Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Czy myśleliście o tym by potestować "nastawy smakowe" z cukrówki? Jako że jestem początkujący i robię co nieco na własny użytek wpadł mi do głowy pomysł by troszkę poeksperymentować. Poruszyłem ten temat już na tym forum pt. "Gorzka żołądkowa" biała ale zostałem skrytykowany że takowej nie ma. Teraz uściślę, że to daje smak "Gorzka Żołądkowa" a biała bo przeźroczysta. W eksperymencie chodziło mi o to by smak i aromat był podobny do oryginału po destylacji bez tzw. majenia.
10kg cukru 40 litrów wody 1/2 opakowania drożdży T3
do gotowego nastawu dodałem: 1 łyżeczkę imbiru 20 ziaren kolendry 5 ziaren ziela angielskiego zgniecionego 1 łyżeczkę bazylii szczyptę w palce tymianku
Stało to 14 dni i po powolnym przerobie (jeden raz) wyszła pychotka, że kupna gorzka żołądkowa może się głęboko schować.
Skoro skład berbeluchy modyfikujemy, to wypada wydzielić odpowiedni nowy temat o cukróweczkach zawierających dodatki mające w przyszłości wpłynąć na smak i zapach produktu końcowego.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
A mnie wydaje się, że lepsze jest macerowanie wszelkiego zielska w psocie a nie w nastawie. Nawet 50% gwarantuje wyssanie wszelkiej dobroci z ziół. Gotowanie w nastawie, hm... nie przeczę, że może się udać ale bardziej rasowo jest dodawać zielsko do destylatu a nie do nastawu.
Pozdr. Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Zgadza się, będzie bezbarwna, ale tu uzyskujemy już efekt po pierwszym psoceniu. Dokładnie znam przepisy smakowe na różne psotki, i nie jedną taką już pijałem, bo Tato zajmuję się tym już dziesiąt lat.
Zwyczajnie interesujący dla mnie jest ten temat bo nie miałem okazji pijać cukrówki z dodatkiem. Ani z kolumny ani z pot stila. Jeżeli masz jakieś doświadczenie w tym temacie, to się nim podziel, może wsþolnie do czegoś dojdziemy.
______________________________________________________________________ Kto pije - nie błądzi
Mi osobiście wydaje się, że więcej aromatu wyciągnie się z ziół przez macerację w 50% alkoholu niż 15-17% nastawie, a więc puszczając macerat na rurki, destylat powinien być bardziej aromatyczny. Poprawcie mnie jeśli się mylę
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Przecież to oczywiste! Dodawanie ziół do nastawu przede wszystkim może zapobiegać nieciekawym aromatom wydobywającym się z fermentora, ale o wiele mocniejszy wpływ będzie miało na aromat dodanie tych ziół do surówy.
Natomiast nastaw cukrowy wzbogacony SOLIDNĄ (min. 20% wagowych) porcją owoców przyjmuje cechy owocowego, zaś destylat będzie się skłaniał ku brandy.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Wiem na przykładzie anyżu. Dodany do nastawu dał intensywny aromat w nastawie, jednak po destylacji stał się o wiele słabszy. hmm delikatniejszy i tu kwestia gustu. Po maceracji pierwszej psoty anyżem i ponownym destylowaniu, jak dla mnie wyszła zbyt anyżowa. O wiele lepszy efekt miała wersja rodzynki + anyż w nastawie. Delikatny, łagodny i drugoplanowy w porównaniu z bardziej wyczuwalnym po maceracji.
______________________________________________________________________ Kto pije - nie błądzi
Kolego Świstaq, do surówki wszystko dodawać można, byle z wolna i z ostrożna. Ku przestrodze po raz kolejny przytoczę przykład Kolegi Maxylewith'a który przegiął z goździkami: czym-zneutralizowac-gozdziki-przesadzilem-t466.html
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości