Witam,
jako że już dawno chciałem spróbować sił w produkcji różnorakiego alkoholu -pytam.
Dostałem(przypadek) 30 kg czarnej porzeczki. I szybka akcja, mam gąsior 50 l.
Ale i tu schody. Czytam czytam te całe blg, drożdże, odzywki ?!? Ile cukru, ile wody?
Nie chciałbym popsuć owoców.Czy ktoś ma może przepis na te 30 kg porzeczki i 50 l gąsiora?
Te całe drożdże kupie i potem będę pisał co dalej:) Niech już pracuje.
To nie takie proste.Czytając że czarna porzeczka jest ciężka w fermentacji.
Z góry dziękuję
Piotrek
Czarna Porzeczka
-
Autor tematu - Posty: 1
- Rejestracja: poniedziałek, 17 sie 2015, 00:08
- Ulubiony Alkohol: swój
- Status Alkoholowy: Destylator
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Czarna Porzeczka
Na początek zacznij od tego - http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html, a potem w sieci poszukaj sobie przepisu bo jest ich dość sporo. Tutaj leniom nikt na tacy niczego nie podaje
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Czarna Porzeczka
A jak chcesz się czegoś nauczyć to polecam fachową literaturę W necie jest pełno pdf'ów np. książka Cieślaka "Domowy wyrób win". Jest to o wiele łatwiejsze niż przedzieranie się przez gąszcz tematów które mogą nic nowego nie wnosić a tak całą wiedzę masz wyłożoną na tacy, tylko czytać Na początek może ci wystarczyć link podany przez kolegę Radiusa a potem uzupełnisz wiedzę z książek.