Czy kolejny nastaw na starym wsadzie ruszy ponownie?
-
- Posty: 255
- Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 23:53
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Rozrywek może troszkę źle to rozpisałem, starego nastawu ryżowego w beczce było około 10 litrów, to wszystko zostało zasypane 12 kg cukru i zalewane wodą o temperaturze około 60 stopni C, w ilości 35 litrów ale nie wszystko na raz a w odstępach 15-sto minutowych, ponieważ wodę wykorzystywałem z chłodnicy mojego aabratka, więc temperatura nastawu wzrastała powoli, a 20 litrów gorącego dundru prosto po zakończonej rektyfikacji, czyli około 3 godziny później. I naprawdę to wszystko pracuje i blg spada.
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Czy kolejny nastaw na starym wsadzie ruszy ponownie?
Temp. mogła nie być wysoka. Wodę dawałeś w odstępach kilka razy. Więc poczuły ciepło, i ruszyły.
W dundrze, po nastawieniu są dzikie drożdże.
Np. Mamy gorący dunder, i dodajemy cukier i nastaw ruszy po kilku/nastu h. Sprawdziłem nie raz, i nie tylko ja. Gorący dunder, musi jakoś łapać z powietrza dzikusy.
K.
W dundrze, po nastawieniu są dzikie drożdże.
Np. Mamy gorący dunder, i dodajemy cukier i nastaw ruszy po kilku/nastu h. Sprawdziłem nie raz, i nie tylko ja. Gorący dunder, musi jakoś łapać z powietrza dzikusy.
K.
-
- Posty: 186
- Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
- Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: mazowsze
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Czy kolejny nastaw na starym wsadzie ruszy ponownie?
Trochę zasmiece temat koledze, ale mam pytanie odnośnie drożdży juz użytych.
Miałem nastaw na zwykły bimber z 6 kg cukru i 25l wody . Stało się tak, ze oddzielilem drożdże i zostalo 15 l płynu. Chciałbym teraz rozpuścić 2 kg cukru i uzupełnić wodę chociaż do 20l. Jakieś resztki drożdży zostały w nastawie, ale pytanie, czy w niskiej temperaturze (13*c) przeróbka ten dodatkowy cukier na alkohol?
Miałem nastaw na zwykły bimber z 6 kg cukru i 25l wody . Stało się tak, ze oddzielilem drożdże i zostalo 15 l płynu. Chciałbym teraz rozpuścić 2 kg cukru i uzupełnić wodę chociaż do 20l. Jakieś resztki drożdży zostały w nastawie, ale pytanie, czy w niskiej temperaturze (13*c) przeróbka ten dodatkowy cukier na alkohol?
-
- Posty: 46
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Czy kolejny nastaw na starym wsadzie ruszy ponownie?
@markus383 Kup sobie grzałkę akwariową. Ja stosuję i zawsze jest ok. Co do kilkukrotnego użycia drożdży to ostatnio też zrobiłem taki eksperyment i u mnie drożdże z nastawu 25L + 8KG cukru + 2kg żyta zostały zalane jeszcze raz 25L wody + 8KG cukru bez pożywki i pięknie pracują