Czarna Porzeczka

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
sirkosciol
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 17 sie 2015, 00:08
Ulubiony Alkohol: swój
Status Alkoholowy: Destylator

Post autor: sirkosciol »

Witam,
jako że już dawno chciałem spróbować sił w produkcji różnorakiego alkoholu -pytam.
Dostałem(przypadek) 30 kg czarnej porzeczki. I szybka akcja, mam gąsior 50 l.
Ale i tu schody. Czytam czytam te całe blg, drożdże, odzywki ?!? Ile cukru, ile wody?
Nie chciałbym popsuć owoców.Czy ktoś ma może przepis na te 30 kg porzeczki i 50 l gąsiora?
Te całe drożdże kupie i potem będę pisał co dalej:) Niech już pracuje.
To nie takie proste.Czytając że czarna porzeczka jest ciężka w fermentacji.
Z góry dziękuję

Piotrek
AVE
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Czarna Porzeczka

Post autor: radius »

Na początek zacznij od tego - http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html, a potem w sieci poszukaj sobie przepisu bo jest ich dość sporo. Tutaj leniom nikt na tacy niczego nie podaje ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Kresto
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 12 lip 2015, 13:40
Re: Czarna Porzeczka

Post autor: Kresto »

A jak chcesz się czegoś nauczyć to polecam fachową literaturę :P W necie jest pełno pdf'ów np. książka Cieślaka "Domowy wyrób win". Jest to o wiele łatwiejsze niż przedzieranie się przez gąszcz tematów które mogą nic nowego nie wnosić a tak całą wiedzę masz wyłożoną na tacy, tylko czytać ;) Na początek może ci wystarczyć link podany przez kolegę Radiusa a potem uzupełnisz wiedzę z książek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”