Cytrynówka

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

gaxx
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 14 mar 2014, 12:17
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: gaxx »

JanOkowita pisze:
radius pisze:Nie musisz rozlewać do ciemnych. Jak jest dobrze zrobiona, to po wyklarowaniu nie zdąży dojrzeć bo zostanie wypita :ok:
:D Dlatego zabutelkowane nalewki należy chować, zakopywać, ukrywać, we wszystkich możliwych i trudnych do odgadnięcia miejscach. Za szafą, pod deską w podłodze, w garażu za oponami letnimi, w szafce nieużywanej od 10 lat, w łóżku dla gości, za książkami, w donicy, na strychu w książkach dzieci ze szkoły, itp. :D

Im więcej miejsc tym lepiej :mrgreen:

A radocha po odkryciu skarbu - bezcenna :D
Tak, w książkach dzieci - a jak one się do niej dobiorą?
alembiki
Awatar użytkownika

Many
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 6 gru 2009, 20:08
Ulubiony Alkohol: Whiskey, Brandy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: ZDolny Śląsk
Podziękował: 5 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: Many »

Cytrynówka

Najszybciej się jej nie robi, ale wychodzi na tyle dobra, że nigdy nie zdąży się do końca sklarować

ok. 10 cytryn
500g cukru
szklanka wody
2,0L 70% alkoholu
0,5 40% alko na dolewkę
kilka ziaren pieprzu

Cytryny sparzamy wrzątkiem i obieramy cieniutko, tylko z żółtej skórki, uważając (na tyle na ile to możliwe) żeby nie ścinać "białego" bo będzie dawać goryczką, no chyba, że ktoś lubi. Skórki zalewamy 1L alkoholu i zostawiamy na dwa dni mieszając od czasu do czasu. Cytryny obieramy z wszystkiego białego i kroimy w drobną kostkę wybierając pestki. Pokrojone cytryny zalewamy cukrem, który wcześniej rozpuszczamy dolewając szklankę gorącej wody i zostawiamy na dwa dni. Po dwóch dniach, odcedzamy skórki i przelewamy wyciąg do 4L zbiorniczka (ja miałem akurat 2x2L). Dodajemy pokrojone cytryny z cukrem, kilka ziaren pieprzu i najważniejsze - alkohol. Dopełniamy 40% alko (można równie dobrze użyć ok 65% alkoholu do całego procesu)
Zapominamy o tym na dwa tygodnie. Później wszystko przecedzamy i wyciskamy (ja użyłem białej koszulki bawełnianej), rozlewamy do butelek i można się delektować. Najlepiej jednak odstawić na miesiąc bo smak się ułoży.

Kilka zdjęć na zachętę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 4 kwie 2014, 12:42 przez Many, łącznie zmieniany 1 raz.
PĘDŹ się dowiedzieć
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: Pretender »

Spróbuj skórkę zetrzeć nandrobnej tarce, w taki sposób będziesz miał na pewno samą skórkę bez albedo.
Awatar użytkownika

Many
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 6 gru 2009, 20:08
Ulubiony Alkohol: Whiskey, Brandy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: ZDolny Śląsk
Podziękował: 5 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: Many »

Spróbuje, chociaż osobiście wole noże albo obieraczki od tarki. Znalazłem coś takiego na aledrogo za 17zł + przesyłka, powinno zrzynać bez albedo, tylko czy to rzeczywiście działa i jak szybko się tępi?

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PĘDŹ się dowiedzieć
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: gr000by »

To urządzenie jest mało wydajne, jak dobrze poszukasz to możesz znaleźć specjalne tarki do sera/cytrusów, którymi ścina się skórkę szybko i dokładnie. Zdjęcie poglądowe niżej.
Obrazek
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: lesgo58 »

A ja preferuję nóż do filetowania. Z jednego powodu - trąc skórkę tracimy zbyt dużo olejków eterycznych na których nam w skórkach najbardziej zależy. To jest własnie ten pryszczący płyn na około w trakcie tarcia.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: gr000by »

Duże ilości cytryn obieram bardzo ostrym nożykiem kuchennym, ale jak potrzebuję skórkę z 2-3 owoców to używam podobnej tarki. Po ścieraniu przelewam ją alkoholem, żeby spłukać z niej olejki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7338
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: radius »

A ja używa zwykłej obieraczki do warzyw
obierak.jpg
Ścina cieniutko tylko żółtą warstwę, nic nie pryska i pracuje się nią bardzo szybko i dokładnie :ok:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: Pretender »

Najzwyklejsza, czterostronna tarka ;D Polecam

mozozer
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 8 lut 2014, 14:23
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kielce
Re: Cytrynówka

Post autor: mozozer »

Witam.

A ja tak robię cytrynówkę:
1l spirytusu lub psoty 98%
Ok 12 cytryn (żeby wyszło ok 0.6l soku)
Szklanka cukru
0.5-0.7l przegotowanej wody (w zależności od chęci uzyskania końcowego %)

Cytryny sparzam i wycieram. Na tarce na drobnych oczkach ścieram skórki (bez białego miąższu).
Skórki zalewam wodą 200ml i gotuję ok. 15min. Odcedzam skórki i rozpuszczam cukier.
Do spirytusu przez sitko wlewam sok z cytryny i przestudzony syrop ze skórek i cukru, uzupełniam wodą sprawdzając organoleptycznie moc cytrynówki.
Wychodzi mi ok 2.2l cytrynówki, i jest praktycznie od razu gotowa do konsumpcji. Schodzi mi przy tym ok godziny i wychodzi naprawdę dobry i szybki trunek.
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: wojs40 »

Znalazłem taki oto przepis:

- 6 cieniutko ostruganych skórek z cytryny/bez spodniej białej, gąbczastej warstwy/
- spirytus 96% - 0,6 l
- woda - 0,9 l
- cukier - 350 g

Do szklanego naczynia włożyć skórki, zalać je alkoholem, naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie płyn zlać iprzecedzić. Następnie sporządzić syrop z wody i cukru. Połączyć syrop z alkoholem, wlać do butelek i odstawić na minimum 4 tygodnie. Po tym czasie trunek nadaje się do spożycia. Na zdrowie.

Ps. Bardzo podobną nalewkę można zrobić z wykorzystaniem skórki z pomarańczy /z 4 szt/. :czytaj:
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cytrynówka

Post autor: lupus1978 »

Ja ostatnio zrobiłem cytrynówkę szybką.
Robi się ją bardzo szybko a efekt jest wg. mnie bardzo dobry.
Przepis brzmi tak:
Składniki:

1. 3 cytryny
2. 0,5 litra wódki
3. 200gramów cukru

Z dobrze umytych cytryn ścinamy skórkę i mieszamy z cukrem.
Następnie do małego garnka wlewamy alkoholi i wsypujemy wcześniej przyrządzony cukier.
Na naprawdę bardzo małym ogniu podgrzewamy i jednoczenie mieszamy. Mieszamy do momentu rozpuszczeni cukru.
W chwili gdy cukier się już rozpuści wyłączamy gaz (pamiętajmy płyn nie może się zagotować pod żadnym pozorem) i odstawiamy na 3-4 godziny. Następnie filtrujemy i do butelek. Po dobie nalewka jest już gotowa.


http://www.mojanalewka.pl/showthread.php?tid=223

Wczoraj odstała 24 h i po spróbowaniu stwierdziłem, że ta nalewka wchodzi na stałe do listy moich ulubionych.

Ktoś z Was robił coś takiego?

L1978
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.
Awatar użytkownika

Takeda
30
Posty: 33
Rejestracja: poniedziałek, 12 maja 2014, 07:51
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: Takeda »

Nalewka bym tego nie nazwał. Cytrynówka to u mnie stały element do picia/napicia ;)

0,5l sprytu
4-5 cytryn (w zależności jakie)
cukier szklanka i trochę (także w zależności jaka słodycz nas interesuje)
woda 0,5-0,6l

Cytryny obieramy cienko (bez białego bo daje gorycz) i uzyskane skórki zalewamy spirytusem na jakieś 2h. Sok z cytryn wyciskamy i cedzimy. Wodę gotujemy z cukrem na standardowy syrop cukrowy, Następnie wszystko łączymy (tzn syrop, sok z cytryn i spirytus zlany znad skórek) Jak dla mnie to minimum musi stać 2 dni na przegryzienie, optymalnie 2 tygodnie lub dłużej.
Jak dla mnie nalewka to to nie jest, tylko jeden ze sposobów rozrabiania spirytusu.
"Można żyć kiedy żyć się godzi i umrzeć kiedy umrzeć trzeba"
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: Pretender »

Ja skórki z cytryn trzymam max 10-12 godzin. Wychodzi pysznie. Reszta podobnie jak u Ciebie, z tym, że skórkę ścieram na drobnej tarce.
Awatar użytkownika

forbik
100
Posty: 100
Rejestracja: sobota, 8 lut 2014, 16:45
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Lasek Koło Drogi
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Cytrynówka

Post autor: forbik »

Witajcie.

Ostatnio też skusiłem się na CYTRYNÓWKĘ. Skórki obierałem, bo mam fajną obieraczkę do wszelkiego rodzaju owoców. Tak fajnie obrała mi cytrynki, aż byłem zaskoczony że tak szybko mi poszło. Wrzuciłem je do słoja i zalałem literkiem 50% alkoholem który wcześniej wymieszałem z cukrem. Cytryny dokładnie obrałem z albedo, rozdzieliłem na półksiężyce jak pomarańczę, i wybrałem pestki. Każdy kawałek przekroiłem jeszcze na połowę i wrzuciłem do drugiego słoja i zalałem także 1l 50% alkoholem. Już następnego dnia rano oba słoje przecedziłem, połaczyłem i dodałem jeszcze 1l alkoholu.

Wyszło przepysznie. Jedyna wada tej nalewki jest taka, że szybko sie kończy, bo jest to taka dobroć że hej.

Pozdrawiam.
"Alkohol jest największym wrogiem człowieka, ale w Biblii zostało napisane... ...Kochaj swoich wrogów". ~ Frank Sinatra ~
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: Pretender »

Niestety, jest to wada wszystkiego co pyszne :D
Awatar użytkownika

forbik
100
Posty: 100
Rejestracja: sobota, 8 lut 2014, 16:45
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Lasek Koło Drogi
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: forbik »

Jak ja lubię wpatrywać się w takie obrazki... mogę tak patrzeć, patrzeć i patrzeć...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Alkohol jest największym wrogiem człowieka, ale w Biblii zostało napisane... ...Kochaj swoich wrogów". ~ Frank Sinatra ~
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: Pretender »

A jeszcza jak dadzą popróbować.....mhmmm...;D
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: gary1966 »

Serwus, też przymierzam się do cytrynówki, lecz u mnie ten trunek po dłuższym leżakowaniu traci na wartości, czuć jakby stęchliznę. Może to kwestia użytych cytryn, w tym roku spróbuję z Lidla, mówią że BIO, zawsze na początku jest pyszna, no chyba, że to trunek krótkodystansowy :?:
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: gr000by »

Wszystko zależy od cytryn. Dobre "bio" cytryny były w tym roku dwukrotnie na promocji w Carrefourze za śmieszne pieniądze. W Biedronce też można trafić na takie, ale trzeba mieć szczęście. Cytryny powinny być miękkie (nie zepsute, dojrzałe) już w sklepie, a i tak jeszcze zostawiam je na kilka dni z jabłkami - jeszcze trochę dochodzą i łagodnieją w smaku.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

forbik
100
Posty: 100
Rejestracja: sobota, 8 lut 2014, 16:45
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Lasek Koło Drogi
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: forbik »

Witam.

Ja cytryny kupuję w Kauflandzie. Chyba 3.80 zł za 0.5 kg. pochodzenie Hiszpania (przynajmniej tak jest napisane). Skórka gładka i cienka, ładnie się obiera. Cytryny małe, nieprzerośnięte. Nie za twarde, ani za miękkie. Drugi raz robię na nich cytrynówkę.

Pozdrawiam.
"Alkohol jest największym wrogiem człowieka, ale w Biblii zostało napisane... ...Kochaj swoich wrogów". ~ Frank Sinatra ~
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: Pretender »

Gary
Sparzyłeś cytrynki?
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: gary1966 »

@Pretender, ...BA...
Ostatnio robiłem coś takiego:
1 l 96%
1 l rumu
1 l miodu
1 l soku z cytryny
Trunek ma trzy miesiące, zostało 1,5 l na razie nie czuję negatywnych posmaków " stęchlizny ".
Nie jest to stricte cytrynówka, ale wielbicielom rumu i cytryn polecam :ok: .
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: Pretender »

Niezły trunek ;D
A jak długo "moczyłeś" skórki? Może tu jest problem?
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: gary1966 »

Pretender pisze:Niezły trunek ;D
A jak długo "moczyłeś" skórki? Może tu jest problem?
Raz nawet pomiąłem ten etap, po 10 miesiącach kiedy sobie o niej (cytrynówce) przypomniałem, znowu to samo - zapach stęchlizny, nie dominujący, ale psujący zabawę :piwo: .
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: Calyx »

Ostatnio wpadł mi w ręce przepis, który wypróbowałem i oczywiście polecam. 6 cytryn pokłutych wykałaczką, sporo dziurek trzeba zrobić. Przekłute cytryny wrzuca się do gara z 3 - 4 litrami wody i gotuje tak długo, aż cytryny jak pierogi wypłyną na wierzch. Uzyskaną "zupę" używa się do rozbebłania ze spirytem do ok. 40%. Trunek bardzo zacny z lekką goryczką. Wg mnie wymaga lekkiego doprawienia cukrem. Cytrynówkę można przecedzić przez filtr od kawy, będzie wtedy klarowna.

Pozdrawiam cytrynowo
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

Takeda
30
Posty: 33
Rejestracja: poniedziałek, 12 maja 2014, 07:51
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: Takeda »

@gary1966 mi się nie trafił problem z zapachem lub smakiem, jednak jeśli masz kłopoty ze stęchlizna spasteryzuj sok z cytryn przed użyciem i będzie na 100% git, znajomy tak zawsze robi bo parę razy już przytrafił mu się taki zonk, jest to tylko wina cytryn, z którymi najwyraźniej było coś nie tak, ale co i od czego to zależy to nie mam pojęcia.
"Można żyć kiedy żyć się godzi i umrzeć kiedy umrzeć trzeba"

przemek-bialy
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 12 gru 2015, 08:43
Podziękował: 23 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: przemek-bialy »

Ja w podobny sposób robię mandarynkówkę a na powstałą goryczkę też jest sposób-dodaję miód.Wychodzi naprawdę rewelacja.
Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Cytrynówka

Post autor: jozzek666 »

Cytrynówka Józka:

Składniki:
-8 dużych dorodnych cytryn (ok. 2 kg)
-1 l spirytusu 96%
-5 czubatych łyżek miodu
-Przegotowana Woda

Sprzęt:
-Obieraczka do warzyw
-Słój 3 l
-Sitko
-Pojemnik z miarką
-Wyciskarka do cytrusów

Opis:
1.Cytryny zalewam wrzątkiem po czym porządnie szoruję.
2.Przy użyciu obieraczki, obieram skórkę ze wszystkich cytryn(tylko żółta część).
3.Obraną skórkę, wrzucam do słoja i zalewam całym spirytusem, słój zakręcam.
4.Odstawiam na 48 h.
5.Sok z cytryn wyciskam przy użyciu wyciskarki i przechowuję w lodówce aż do użycia (48 h),(wyszło coś ok. 700 ml).
6.Po 48 h odcedzam spirytus od skórek przy użyciu sitka.
7.W podgrzanym soku z cytryn rozpuszczam miód i dopełniam przegotowaną wodą do objętości 1,5 l.
8.W słoju łączę odcedzony spirytus z sokiem.
9.Zostawiam do przegryzienia na jakiś czas,(powiedzmy tydzień) i w ten sposób otrzymuję ok. 2,5 l przepysznej, aromatycznej cytrynówki.

P.S. Skórki można zalać jeszcze wódką 40% i w ten sposób po tygodniu otrzymujemy wódkę cytrynową.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: sargas »

Mam podobny przepis spróbuje z miodem jak piszesz ale że z 8 cytryn otrzymujesz 700 ml soku to jakieś mutanty muszą być ja więcej jak 400 ml nigdy nie pozyskałem. Co do przegryzania to myślę że po 24h jest gotowa do spożycia nie zauważyłem żeby była jakaś lepsza po tygodniu.

uncles
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 4 paź 2013, 10:15
Re: Cytrynówka

Post autor: uncles »

Witajcie, Mam problem z cytrynówką. Była filtrowana, ale i tak pojawił mi się 'kożuch' . Z góry dziekuje za podpowiedzi jak się tego pozbyć...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

mardok
250
Posty: 255
Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 23:53
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: mardok »

Włóż wężyk i ściągnij ze spodu pozostawiając mętne.

Wysłane z mojego SM-J120FN przy użyciu Tapatalka
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: psotamt »

Za rzadki masz cedzak do filtrowania, bo tego korka jest za dużo.
Zafunduj sobie filtr do kawy, będzie lepiej. Np taki:
http://allegro.pl/filtr-do-kawy-metalow ... 52971.html
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cytrynówka

Post autor: michal278 »

Polecam też waciki do demakijażu..

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Adrian222
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 4 sie 2017, 08:02
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cytrynówka

Post autor: Adrian222 »

Mam w książce przepis według którego trzeba wybrać z cytryny miąższ (Bez albedo i żółtej skóry) i razem z sokiem dać go do słoja z wodą,cukrem i spirytusem.
Nie lepiej będzie jak tylko wycisnę cytryny i użyje samego soku bez miąższu?

Roman_Piotrowicz
50
Posty: 67
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 23:04
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: Roman_Piotrowicz »

Ja tak robię, wyciskam sok i wlewam do alkoholu. Ale nie pozbywam się żółtej skórki. Moim zdaniem jest tam jest mnóstwo aromatu. Obieram bardzo cienko (by nie zebrać albedo) i to wrzucam razem z sokiem :)

dooomino
100
Posty: 100
Rejestracja: środa, 27 wrz 2017, 17:40
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: dooomino »

Próbował ktoś użyć cukru trzcinowego do cytrynowki zamiast zwykłego białego?:)
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: sargas »

Lepszy jest miód.

dooomino
100
Posty: 100
Rejestracja: środa, 27 wrz 2017, 17:40
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: dooomino »

Właśnie ja za miodem nie przepadam dlatego szukam alternatywy :D

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: wawaldek11 »

dooomino pisze:Próbował ktoś użyć cukru trzcinowego do cytrynowki zamiast zwykłego białego?:)
Próbowałem - i cytrynówka jak to cytrynówka - zawsze jest dobra ;)
Jedynie kolor jest ciemniejszy.
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”