Witam.
Mój problem polega na tym że zamiast soku mam mus z jabłek, wiiem że powinien być sok ale sokowirówka odmówiła współpracy. Za tydzień zamierzam odcedzić cydr, tak by pozostał sam sok i dodać drożdże.
Mus jest gęsty i nie wiem czy coś z niego będzie, może wymieszać z przegotowaną wodą i wtedy odcedzić ?
Czy drozdze do cydru na 15-20 litrów dadzą radę z 22 litrami?
Proszę o pomoc. Pierwszy raz robię coś takiego.
Cydr z musu ?
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Cydr z musu ?
O cydrach masz cały dział ( http://alkohole-domowe.com/forum/cydr.html ), czemu więc piszesz tutaj?
Prasy chyba też nie masz, więc kiepska porada. Mrożone owoce łatwiej oddają sok, albo zacznij fermentację w miazdze. Uważaj aby mus, czy potem sok nie miał dużego kontaktu z powietrzem. Wody możesz dolać, ale "surowej" dla lepszego namnażania drożdży.
Prasy chyba też nie masz, więc kiepska porada. Mrożone owoce łatwiej oddają sok, albo zacznij fermentację w miazdze. Uważaj aby mus, czy potem sok nie miał dużego kontaktu z powietrzem. Wody możesz dolać, ale "surowej" dla lepszego namnażania drożdży.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!