Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witaj! Jeżeli Ci się nie spieszy to po przedestylowaniu 1410 - tki rozcieńcz ją do 40volt i zapraw (zmiel je i dodaj do destylatu) limonkami. Niech to stoi nawet miesiąc. Potem dolewasz wody do 30volt i destylujesz drugi raz. Smacznego
Jeśli chodzi o jałowiec to ja biorę butelke np. po setce wódki, wlewam do niej wódke na ok 3/4 wyskokości i wrzucam do środka te granatowe owoce jałowca wielkości ziarnka pieprzu. Wódka po jakimś czasie nabiera zielonkawego koloru i jest w mocno intensywnym smaku jałowca. Potem tak przygotowną zaprawką traktuję wódeczkę w większych butelkach. Łatwo jest regulować intensywność aromatu w wódeczce i nie trzeba łowić lub przecedzać np. 0.5 l przed podaniem na stół. Poza tym zawsze zbieram tych owoców więcej i suszę, a w razie skończenia zaprawki nastawiam z suszu nową.
Obok normalnego nastawu zapuściłem wczoraj małą porcje w butli 5L drożdży COBRA 8 i wrzuciłem jedna pomarańcze. Nastawik bez dodatków już ładnie pracuje a ten z pomarańczami ani drgnie... Może jakieś kwasy w pomarańczach zawarte zabiły drożdże?
Na 20 l. cukrówki po kilku dniach dodałem skóry z 4 pomarańczy. Po 3 tyg. przedestylowałem. Zdziwiłem się, że tak dużo aromatu poszło do produktu.. Smakuje wszystkim, polecam!
Ale mi nie chodzi o skórkę tylko o miąższ i sok. Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania drożdży turbo z cytrusami? A może ktoś robił coś podobnego?
Mój zaczerpnięty z za wschodniej granicy przepis to: - umyta pszenica (nie mielona itd) całe ziarna po prostu - około 3 kg na 9 litórw wody - 3 litry wody na 1 kg cukru - paczuszka drożdży zwykłych na i kg cukru - pokrojone nektarynki ze skórka (nektarynka na 8 części ) Trzymam to 10 dni - potem zlewam i odczekuję dzień - i do kociołka.
Wychodzi jakieś 60-65 Volt za pierwszym gonieniem. Troszkę czuć drożdże ale doczytałem na forum o innych przepisach - teraz spróbuję zrobić cukrówkę bez zboża i na innych drożdżach. pozdro
Kryska z lasu nie musisz dawać żadnych drożdży jak robisz na pszenicy, ja daje 5kg pszenicy zalewam to 3 litrami z kilogramem cukru czekam tydzień i dodaje 20l wody i 5 kg cukru i po około trzech tygodniach schodzi do -4 blg. Pozdrawiam balon5
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości