pytanie ale jestem nowicjuszem w psoceniu.Dotychczas byłem tylko kibicem w trakcie psocenia i to w dodatku na sprzęcie z lat osiemdziesiątych.

PostPostNapisane: czwartek, 21 kwi 2011, 19:44 
Tematy: 12
Kolego lesgo58 chodzi o zaworek do przepływu wody przez spirale deflegmacyjną. http://allegro.pl/zaworek-precyzyjny-dl ... 69653.html. Ten powinien się sprawdzić. Pozdrawiam.

PostPostNapisane: czwartek, 21 kwi 2011, 20:27 
Tematy: 51
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Mam taką i działa nieźle, choć ma średnicę tylko 42 mm. Na szczycie spirala refluksowa, jak w tej pokazywanej. I bez automagiki albo bardzo precyzyjnego zaworka do wody nie idzie jej ustabilizować, bo spirala deflegmacyjna albo wszystko puszcza, albo wszystko skrapla. Jak pisali poprzednicy, bardzo małe ma zuzycie wody, to jest jej plus. Sstem nazywa się CM (Cooling Management).
Taki system można przerobić "psim swędem" na system VM (Vapour Management) - puścić wodę w spirali na pełny refluks a odbierać pary zaraz spod spirali wylotem z boku kolumny. Wtedy ponoć automagika jest jeszcze prostsza - wystarczy zaworek od CO2 od fitoakwarystyki (z systemu nadwutlenkowywania wody dla roślinek) + termometr sterujący tym zaworkiem w zależności od temperatury.
Najmniej podatny na automagizację jest system LM (Liquid Management) - czyli np. Aabratek albo Nixon-Stone...

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: piątek, 22 kwi 2011, 09:47 
Tematy: 12
Cytuj:
I bez automagiki albo bardzo precyzyjnego zaworka do wody nie idzie jej ustabilizować, bo spirala deflegmacyjna albo wszystko puszcza, albo wszystko skrapla.

Kolego pokrec jak zaworek precyzyjny nie zdoła ustawić przepływu wody to jak ty nie masz żadnej regulacji to musiałeś dobrać idealną długość spirali.

PostPostNapisane: piątek, 22 kwi 2011, 18:55 
Trochę mnie wystraszyliście. Kolumna wydawała mi się względnie "prostą' i nie przysparzającą kłopotów (piszę to gdyż jak zaznaczyłem wyżej jestem nowicjuszem). Nie boję się eksperymentów, ale po lekturze Waszych postów, stwierdzam że na początek mogę się "sparzyć".
Mam na oku jeszcze jedną kolumnę. Może z tą sobie poradzę...

Kolumna ma wysokość całkowitą 1,40 metra, główna część kolumny ma wysokość 1,30 metra i średnicę 50mm, wyposażona jest w sześć zimnych palców o średnicy 10mm, termometr, jeden odstojnik z zaworem spustowym, chłodnicę z trzymetrową spiralą wewnątrz z rurki 8mm oraz gwint z uszczelką i sitkiem pasujący do beczki po piwie.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

Ostatnio edytowano piątek, 22 kwi 2011, 19:49 przez Wald, łącznie edytowano 2 razy
Kosmetyka.

PostPostNapisane: piątek, 22 kwi 2011, 20:04 
Tematy: 33
Zdecydowanie wybierz tę pierwszą.
Żaden z Kolegów nie chciał Cie wystraszyć a kolumna nie dość,
że poprawnie zaprojektowana, to jeszcze ładnie wygląda.
Jeśli zastosujesz się do rad, to kupisz precyzyjny zaworek za parę złotych
i on pozwoli Ci bez problemu wyregulować przepływ wody przez deflegmator.
Z efektów na pewno będziesz zadowolony.
Tę drugą kolumnę odpuść. Nie to, że nie da się na niej psocić.
To po prostu niepoprawna konstrukcja.

Pozdrawiam serdecznie
Calyx

PostPostNapisane: piątek, 22 kwi 2011, 20:37 
Tematy: 51
Też mimo wszystko jestem za spiralą. Nie przejmuj się, początki zawsze będą trudne na każdym sprzęcie. Ja mam do regulowania zwyczajny zawór kulowy i jakoś tą psotę 90% dostaję. Teraz będę próbował automagiki, jak mi babunie przerobią nastaw. A potem wezme kolumnę do magika - spawacza i każę wspawać odbiór boczny do zrobienia kolumny VM. Pożyjemy, zobaczymy.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1