Cydr z soku z kartonika

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy

Post autor: Wald »

Czyli jak do tej pory miałeś farta. Dalej lepiej zrobić to fachowo, czyli z cukromierzem. Samo bulgotanie w rurce niczego nie dowodzi, nie jest żadnym parametrem świadczącym o stanie nastawu. Nikt tego nie przeliczy na ilość pozostałego cukru.
Wnioskując ze stanu zmętnienia i osadu, może to być pora na butelkowanie, ale tylko pomiar cukru może to potwierdzić dokładnie. Osad, to po części padłe drożdże, oraz wytrącone z soku pozostałości z owoców. Jest jak najbardziej prawidłowy.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
koncentraty wina

Passive
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 5 lut 2016, 16:13
Podziękował: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Passive »

Cukromierz już zakupiłem, taki podstawowy od biowinu i na nastepny raz kupiłem już drożdże uniwersalne od Spirit Ferm z pożywką itd.

Passive
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 5 lut 2016, 16:13
Podziękował: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Passive »

Witam,
Postawiłem nowy baniak po sukcesie poprzedniego, jednakże tym razem zdecydowałem się na mieszankę. Takim oto sposobem zakupiłem 4 l soku jabłkowego i 1 l soku grejpfrutowego od hortexa RioRed niby 100% sok. Pełny optymizmu wlalem całość do baniaczka, zmierzył em blg które wyszło 12, dodałem 5 g drożdży i zamknąłem. Dzień później ruszyła burzliwa fermentacja, pienilo się, gazowalo gwałtownie i jak huragan w środku. Dziś mija 3 dzień od postawienia, a 2 dzień fermentacji i zauważyłem ze przestało bulgac.. zdziwiony tym faktem otwarlem baniak i niuchnalem. ZZapach jest dziwny, czuć nutę cyfrowa ale też czuć taki jakby delikatny smród zepsucia. Nie wiem czy jest on wywołany grejfrutem czy jak.. Moje pytanie to czy po prostu nie mam 5 l do wyłania.. 3 dni i żeby było po fermentacji to raczej nie możliwe.. mam zamiar sprawdzić blg ale czy jest w ogóle sens? Może ktoś się bardziej zna i doradzi :)

T-rex
50
Posty: 86
Rejestracja: piątek, 11 gru 2015, 10:02
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: T-rex »

Sprawdź blg, zawsze jest sens. Nie zdziwię się jak blg będzie po niżej 0. Każdy nastaw musisz planować. Przeszukaj forum sa wzory dla planowania %, dla okreslenia ilosci cukru w nastawie. Nie możesz robić tak na oko, co wyjdzie to wyjdzie bo robione na szybko. Pozdrawiam

Passive
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 5 lut 2016, 16:13
Podziękował: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Passive »

Jak blg będzie poniżej 0 to do wyłania? Ostatnio mi wyfermentowal ladnie do 0 :(
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Kamal »

@Passive Jak zejdzie poniżej 0 Blg, to nie znaczy, że się zepsuło.
Smak grejpfruta, mógł wnieść aromat i posmak jak to określiłeś smak zepsucia. ;)
K.
Obrazek

Passive
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 5 lut 2016, 16:13
Podziękował: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Passive »

Dziś mija jakby 5 dzień od postawienia. Zmierzyłem BLG początkowo było 12 teraz jest praktycznie równe 0. Zapach jest dziwny, dzielikatnie idzie to porównać do takiego jaja.. Jak uważacie? Wylać i myśleć nad nowym czy ryzykować i zabutelkować?..
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Kamal »

No to tak, jak Ci smak nie odpowiada to, się tego nastawu pozbądź. Ponieważ nie ma sensu butelkowanie trunku którego nie będziemy sami pić...
Próbowałem młode wina/cydry i smak/zapach nie przypominał jaja. ;)
K.
Obrazek

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: eldier »

Młode, to znaczy 5 dniowe?
Podczas fermentacji mogą się wytwarzać rożne niezbyt przyjemne zapachy.
Zostaw to jeszcze na jakiś tydzień do sklarowania i wtedy zobaczysz. Wylać zawsze zdążysz :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Kamal »

Sprawdzałem smak 3, 5 dniowych, tak żeby poznać smak. Ja się szkoliłem w produkcji.

Edit:
Ale to może być "omylny" zapach. Grejpfrut może dać dziwne aromaty.
K.
Obrazek

T-rex
50
Posty: 86
Rejestracja: piątek, 11 gru 2015, 10:02
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: T-rex »

Aż tak się nie znam. Zawsze robiłem słodsze i mocniejsze wina. Gdzie blg na początku było ok 20 jeśli dobrze pamiętam. Mogło(ale nie musiało) być tak że dałeś za dużo drożdży w stosunku do ilości cukru. Zeżarły słodycz a teraz opadają na dno i psują smak/zapach nastawu. Ja bym dodał cukru i sprawdził czy ruszy fermentacja jeśli nie , to znaczy że drożdże padły i psują wino. Jeśli się mylę niech bardziej doswiadczeni koledzy mnie skorygują.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Wald »

Poprzednio udało mi się wywróżyć co jest z Twoim nastawem, spróbuję i tym razem.
Zmieniłeś drożdże i to nie najlepiej. To je czujesz. Jeśli nie leżą jak poprzednio, grubą warstwą na dnie, to cydru z tego chyba nie będzie. Jak przelejesz je do butelek, będą dalej dominować w zapachu, a nawet zepsują smak cydru. Zostaw to do wyklarowania, dodaj cukru na nagazowanie i dopiero możesz butelkować. Zadziała nawet z minimalną ilością drożdży.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Nata
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 3 paź 2016, 20:58
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Nata »

Witajcie, to mój pierwszy post. Pierwszy raz nastawiłam alkohol i jest nim cydr. Fermentował 2 tygodnie ale smakuje inaczej niż sklepowe. Po czym poznać, że nie jest zepsuty?

mlody_cydrownik
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 01:33
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: mlody_cydrownik »

Cześć, mam dwa szybkie pytania.
1. Przy butelkowaniu cydru użyłem zwykłego cukru z Biedronki. Ilość cukru dodałem zgodnie z nabytą miarką (~płaska łyżeczka na 0,5 litra). Sęk w tym, że po 2,5 tygodnia od butelkowania cydr jest słabo nagazowany, przy nalewaniu nie powstaje żadna piana. W smaku jest OK ale gazu praktycznie nie ma. Butelki trzymam w temp. pokojowej ~23*C. Czy powodem może być niska zawartość cukru w "cukrze" z Biedronki?
2. Właśnie nastawiłem testową partie cydru (1l soku z gruszek + 3l soku z jabłek) i zastanawiam się, czy gąsior od razu zatykać rurką fermentacyjną czy pozostawić na 2-3 dni otwarty? W książce "Cydr, jak zrobić cydr domowym sposobem", rekomendują aby pozostawić otwarty gąsior i po kilku dniach założyć rurkę. U Was jak przebiega produkcja cydru?

Saccharomyces
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Saccharomyces »

mlody_cydrownik pisze:Czy powodem może być niska zawartość cukru w "cukrze" z Biedronki?
raczej nie. Prędzej nieszczelny korek, leniwe drożdże.
mlody_cydrownik pisze:otwarty gąsior i po kilku dniach założyć rurkę.
Przy tak małym nastawie lepiej będzie od razu założyć rurkę - nie ma co kusić bakterii i innych niepożądanych gości.

M

mlody_cydrownik
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 01:33
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: mlody_cydrownik »

OK, w takim razie zamykam gąsior.
Jeszcze jedna rzecz. Nie dodawałem pożywki do drożdży, dodać ją teraz czy za kilka dni?
Jeżeli teraz warto dodać pożywkę to co zrobić z pianą ~1cm grubości, która powstała w gąsiorze? Wymieszać ją czy zebrać?
Dodam, że cydr jest zrobiony z 1l soku wyciskanego z gruszek oraz 3 litrów soku jabłkowego z kartonika.
Awatar użytkownika

Slant
50
Posty: 55
Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 17:16
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Slant »

Cześć .
Mam pytanie odnośnie pierwszych dni nastawu. Ale od początku:
Nastaw z 20 l soku 100% tloczony, nie klarowany 11gram na 100ml, blg 14 + 5 gram ( cała paczka i wg. Producenta na 15-20l) słodkich, cydrowych drożdży + 5gram pożywki. Pożywka dana wcześniej i po 20 minutach dodana matka drożdżowa. Po 24h nie widzę pęcherzyków powietrza. I moje pytanie jak powinna wyglądać rurka fermentacyjna w ciągu np 3 dni? Czy od razu powinny być częste pechęrzyki powietrza ? Czy np po kilku dniach?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
"Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie." - Jean-Jacques Rousseau

redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: redhot »

A jak wygląda poziom BLG po tych 24h?
Awatar użytkownika

Slant
50
Posty: 55
Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 17:16
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Slant »

Niestety po ponad 36h blg jest takie samo ;/ mogę dodać następna paczkę drożdży + pożywka ?
"Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie." - Jean-Jacques Rousseau

WolandPL
10
Posty: 18
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 14:11
Podziękował: 5 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: WolandPL »

Bardzo się dziwię, że nie ruszyły... Robiłem z soku 3 razy i wszystkie tak samo gładko startowały - już po kilku godzinach.
Awatar użytkownika

Slant
50
Posty: 55
Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 17:16
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Slant »

Dodałem troszke pożywki i nowe drożdże i ruszyło elegancko:) teraz pytanie czy nastaw nie bedzie za bardzo " pachniał" drożdżami i czy nie wpłynie to smak.
"Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie." - Jean-Jacques Rousseau

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Woodworm »

drożdze Browin Ciderini? miałem tak samo, dopiero druga paczka była ok.
W smaku wyszedł bardzo dobry
Awatar użytkownika

Slant
50
Posty: 55
Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 17:16
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Slant »

Tak dokładnie, to te drożdże . Tylko już nie chciałem ryzykować i dodałem drożdże innego producenta i od razu zadziałało. Na szczeście człowiek uczy się na błedach i już nigdy w życiu nic nie zamówie z tej firmy:) dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
"Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie." - Jean-Jacques Rousseau

WolandPL
10
Posty: 18
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 14:11
Podziękował: 5 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: WolandPL »

Dwa razy robiłem na Ciderini i oba były spoko ;)

Cressi
30
Posty: 35
Rejestracja: czwartek, 3 gru 2009, 18:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky,
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Cressi »

Mam do was jedno pytanie. Czy po burzliwej fermentacji (powiedzmy tydzień, tak wiem, ten czas zależy od wielu czynników) zlać cydr znad osadu do kolejnego balonu dla dokończenia fermentacji, czy po prostu fermentować do końca w jednym.
Pytam, bo mnie Pani Małżonka naciska na zrobienie cydru, ale w tej kwestii mam wątpliwości.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Zygmunt »

Obie metody są ok, ale zdecydowanie wygodniej fermentuje się całość w jednym pojemniku. Tylko nie zapomnij zabutelkować, bo dłuższe przebywanie nad osadem nie jest korzystne dla smaku cydru.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Cressi
30
Posty: 35
Rejestracja: czwartek, 3 gru 2009, 18:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky,
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Cressi »

Dzieki Zygmunt, jeśli JWM kupi sok w sobotę odpalam proces ;-)

cyclib
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 3 paź 2017, 18:33
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: cyclib »

Witajcie, jestem nowicjuszem, zakupiłem 25 litrów soku jabłkowego, oraz 2 opakowania drożdży do cydru słodkiego i półsłodkiego Ciderin Sweet firmy Browin, na opakowaniu napisane jest że porcja, paczka starcza na 15-20 litrów cydru, ile powinienem dodać z drugiej paczki na te dodatkowe 5 litrów ? Czy może jedna paczka wystarczy ?

Pozdrawiam !
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Kamal »

Jedna wystarczy.
K.
Obrazek

cyclib
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 3 paź 2017, 18:33
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: cyclib »

Już prawie 24h od zamknięcia butli, rurka co jakiś czas bulka, zbierają się okręgi białej piany na powierzchni, czy to oznaka że drożdże ruszyły ? Wybaczcie za tak laickie pytania ale to mój pierwszy nastaw. Popularny sok z polskiego owada + drożdże ciderini browin.
Ostatnio zmieniony środa, 4 paź 2017, 21:06 przez cyclib, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Kamal »

Piana może być oznaką, że drożdże ruszyły. Ale warto sprawdzać cukromierzem.
K.
Obrazek

INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: RE: Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: INTseed »

cyclib pisze:Już prawie 24h od zamknięcia butli, rurka co jakiś czas bulka, zbierają się okręgi białej piany na powierzchni, czy to oznaka że drożdże ruszyły ? Wybaczcie za tak laickie pytania ale to mój pierwszy nastaw.
Ruszyły. Teraz tylko poczekaj. W pewnym momencie przestanie bulkać, ale fermentacja się nie skończyła.

cyclib
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 3 paź 2017, 18:33
Re: RE: Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: cyclib »

Obecnie piana ginie i powraca co jakiś czas ale w mniejszych ilościach, rurka nadal bulka, 3 doba. Wygląda na to że wszystko poszło dobrze, teraz tylko czekać <3
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam !

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego chyba, że odnosisz się do konkretnego fragmentu!

INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: INTseed »

Kombinowałem z trzema rodzajami tłoczonych soczków.
Jabłko, jabłko-gruszka oraz jabłko-aronia.
Najbardziej mi smakuje sam jabłkowy.
Jak to u was wygląda?

Guaio
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 17 paź 2017, 18:40
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Guaio »

Mam pytanie.
Nastawiłem cydr z kartona. Po raz pierwszy. Niestety miałem tylko wolne wiadro fermentacyjne 30L. a nastawu było 10L.
Na brzegach widać osad z piany czyli "kumple" ruszyły do dzieła. Niestety sterczałem przez 30 minut przy rurce i ani bombelka... Czy jest taka opcja, że to skiśnie w tak dużym pojemniku czy też jest szansa, że będzie smaczne????
Może ktoś jakieś spostrzeżenia ma co robić w takiej sytuacji?

BLG na starcie 11. W chwili obecnej BLG 3 (po 7 dniach)
Na dnie widać już osad. W smaku same drożdże....(ale nie ocet).
Pytanie na co teraz zwrócić szczególną uwagę ??:)

INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: INTseed »

To jeszcze gdzieś 14 dni i w butelki ;)

MichalG
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 6 lis 2017, 17:48
Podziękował: 2 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: MichalG »

5 dni temu nastawiłem 22 litry soku jabłkowego tłoczonego na zimno. Dodałem drożdży dedykowanych do cydru i niemal od razu zaczął ładnie pracować. Po 3 dniach bulgotanie w rurce było dużo rzadsze a dziś nie słyszałem go ani razu. Na starcie było 10 blg a dziś czyli w piątym dniu mam 0. Czy możliwe żeby cukier z 22 litrów został tak szybko zjedzony? Temperatura w pokoju to 23 stopnie. Co polecacie robić? Cydr jest mocno wytrawny (taki lubię) ale nie sklarowany. W smaku jest dobry natomiast pachnie drożdżami. Co polecacie zrobić? Czekać parę dni? W sobotę minie dopiero tydzień od startu więc chyba za wcześnie na filtrowanie i butelkowanie?
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: manowar »

10 blg w 5 dni w 23C - żaden problem - dobrze rozbujane piwne zjadłyby w 2 max 3.
Nic nie robić. Jest mętny bo drożdże jeszcze pewnie resztki dojadają - przenieś do chłodnego i poczekaj jak dojedzą i opadną - wtedy rozlewaj.
I na następny raz - lepiej fermentować w chłodniejszym otoczeniu - będzie wolniej, ale smaczniej.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

MichalG
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 6 lis 2017, 17:48
Podziękował: 2 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: MichalG »

Dzięki za info, obawiałem się jak się okazuje niesłusznie, że zbyt szybko przebiegła fermentacja. Czy dodatkowy tydzień na dojedzenie (czyli rozlew po 2 tygodni od startu będzie optymalny?

Nabwek
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 3 paź 2017, 19:08
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Nabwek »

Witajcie!
Do kolejnego cydru z kartonika chciałbym dodać cynamon - byłoby idealnie na święta ;)
Stąd moje pytanie. Lepiej dodać całą laskę czy proszkowany cynamon?

Pozdrawiam,
Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”