Mam wielką prośbę... czy mógłby ktoś mi powiedzieć czy stężenie cyjanowodoru w winie z czarnego bzu jest groźne. Wino robiłem z przepisu po "znajomych". Dopiero ostatnio trafiłem na takie fora i strony i zacząłem czytać o wyrobie win. Otóż mam 5 l nastawu z 1 kg owoców. Jednak owoce nie były dobrze przebrane: w tym kilogramie znalazłoby się kilkanaście niedojrzałych sztuk oraz sporo gałązek (te szypułki na których wiszą owoce). Całość gotowałem około 20 min w emaliowanym garnku bez przykrycia (myślałem o tym kwasie pruskim więc dom był dobrze wietrzony przez przeciąg). Proszę o szybką odpowiedź, gdyż jeżeli jest tam dużo szkodliwych substancji chciałbym móc jakoś to naprawić (przy okazji jeżeli wiecie jak to proszę pisać) dopóki nie nabrało procentów do stracenia . Z góry dziękuje. Pozdrawiam.
Nie wiem ile twoje wino ma dni, ale wnioskuję, że pasteryzacja i restart odpada. Mierzyłeś temperaturę podczas tego 20 minutowego gotowania? Obróbka termiczna to jedna z zasad przerobu dzikiego bzu bo inaczej .
Owoce chociaż miałeś dojrzałe czy trafiły Ci się zielone?
Na moje oko, gotowanie 20 minutowe na dużym ogniu potrafi dobrze nagrzać 1kg dzikiego bzu, więc to bym uznał za odchaczone. Jeżeli owoce są w baniaku do tygodnia to wyciskałbym sok i fermentował dalej.
Dziki bez nie jest trujący, jedynie posadzi na kiblu itp. Aczkolwiek nie testowałem, zawsze trzymałem się maminego przepisu:
Dojrzałe owoce + temperatura + fermentacja bez pestek.
______________________________________________________________________ Kto pije - nie błądzi
Tak jak mówisz. Ale mnie uczono, że aby wyeliminować ryzyko, należy postępować według tych zasad. W całym koszu nie wszystkie będą dojrzałe a właściwie przejrzałe w tym samym czasie. Dlatego zawsze należy postępować według tych trzech zasad.
Dojrzałe owoce, obróbka termiczna i filtracja pestek. Chyba nie chcesz by wyjątkowo ten jeden raz wino sprowadziło wszystkich twoich znajomych do kibla
______________________________________________________________________ Kto pije - nie błądzi
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości