Czy kolejny nastaw na starym wsadzie ruszy ponownie?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

mardok
250
Posty: 255
Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 23:53
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 36 razy

Post autor: mardok »

Rozrywek może troszkę źle to rozpisałem, starego nastawu ryżowego w beczce było około 10 litrów, to wszystko zostało zasypane 12 kg cukru i zalewane wodą o temperaturze około 60 stopni C, w ilości 35 litrów ale nie wszystko na raz a w odstępach 15-sto minutowych, ponieważ wodę wykorzystywałem z chłodnicy mojego aabratka, więc temperatura nastawu wzrastała powoli, a 20 litrów gorącego dundru prosto po zakończonej rektyfikacji, czyli około 3 godziny później. I naprawdę to wszystko pracuje i blg spada.
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Czy kolejny nastaw na starym wsadzie ruszy ponownie?

Post autor: Kamal »

Temp. mogła nie być wysoka. Wodę dawałeś w odstępach kilka razy. Więc poczuły ciepło, i ruszyły.
W dundrze, po nastawieniu są dzikie drożdże.
Np. Mamy gorący dunder, i dodajemy cukier i nastaw ruszy po kilku/nastu h. Sprawdziłem nie raz, i nie tylko ja. :-) Gorący dunder, musi jakoś łapać z powietrza dzikusy.
K.
Obrazek

markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Czy kolejny nastaw na starym wsadzie ruszy ponownie?

Post autor: markus383 »

Trochę zasmiece temat koledze, ale mam pytanie odnośnie drożdży juz użytych.
Miałem nastaw na zwykły bimber z 6 kg cukru i 25l wody . Stało się tak, ze oddzielilem drożdże i zostalo 15 l płynu. Chciałbym teraz rozpuścić 2 kg cukru i uzupełnić wodę chociaż do 20l. Jakieś resztki drożdży zostały w nastawie, ale pytanie, czy w niskiej temperaturze (13*c) przeróbka ten dodatkowy cukier na alkohol?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Czy kolejny nastaw na starym wsadzie ruszy ponownie?

Post autor: Kamal »

Jak możesz, to postaw gdzie jest cieplej. Większa pewność, że ruszy nastaw. :-)
K.
Obrazek

robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Czy kolejny nastaw na starym wsadzie ruszy ponownie?

Post autor: robert26011988 »

@markus383 Kup sobie grzałkę akwariową. Ja stosuję i zawsze jest ok. Co do kilkukrotnego użycia drożdży to ostatnio też zrobiłem taki eksperyment i u mnie drożdże z nastawu 25L + 8KG cukru + 2kg żyta zostały zalane jeszcze raz 25L wody + 8KG cukru bez pożywki i pięknie pracują :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”