Czajkus Blog
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
-
Autor tematu - Posty: 57
- Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
- Ulubiony Alkohol: różne różności
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Gród Kraka
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Miesięcznica Bloga
Po miesiącu działalności 47 wpisów związanych z alkoholem!
Kilka dotyczy tajnego gorzelnictwa
Zapraszam
http://blog.czajkus.com
Pozdrawiam
Czajkus
Kilka dotyczy tajnego gorzelnictwa
Zapraszam
http://blog.czajkus.com
Pozdrawiam
Czajkus
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik
-
- Posty: 8
- Rejestracja: czwartek, 12 wrz 2013, 17:37
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 1 raz
- Kontakt:
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Czajkus Blog
Tak zerknąłem przelotem na bloga i dział "O mnie" i tak przypomina mi się rozmowa z jednym z pasażerów na trasie Rzeszów-Kraków o miniaturkach alkoholi. Nie wiem tylko jak to zweryfikować ?
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 57
- Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
- Ulubiony Alkohol: różne różności
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Gród Kraka
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Czajkus Blog
Dzisiaj zamieściłem setny wpis na blogu! Zawiera on opis technologii produkcji wódki w Polsce w 1675 r. Polecam
http://blog.czajkus.com/?p=1757&preview=true
http://blog.czajkus.com/?p=1757&preview=true
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik
-
Autor tematu - Posty: 57
- Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
- Ulubiony Alkohol: różne różności
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Gród Kraka
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Czajkus Blog
Witam,
Nie wiem czy znacie mój blog a dzisiaj zamieściłem 200 wpis o pomyśle na masową produkcję starki w dwudziestoleciu międzywojennym
http://blog.czajkus.com/blog/2014/05/14 ... ji-starce/
Pozdrawiam
Czajkus
Nie wiem czy znacie mój blog a dzisiaj zamieściłem 200 wpis o pomyśle na masową produkcję starki w dwudziestoleciu międzywojennym
http://blog.czajkus.com/blog/2014/05/14 ... ji-starce/
Pozdrawiam
Czajkus
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik
-
Autor tematu - Posty: 57
- Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
- Ulubiony Alkohol: różne różności
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Gród Kraka
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Czajkus Blog
Witam,
A dzisiaj czas przyszedł na 300 wpis tym razem z listą Gorzelni i Fabryk wódek działających w Galicji w 1901 r. Wyszło 622 pozycje.
http://blog.czajkus.com/blog/2015/01/08 ... -w-1901-r/
Pozdrawiam
Czajkus
A dzisiaj czas przyszedł na 300 wpis tym razem z listą Gorzelni i Fabryk wódek działających w Galicji w 1901 r. Wyszło 622 pozycje.
http://blog.czajkus.com/blog/2015/01/08 ... -w-1901-r/
Pozdrawiam
Czajkus
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik
-
Autor tematu - Posty: 57
- Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
- Ulubiony Alkohol: różne różności
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Gród Kraka
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Pigwówki
Witam,
Za dwa tygodnie będę przeprowadzał z kolegami - Wielki Test Pigwówek. Zgromadziłem już 50 pigwówek sklepowych i domowych. Za pigwówki przyjmują nalewki (i inne alkohole) z pigwy lub pigwowca. Kilka pigwówek jeszcze mam dostać. Mam nadzieję, że damy radę przeprowadzić ten test rzetelnie.
http://blog.czajkus.com/blog/2015/04/03 ... k-czesc-1/
Pozdrawiam
Czajkus
Za dwa tygodnie będę przeprowadzał z kolegami - Wielki Test Pigwówek. Zgromadziłem już 50 pigwówek sklepowych i domowych. Za pigwówki przyjmują nalewki (i inne alkohole) z pigwy lub pigwowca. Kilka pigwówek jeszcze mam dostać. Mam nadzieję, że damy radę przeprowadzić ten test rzetelnie.
http://blog.czajkus.com/blog/2015/04/03 ... k-czesc-1/
Pozdrawiam
Czajkus
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik
-
Autor tematu - Posty: 57
- Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
- Ulubiony Alkohol: różne różności
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Gród Kraka
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Czajkus Blog
Witam,
Test ma się odbyć w niedzielę. Mam nadzieję, że z kolegą Łukaszem Gołębiewskim podołamy, bo wychodzi mi, że do przetestowania będzie aż 67 Pigwówek!
http://blog.czajkus.com/blog/2015/04/03 ... k-czesc-1/
http://blog.czajkus.com/blog/2015/04/22 ... k-czesc-2/
Test ma się odbyć w niedzielę. Mam nadzieję, że z kolegą Łukaszem Gołębiewskim podołamy, bo wychodzi mi, że do przetestowania będzie aż 67 Pigwówek!
http://blog.czajkus.com/blog/2015/04/03 ... k-czesc-1/
http://blog.czajkus.com/blog/2015/04/22 ... k-czesc-2/
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Czajkus Blog
Gratulacje - nasi górą...
http://blog.czajkus.com/
http://blog.czajkus.com/
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 57
- Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
- Ulubiony Alkohol: różne różności
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Gród Kraka
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Czajkus Blog
Witam,
Kolega Łukasz Gołębiewski, który ma dużo większe doświadczenie w ocenie niż Ja, tak ocenił to dwie Pigwówki:
@radius Nalewka z Pigwowca 2012 r.
Barwa: rdzawo-ruda
Zapach: bardzo przyjemny aromat ciasta drożdżowego
Smak: herbaciana, do tego gorzkie nuty – piołun i angostrua, które świetnie komponują się z miodową słodyczą
Uwagi: -
Ocena: 8
i @wawaldek11 Nalewka domowa z dorodnych owoców pigwowca japońskiego 2010 r.
Barwa: ruda - pomarańczowa
Zapach: dębina z sherry i rum
Smak: bardzo słodka – śliwki w czekoladzie. Bardzo deserowa i bardzo smaczna
Uwagi: -
Ocena: 8
Ja dałem po 6.
Jeszcze link do tego konkretnego wpisu z wynikami Wielkiego testu Pigwówek
http://blog.czajkus.com/blog/2015/04/29 ... -3-wyniki/
Pozdrawiam
Czajkus
Kolega Łukasz Gołębiewski, który ma dużo większe doświadczenie w ocenie niż Ja, tak ocenił to dwie Pigwówki:
@radius Nalewka z Pigwowca 2012 r.
Barwa: rdzawo-ruda
Zapach: bardzo przyjemny aromat ciasta drożdżowego
Smak: herbaciana, do tego gorzkie nuty – piołun i angostrua, które świetnie komponują się z miodową słodyczą
Uwagi: -
Ocena: 8
i @wawaldek11 Nalewka domowa z dorodnych owoców pigwowca japońskiego 2010 r.
Barwa: ruda - pomarańczowa
Zapach: dębina z sherry i rum
Smak: bardzo słodka – śliwki w czekoladzie. Bardzo deserowa i bardzo smaczna
Uwagi: -
Ocena: 8
Ja dałem po 6.
Jeszcze link do tego konkretnego wpisu z wynikami Wielkiego testu Pigwówek
http://blog.czajkus.com/blog/2015/04/29 ... -3-wyniki/
Pozdrawiam
Czajkus
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czajkus Blog
Radiusie - nie wyżłop całego zapasu
Wiesz ilu jest chętnych na kieliszeczek mistrzowskiej nalewki?
Ja to chyba po znajomości dostałem punktację, bo nalewka jest zrobiona z przemarzniętych, zbieranych w śniegu owoców pigwowca. Z ok. 1,5 kg wyczarowałem ponad 5l nalewki. Tyle, że na spirytusie z akcyzą - wtedy jeszcze nie destylowałem. Pokrojone owocki zalewałem alko trzy razy, później je zagotowałem i odcisnąłem w ściereczce jak serek Póżniej jeszcze z miesiąc filtrowałem rozbełtaną galaretkę pigwową. Wycisnąłem wszystko z owoców - nawet trochę niepotrzebnej cierpkości
Dobrze, że Czajkus przypomniał mi o niej swoją akcją, bo stała biedna w kącie szafy
Z tym rumowym smakiem to chyba jakaś sugestia lub autosugestia - wiecie, że robię rum i we wszystkim go czujecie
Ja wtedy nie wiedziałem jak się robi rum i na pewno teraz nie dodałem do nalewki.
Wiesz ilu jest chętnych na kieliszeczek mistrzowskiej nalewki?
Ja to chyba po znajomości dostałem punktację, bo nalewka jest zrobiona z przemarzniętych, zbieranych w śniegu owoców pigwowca. Z ok. 1,5 kg wyczarowałem ponad 5l nalewki. Tyle, że na spirytusie z akcyzą - wtedy jeszcze nie destylowałem. Pokrojone owocki zalewałem alko trzy razy, później je zagotowałem i odcisnąłem w ściereczce jak serek Póżniej jeszcze z miesiąc filtrowałem rozbełtaną galaretkę pigwową. Wycisnąłem wszystko z owoców - nawet trochę niepotrzebnej cierpkości
Dobrze, że Czajkus przypomniał mi o niej swoją akcją, bo stała biedna w kącie szafy
Z tym rumowym smakiem to chyba jakaś sugestia lub autosugestia - wiecie, że robię rum i we wszystkim go czujecie
Ja wtedy nie wiedziałem jak się robi rum i na pewno teraz nie dodałem do nalewki.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
Autor tematu - Posty: 57
- Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
- Ulubiony Alkohol: różne różności
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Gród Kraka
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Czajkus Blog
Tutaj jeszcze relacja drugiego z jurorów - Łukasza Gołębiewskiego
http://spirits.com.pl/degustacja-w-ciemno-68-x-pigwa/
http://spirits.com.pl/degustacja-w-ciemno-68-x-pigwa/
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czajkus Blog
Zapytam też tutaj
Możecie mi podpowiedzieć skąd w pigwówce biorą się egzotyczne i nie tylko aromaty i smaki?
Np.: w aromacie: dębina, sherry, rum; w ustach bardzo słodka – śliwki w czekoladzie. To tylko opis jednej A nalewka zrobiona z owoców pigwowca, cukru, spirytusu i wody.
Na podstawie amatorskiej wiedzy mam swoją teorię, ale chciałbym usłyszeć mądre słowo od znawców tematu.
Bo nie przypuszczam, że to tylko poetycka twórczość degustatorów
Możecie mi podpowiedzieć skąd w pigwówce biorą się egzotyczne i nie tylko aromaty i smaki?
Np.: w aromacie: dębina, sherry, rum; w ustach bardzo słodka – śliwki w czekoladzie. To tylko opis jednej A nalewka zrobiona z owoców pigwowca, cukru, spirytusu i wody.
Na podstawie amatorskiej wiedzy mam swoją teorię, ale chciałbym usłyszeć mądre słowo od znawców tematu.
Bo nie przypuszczam, że to tylko poetycka twórczość degustatorów
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Czajkus Blog
Wpływ mamy w momencie decyzji o długości maceracji. Kolejności maceracji. Czyli cukier i wódka - albo odwrotnie. Razem albo osobno. Zaczniemy od cukrów - to sprowokujemy zaczątek fermentacji itp. Jakość i ilość innych dodatków. Nie bez znaczenia jest też dojrzałość i gatunek owoców.
Podam na przykładzie śliwek do jakich mam co roku dostęp. Są to węgierki ale dwóch różnych odmian. Z jednej wychodzą mi nalewki jakbym robił ze śliwek wędzonych/pieczonych, a z drugich wychodzi normalna śliwkowa nalewka. O innych doznaniach smakowo-węchowych nie wspomnę. Intensywność i różnorodność doznań jest co roku inna. Jednego roku wychodzi wspaniała zrównoważona nalewka - innego przeciętna. To samo tyczy innych owoców. Itp. Myślę, że powtarzalność przy nalewkach jest mocno przypadkowa i trudna do ogarnięcia.
To tak w skrócie telegraficznym, bo ten temat to niekończąca się historia...
Podam na przykładzie śliwek do jakich mam co roku dostęp. Są to węgierki ale dwóch różnych odmian. Z jednej wychodzą mi nalewki jakbym robił ze śliwek wędzonych/pieczonych, a z drugich wychodzi normalna śliwkowa nalewka. O innych doznaniach smakowo-węchowych nie wspomnę. Intensywność i różnorodność doznań jest co roku inna. Jednego roku wychodzi wspaniała zrównoważona nalewka - innego przeciętna. To samo tyczy innych owoców. Itp. Myślę, że powtarzalność przy nalewkach jest mocno przypadkowa i trudna do ogarnięcia.
To tak w skrócie telegraficznym, bo ten temat to niekończąca się historia...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Czajkus Blog
Gatunek owocu, rodzaj gleby na jakiej rośnie roślina, wilgotność i nasłonecznienie w procesie dojrzewania, czas zbioru owoców to są zmienne, które w największym stopniu decydują o wrażeniach smakowo zapachowych gotowej nalewki. W następnej kolejności dochodzi czas maceracji i na koniec to, co napisał lesgo58, kolejność - cukier lub spirytus
Moim zdaniem, to ma największe znaczenielesgo58 pisze:Nie bez znaczenia jest też dojrzałość i gatunek owoców.
Gatunek owocu, rodzaj gleby na jakiej rośnie roślina, wilgotność i nasłonecznienie w procesie dojrzewania, czas zbioru owoców to są zmienne, które w największym stopniu decydują o wrażeniach smakowo zapachowych gotowej nalewki. W następnej kolejności dochodzi czas maceracji i na koniec to, co napisał lesgo58, kolejność - cukier lub spirytus
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Czajkus Blog
Masz alkohol, masz kwasy w owocach, stąd już krótka droga do estrów, a dodatkowo z owoców całe mnóstwo "gotowych" związków aromatycznych. Często zaleca się przecież by nalewki stały w nasłonecznionym miejscu, dostarczasz więc i energię.
http://www.poczujchemie.amu.edu.pl/zala ... ach1.0.pdf
A jaki możemy mieć wpływ na ich powstawanie? Podejrzewam że przy takiej ilości zmiennych jeśli chodzi o skład i proporcje zawartych w owocach związków, możemy pokusić się tylko o eksperymenty polegające na różnych warunkach maceracji. Mam tu na myśli różne stężenia alkoholu, macerowanie w obecności światła, bądź w ciemności, w cieple, w chłodzie.. No i korzystanie z doświadczeń poprzedników tworzących daną nalewkę, a i tak pewnie identycznego efektu nie uzyskamy
Edit: Oj.. Koledzy mnie uprzedzili
http://www.poczujchemie.amu.edu.pl/zala ... ach1.0.pdf
A jaki możemy mieć wpływ na ich powstawanie? Podejrzewam że przy takiej ilości zmiennych jeśli chodzi o skład i proporcje zawartych w owocach związków, możemy pokusić się tylko o eksperymenty polegające na różnych warunkach maceracji. Mam tu na myśli różne stężenia alkoholu, macerowanie w obecności światła, bądź w ciemności, w cieple, w chłodzie.. No i korzystanie z doświadczeń poprzedników tworzących daną nalewkę, a i tak pewnie identycznego efektu nie uzyskamy
Edit: Oj.. Koledzy mnie uprzedzili
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
Autor tematu - Posty: 57
- Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
- Ulubiony Alkohol: różne różności
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Gród Kraka
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Czajkus Blog
Wpis sprawdzający na temat historii polskiej wódki
http://blog.czajkus.com/2016/04/07/600- ... oniecznie/
Polecam
Czajkus
http://blog.czajkus.com/2016/04/07/600- ... oniecznie/
Polecam
Czajkus
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik