Fajnie.
A wiesz co to jest cydr? :>
Cydr truskawkowy - jak zrobić?
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Cydr truskawkowy - jak zrobić?
Ajwaj, rozcieńczyć wodą, dodać barwnika czerwonego wsadzić do syfonu (taka stołowa wersja kega podpiętego do butli CO2) i masz, co chcesz .
Albo nawet bez drugiego psocenia, od razu po pierwszym, jak cukrówa jest czyściutko fermentowana (mało drożdży albo na drożdżach winnych).
Komu by się chciało chrzanić z tym całym ceremoniałem od wina? :-D
Albo nawet bez drugiego psocenia, od razu po pierwszym, jak cukrówa jest czyściutko fermentowana (mało drożdży albo na drożdżach winnych).
Komu by się chciało chrzanić z tym całym ceremoniałem od wina? :-D
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
Autor tematu - Posty: 227
- Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: Cydr truskawkowy - jak zrobić?
Jak zrobiłem cydr truskawkowy w zeszłym roku.. Zdecydowałem się na podobne proporcje jak napisał wcześniej Jan Okowita.
Wziąłem na warsztat 7 kg truskawek (owoce zbyt miekkie, czy nieładne odrzucałem - brałem tylko zdrowe, więc wyszło mniej niż te 7 kg, ale dokładnie już nie ważyłem).
Owoce (umyte i odszypułkowane) zmiksowałem blendero-mikserem (wersja leniwa pozyskowania soku - moja wersja z miksowaniem daje dużo pulpy, co oczywiście powoduje problemy z podchodzeniem gęstej piany do rurki, trzeba mieć sporo miejsca).
Do tego soku dodałem ok 1 kg cukru i dopełniłem wodą do ok 10 litrów.
Dorzuciłem uwodnione bayanusy.
Gdy pulpa się oddzieliła od soku (po ok tygodniu) zlałem i fermentowałem jeszcze chyba 2 tygodnie.
Później standardowo - 5 g cukru na litr (+ trochę słodzika do smaku, jak zwykle robię przy cydrze jabłkowym) i do butelek. Refermentacja i dojrzewanie minimum 2 tygodnie.
Efekt - smak bardzo dobry (dla miłośników cydrów i smaków truskawkowych). W tym roku dodam mniej cukru, wydaje mi się, że jest trochę za mocne jak na takie lekkie winko jak ma być cydr.
W piwniczce cydr wytrzymuje spokojnie pół roku, może i dłużej, ale nie zachowała sie żadna sztuka dłużej na testy.
Polecam, aromat i posmak truskwek bardzo fajny.
Wziąłem na warsztat 7 kg truskawek (owoce zbyt miekkie, czy nieładne odrzucałem - brałem tylko zdrowe, więc wyszło mniej niż te 7 kg, ale dokładnie już nie ważyłem).
Owoce (umyte i odszypułkowane) zmiksowałem blendero-mikserem (wersja leniwa pozyskowania soku - moja wersja z miksowaniem daje dużo pulpy, co oczywiście powoduje problemy z podchodzeniem gęstej piany do rurki, trzeba mieć sporo miejsca).
Do tego soku dodałem ok 1 kg cukru i dopełniłem wodą do ok 10 litrów.
Dorzuciłem uwodnione bayanusy.
Gdy pulpa się oddzieliła od soku (po ok tygodniu) zlałem i fermentowałem jeszcze chyba 2 tygodnie.
Później standardowo - 5 g cukru na litr (+ trochę słodzika do smaku, jak zwykle robię przy cydrze jabłkowym) i do butelek. Refermentacja i dojrzewanie minimum 2 tygodnie.
Efekt - smak bardzo dobry (dla miłośników cydrów i smaków truskawkowych). W tym roku dodam mniej cukru, wydaje mi się, że jest trochę za mocne jak na takie lekkie winko jak ma być cydr.
W piwniczce cydr wytrzymuje spokojnie pół roku, może i dłużej, ale nie zachowała sie żadna sztuka dłużej na testy.
Polecam, aromat i posmak truskwek bardzo fajny.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw