Czajkus Blog

Dowolne tematy i off-topowe rozmowy. Piszcie tu to na co tylko macie ochotę, luźnie gadki i tak dalej, możecie się powyżywać. :)
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.

Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Czajkus
50
Posty: 57
Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
Ulubiony Alkohol: różne różności
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Gród Kraka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:

Post autor: Czajkus »

Witam,
Założyłem bloga na temat - głównie historii polskich alkoholi - prace nad rozwojem trwają.
http://blog.czajkus.com

Zachęcam do komentarzy

Pozdrawiam
Czajkus
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik
Obrazek
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Autor tematu
Czajkus
50
Posty: 57
Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
Ulubiony Alkohol: różne różności
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Gród Kraka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Miesięcznica Bloga

Post autor: Czajkus »

Po miesiącu działalności 47 wpisów związanych z alkoholem!
Kilka dotyczy tajnego gorzelnictwa :odlot:

Zapraszam
http://blog.czajkus.com :czytaj:

Pozdrawiam
Czajkus
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik
Obrazek
Awatar użytkownika

Tutenchamon
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 12 wrz 2013, 17:37
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz
Kontakt:
Re: Czajkus Blog

Post autor: Tutenchamon »

Gratuluję bloga, super kolekcja małych buteleczek, też kiedyś zbierałem, ale miałem ich może z 30, przyszedł czas, że wszystkie wypiłem :) Dużo fajnych ciekawostek!
Człowiek boi się czasu, czas boi się piramid...
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Czajkus Blog

Post autor: gr000by »

Tak zerknąłem przelotem na bloga i dział "O mnie" i tak przypomina mi się rozmowa z jednym z pasażerów na trasie Rzeszów-Kraków o miniaturkach alkoholi. Nie wiem tylko jak to zweryfikować :D?
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Czajkus
50
Posty: 57
Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
Ulubiony Alkohol: różne różności
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Gród Kraka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Czajkus Blog

Post autor: Czajkus »

Tak pamiętam :)
Teraz Polski-Bus jest i przestałem jeździć samochodami - co jednak miało plusy bo kilka osób się poznało!
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Czajkus
50
Posty: 57
Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
Ulubiony Alkohol: różne różności
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Gród Kraka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Czajkus Blog

Post autor: Czajkus »

Dzisiaj zamieściłem setny wpis na blogu! Zawiera on opis technologii produkcji wódki w Polsce w 1675 r. :) Polecam
http://blog.czajkus.com/?p=1757&preview=true
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik
Obrazek
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Czajkus Blog

Post autor: Pretender »

Z przyjemnością zaglądam i poznaję historię ;-)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Czajkus
50
Posty: 57
Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
Ulubiony Alkohol: różne różności
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Gród Kraka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Czajkus Blog

Post autor: Czajkus »

Witam,
Nie wiem czy znacie mój blog a dzisiaj zamieściłem 200 wpis o pomyśle na masową produkcję starki w dwudziestoleciu międzywojennym :)
http://blog.czajkus.com/blog/2014/05/14 ... ji-starce/

Pozdrawiam
Czajkus
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Czajkus
50
Posty: 57
Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
Ulubiony Alkohol: różne różności
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Gród Kraka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Czajkus Blog

Post autor: Czajkus »

Witam,
A dzisiaj czas przyszedł na 300 wpis :) tym razem z listą Gorzelni i Fabryk wódek działających w Galicji w 1901 r. Wyszło 622 pozycje.
http://blog.czajkus.com/blog/2015/01/08 ... -w-1901-r/

Pozdrawiam
Czajkus
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Czajkus
50
Posty: 57
Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
Ulubiony Alkohol: różne różności
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Gród Kraka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Pigwówki

Post autor: Czajkus »

Witam,
Za dwa tygodnie będę przeprowadzał z kolegami - Wielki Test Pigwówek. Zgromadziłem już 50 pigwówek sklepowych i domowych. Za pigwówki przyjmują nalewki (i inne alkohole) z pigwy lub pigwowca. Kilka pigwówek jeszcze mam dostać. Mam nadzieję, że damy radę przeprowadzić ten test rzetelnie.

http://blog.czajkus.com/blog/2015/04/03 ... k-czesc-1/

Pozdrawiam
Czajkus
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik
Obrazek

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Czajkus Blog

Post autor: janik »

Gratuluję pomysłu i doskonałej realizacji projektu :klaszcze: .

Pozdrawiam.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Czajkus Blog

Post autor: Zbynek80 »

Nigdy nie piłem nalewki z Pigwy czy Pigwowca, a są to popularne trunki i tak mi po głowie chodzi aby może w tym roku zrobić. Tylko zastanawiam się jak to smakuje. Jaki to ma smak, do jakiegoś smaku owocu można to porównać ?
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Czajkus Blog

Post autor: k.kolumb »

Zbynek - to jest kwaśne, ile byś nie posłodził, ale kwaśność miła i szlachetna, żadna tam cytryna. Dla kobiet i mężczyzn. Super nalewka.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Czajkus Blog

Post autor: Pretender »

Do żadnego. Kwaśne toto jak nie wiem co. Ale dodatek cukru zmienia w ambrozję. W 2013 r. Zrobiłem pierwszy raz, w 2014 poprawiłem ale większą ilość. Rewelacja. Ja zalewam posiachane kawałki pigwowca 50% destylatem. Dla mnie bomba.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Czajkus
50
Posty: 57
Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
Ulubiony Alkohol: różne różności
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Gród Kraka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Czajkus Blog

Post autor: Czajkus »

Witam,
Test ma się odbyć w niedzielę. Mam nadzieję, że z kolegą Łukaszem Gołębiewskim podołamy, bo wychodzi mi, że do przetestowania będzie aż 67 Pigwówek!
http://blog.czajkus.com/blog/2015/04/03 ... k-czesc-1/
http://blog.czajkus.com/blog/2015/04/22 ... k-czesc-2/
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik
Obrazek
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Czajkus Blog

Post autor: lesgo58 »

Gratulacje - nasi górą... :klaszcze: :respect: :punk:
http://blog.czajkus.com/
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Czajkus Blog

Post autor: radius »

O kurczątko, jakby powiedziała siostra Basen :) Nie spodziewałem się. Jesteśmy z wawaldkiem w ścisłej czołówce :D Chyba wieczorem dziabnę kieliszeczek nalewki z tej okazji :odlot:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
Czajkus
50
Posty: 57
Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
Ulubiony Alkohol: różne różności
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Gród Kraka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Czajkus Blog

Post autor: Czajkus »

Witam,
Kolega Łukasz Gołębiewski, który ma dużo większe doświadczenie w ocenie niż Ja, tak ocenił to dwie Pigwówki:
@radius Nalewka z Pigwowca 2012 r.
Barwa: rdzawo-ruda
Zapach: bardzo przyjemny aromat ciasta drożdżowego
Smak: herbaciana, do tego gorzkie nuty – piołun i angostrua, które świetnie komponują się z miodową słodyczą
Uwagi: -
Ocena: 8

i @wawaldek11 Nalewka domowa z dorodnych owoców pigwowca japońskiego 2010 r.
Barwa: ruda - pomarańczowa
Zapach: dębina z sherry i rum
Smak: bardzo słodka – śliwki w czekoladzie. Bardzo deserowa i bardzo smaczna
Uwagi: -
Ocena: 8

Ja dałem po 6.

Jeszcze link do tego konkretnego wpisu z wynikami Wielkiego testu Pigwówek
http://blog.czajkus.com/blog/2015/04/29 ... -3-wyniki/

Pozdrawiam
Czajkus
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czajkus Blog

Post autor: wawaldek11 »

Radiusie - nie wyżłop całego zapasu ;)
Wiesz ilu jest chętnych na kieliszeczek mistrzowskiej nalewki?
Ja to chyba po znajomości dostałem punktację, bo nalewka jest zrobiona z przemarzniętych, zbieranych w śniegu owoców pigwowca. Z ok. 1,5 kg wyczarowałem ponad 5l nalewki. Tyle, że na spirytusie z akcyzą - wtedy jeszcze nie destylowałem. Pokrojone owocki zalewałem alko trzy razy, później je zagotowałem i odcisnąłem w ściereczce jak serek :) Póżniej jeszcze z miesiąc filtrowałem rozbełtaną galaretkę pigwową. Wycisnąłem wszystko z owoców - nawet trochę niepotrzebnej cierpkości ;)
Dobrze, że Czajkus przypomniał mi o niej swoją akcją, bo stała biedna w kącie szafy :)
Z tym rumowym smakiem to chyba jakaś sugestia lub autosugestia - wiecie, że robię rum i we wszystkim go czujecie :mrgreen:
Ja wtedy nie wiedziałem jak się robi rum i na pewno teraz nie dodałem do nalewki.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Czajkus
50
Posty: 57
Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
Ulubiony Alkohol: różne różności
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Gród Kraka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Czajkus Blog

Post autor: Czajkus »

Tutaj jeszcze relacja drugiego z jurorów - Łukasza Gołębiewskiego
http://spirits.com.pl/degustacja-w-ciemno-68-x-pigwa/
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czajkus Blog

Post autor: wawaldek11 »

Zapytam też tutaj ;)
Możecie mi podpowiedzieć skąd w pigwówce biorą się egzotyczne i nie tylko aromaty i smaki?
Np.: w aromacie: dębina, sherry, rum; w ustach bardzo słodka – śliwki w czekoladzie. To tylko opis jednej :wink: A nalewka zrobiona z owoców pigwowca, cukru, spirytusu i wody.
Na podstawie amatorskiej wiedzy mam swoją teorię, ale chciałbym usłyszeć mądre słowo od znawców tematu.
Bo nie przypuszczam, że to tylko poetycka twórczość degustatorów :)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Czajkus Blog

Post autor: Lootzek »

Jednym słowem? Proszę uprzejmie: Estry :D

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czajkus Blog

Post autor: wawaldek11 »

A ja w kilku słowach: domyślam się, ale jakie , kiedy i dlaczego. To nie jest fermentacja. Jaki możemy mieć wpływ na ich powstawanie?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Czajkus Blog

Post autor: lesgo58 »

Wpływ mamy w momencie decyzji o długości maceracji. Kolejności maceracji. Czyli cukier i wódka - albo odwrotnie. Razem albo osobno. Zaczniemy od cukrów - to sprowokujemy zaczątek fermentacji itp. Jakość i ilość innych dodatków. Nie bez znaczenia jest też dojrzałość i gatunek owoców.
Podam na przykładzie śliwek do jakich mam co roku dostęp. Są to węgierki ale dwóch różnych odmian. Z jednej wychodzą mi nalewki jakbym robił ze śliwek wędzonych/pieczonych, a z drugich wychodzi normalna śliwkowa nalewka. O innych doznaniach smakowo-węchowych nie wspomnę. Intensywność i różnorodność doznań jest co roku inna. Jednego roku wychodzi wspaniała zrównoważona nalewka - innego przeciętna. To samo tyczy innych owoców. Itp. Myślę, że powtarzalność przy nalewkach jest mocno przypadkowa i trudna do ogarnięcia.
To tak w skrócie telegraficznym, bo ten temat to niekończąca się historia...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Czajkus Blog

Post autor: radius »

lesgo58 pisze:Nie bez znaczenia jest też dojrzałość i gatunek owoców.
Moim zdaniem, to ma największe znaczenie :)
Gatunek owocu, rodzaj gleby na jakiej rośnie roślina, wilgotność i nasłonecznienie w procesie dojrzewania, czas zbioru owoców to są zmienne, które w największym stopniu decydują o wrażeniach smakowo zapachowych gotowej nalewki. W następnej kolejności dochodzi czas maceracji i na koniec to, co napisał lesgo58, kolejność - cukier lub spirytus :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Czajkus Blog

Post autor: Lootzek »

Masz alkohol, masz kwasy w owocach, stąd już krótka droga do estrów, a dodatkowo z owoców całe mnóstwo "gotowych" związków aromatycznych. Często zaleca się przecież by nalewki stały w nasłonecznionym miejscu, dostarczasz więc i energię.

http://www.poczujchemie.amu.edu.pl/zala ... ach1.0.pdf

A jaki możemy mieć wpływ na ich powstawanie? Podejrzewam że przy takiej ilości zmiennych jeśli chodzi o skład i proporcje zawartych w owocach związków, możemy pokusić się tylko o eksperymenty polegające na różnych warunkach maceracji. Mam tu na myśli różne stężenia alkoholu, macerowanie w obecności światła, bądź w ciemności, w cieple, w chłodzie.. No i korzystanie z doświadczeń poprzedników tworzących daną nalewkę, a i tak pewnie identycznego efektu nie uzyskamy :)

Edit: Oj.. Koledzy mnie uprzedzili ;)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czajkus Blog

Post autor: wawaldek11 »

Dziękuję za wyjaśnienia :poklon;
Są one zgodne z tym, co ja przypuszczałem.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Czajkus
50
Posty: 57
Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
Ulubiony Alkohol: różne różności
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Gród Kraka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Czajkus Blog

Post autor: Czajkus »

Wpis sprawdzający na temat historii polskiej wódki
http://blog.czajkus.com/2016/04/07/600- ... oniecznie/

Polecam
Czajkus
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik
Obrazek
Awatar użytkownika

zielonka
900
Posty: 921
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Czajkus Blog

Post autor: zielonka »

"Na końcu spotkania wstałem i powiedziałem co wiem na temat polskiej wódki w 1405 r. "

No to już kolejnego zaproszenia nie będzie.
A głos na wyborową to wg. mnie słusznie, nadaje się do picia przynajmniej.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
ODPOWIEDZ

Wróć do „Po Godzinach”