Witam, Dzisiaj przyszedł dzień próbowania 3- miesięcznego wypsotu wzbogaconego o dość nietypowe dodatki. Może od początku: Psota po drugim gotowaniu na moim bimbrokegomacie została rozcieńczona wodą destylowaną do 65%. Było tego w sumie ze 4,5l, z czego do przedstawianego eksperymentu wziąłem ok 1.85l. Do butelki wsypałem ok 3 łyżek kory dębowej i zakorkowałem. Właściwy kolor osiągnęło po kilku godzinach, ale dla utrzymania aromatu stało z korą ok. tygodnia. Psotę o właściwym już kolorze zlałem do nowej butelki, do której dodałem 4 świeże listki mięty- i znowu korkowanie i tydzień stania. Po tygodniu listki zostały odłowione, a włożona została jedna cała laska wanilii (nacięta wzdłuż) i jedna kora cynamonu (ok 10cm, zwinięta w rulonik). No i żeby utrwalić nową tradycję- korkujemy i czekamy, ale tym razem około 2,5 tygodnia. Odłowiłem wanilię i cynamon (bardzo fajnie żuje się taką laskę wanilii wyciągniętą wprost z bimberku ), a psotę przelałem do eleganckiej butelki, do której trafiło jeszcze: 2 płatki prażonego dębu, pół dużego listka mięty i pół łyżeczki miodu wrzosowego. I tak sobie stało do dzisiaj.
Odkorkowuje dzisiaj (po trzech miesiącach) i tak: "bukiet"- wyraźna wanilia, na końcu mięta. W smaku wanilia nie jest natarczywa, przyjemnie czuć natomiast cynamon, a smak zamyka nuta miodowa. Alkohol mocno złagodniał ( w porównaniu do reszty wypsotu, która jako "próba kontrolna" stała w postaci czystej w gąsiorku obok), a myślę, że kolejne 3-6 miesięcy zrobi mu jeszcze lepiej.
Przepis polecam tym, którzy nie boją się eksperymentować z nowymi smakami, no i lubią takie przyprawy jak wanilia, a wiem, że-niestety- nie ma ich wielu...
Na koniec foteczka butelki:
Użytych przypraw:
I tymczasowej bimbrowni (tzn miejsca przygotowania wody destylowanej do rozcieńczeń ):
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Co myślicie o tym gdyby do bimberku wsypać trochę sproszkowanego cynamonu i wymieszać wszystko i poczekać jakiś czas żeby wszystko się dobrze wymieszało.
______________________________________________________________________ O tym mowa , o tamtym mowa , a o kielichu ani słowa!
Wiele razy dodawałem do butelek korę cynamonu (2cm mniej więcej)- jeżeli lubisz cynamon to smak będzie Ci odpowiadał, niestety wielu moim znajomym taki smak nie pasuje. Ja często łącze to jeszcze z połową laski wanilii i listkiem mięty.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Łeetam- wata+ filtr do kawy. Ten zestaw gwarantuje oczyszczenie.
Łeetam- wata+ filtr do kawy. Ten zestaw gwarantuje oczyszczenie.
OOO Oczy wiście
I mało tego, bo cynamon jak poleży troszku w psocie to przyjmuje formę "gluta", który przy delikatnym zlewaniu pozostaje na dnie. Jak kombinuje z jagódkami jałowca to zawsze dosypuję mielonego cynamonu. Gin wychodzi smakotny a z cedzeniem zero problemu.
Pozdrawiam Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Do aromatyzowania psoty bardzo dobrze nadają się przygotowane wcześniej zaprawy : - można je przechowywać latami, - łatwo się je dozuje co zapobiega przedawkowaniu, - małym kosztem można stworzyć wiele kompozycji, które będą zawsze gotowe do użycia, - zaprawami można aromatyzować wiele rodzajów alkoholi (nalewki, likiery, wina) – żona podkrada mi zaprawy i dodaje do wypieków. Wybrane składniki np. gałka muszkatołowa, anyż gwiaździsty, cynamon, goździki, wanilia, jałowiec, rodzynki – odpowiednio skomponowane (nie w proszku !!) zalewam niewielką ilością 60 % alkoholu i po tygodniu mam gotową zaprawę. Do komponowania tych esencji można stosować wiele przypraw i tutaj ogranicza nas nasza wyobraźnia i dostępność bardziej egzotycznych i nietypowych przypraw. Pomocną książką z gotowymi przepisami na zaprawy jest biblia każdego twórcy domowych trunków : ,, Domowy wyrób win owocowych, miodów pitnych, wódek likierów, cocktailów” Jan Cieślak.
Załącznik:
zaprawa.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Witajcie. Właściwie powinien to być nowy temat ale w związku z tym że w moim przepisie jest i wanilia i cynamon wstawiam go tu. Przepis dostałem do starszego gościa z pracy i jestem w trakcie jego próbowania. Skład na "koniak" o mocy 57%: -2l psoty po 61% -1 cukier waniliowy -laska cynamonu -2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy -2 łyżeczki herbaty (przygotowana wcześniej esencja) -2 łyżeczki kory dębowej przez 2 tygodnie codziennie mieszać. To przepis. Ja w związku z tym że na swym prymitywnym sprzęcie napsociłem z nastawu z kompotów (mama się cieszyła że w końcu zginęły jej kompoty z przed kilku lat) i stare wino ryżowe. Dało trochę ponad 3,5 l o mocy około 63% stał 2 tygodnie po tym czasie dodałem: 1.5 cukru waniliowego, mielony cynamon (brak laski), 4 łyżeczki kawy i 4 łyżki herbaty (mocna herbata nie esencja) 5 płatków dębowych. A tak to wygląda: Pozdrawiam.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Czas to pieniądz, pieniądz to piwo. Więc pijmy to piwo puki czas.
Ja wrzucam cynamon w lasce cały do butelki z dobraną psotą. Czekam aż nabierze koloru i smaku. Ogólnie to smak dobry, tylko, że jak się dużo wypije to trochę męczy...przynajmniej mnie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości