Cukrówka strasznie się ślimaczy...
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: wtorek, 19 kwie 2016, 15:52
- Krótko o sobie: Great Scott!
Nowicjusz z mlekiem pod nosem. - Ulubiony Alkohol: Bushmills Single Malt
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Irlandia
Witajcie,
jakieś 2 tygodnie temu nastawiłem cukrówkę z drożdży turbo takich:
Stoi to w wiadrze fermentacyjnym z rurką.
Jakoś bardzo mi się nie śpieszyło właściwie (czekałem na sprzęt ) więc sobie to pyrkało leniwie. Zrobiłem według instrukcji cukrówkę czyli 8kg cukru na 25l wody i saszeta drożdży. Stoi to w pomieszczeniu, w którym temp jest między 17 a 22 stopni. Dzisiaj zauważyłem, że cukrówka prawie w ogóle nie pyrka więc zmierzyłem hydromierzem.
Oto wynik i wygląd cukrówki (jest słodka):
Moje pytanie brzmi: co z tym dalej zrobić? Dodać drożdży? Sam nie wiem właściwie bo jestem strasznie zielony w tych cukrówkach. Będzie coś z tego czy wylać i wstawić od nowa?
jakieś 2 tygodnie temu nastawiłem cukrówkę z drożdży turbo takich:
Stoi to w wiadrze fermentacyjnym z rurką.
Jakoś bardzo mi się nie śpieszyło właściwie (czekałem na sprzęt ) więc sobie to pyrkało leniwie. Zrobiłem według instrukcji cukrówkę czyli 8kg cukru na 25l wody i saszeta drożdży. Stoi to w pomieszczeniu, w którym temp jest między 17 a 22 stopni. Dzisiaj zauważyłem, że cukrówka prawie w ogóle nie pyrka więc zmierzyłem hydromierzem.
Oto wynik i wygląd cukrówki (jest słodka):
Moje pytanie brzmi: co z tym dalej zrobić? Dodać drożdży? Sam nie wiem właściwie bo jestem strasznie zielony w tych cukrówkach. Będzie coś z tego czy wylać i wstawić od nowa?
Great Scott!
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...
W temperaturze poniżej 20 stopni może się tak ślimaczyć. Wg twojego cukromierza nastaw ma jakieś 5 Blg i jeżeli nie będzie żadnych zmian, puszczaj nastaw na rurki, bo restart już się raczej nie uda. Za duże stężenie alkoholu. Możesz wykorzystać pozostały w wodzie odwarowej cukier, nastawiając na niej kolejną porcję i staraj się nie przekroczyć 23 Blg.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...
Zbynek80, najważniejszą kwestią przy restarcie jest aktualne stężenie alkoholu w nastawie. Nie wiem jaki ty zrobiłeś nastaw, ale fan "Powrotu do przyszłości" , jeżeli zrobił jak pisze, zgodnie z instrukcją, to miał początkowe Blg ok. 28. Przyjmując poprawkę na alkohol już wysrany przez grzybki, ma w tej chwili w nastawie ok. 7 Blg, więc nastaw ma ok. 15%. Wątpię czy w takich warunkach restart się uda
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: wtorek, 19 kwie 2016, 15:52
- Krótko o sobie: Great Scott!
Nowicjusz z mlekiem pod nosem. - Ulubiony Alkohol: Bushmills Single Malt
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Irlandia
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...
@radius
Dzięki za odpowiedź. Poczekam do piątku i jak będzie bez zmian to puszczam na rury.
@JanOkowita
W 8l przegotowanej i ciepłej wody rozpuściłem 8kg cukru, następnie uzupełniłem zimną wodą do 25l. Wg miarki na wiadrze fermentacyjnym. Teraz tak myślę, że pewnie źle zinterpretowałem instrukcje i było za mało wody? Powinno być 25l wody i 8kg cukru?
Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
Dzięki za odpowiedź. Poczekam do piątku i jak będzie bez zmian to puszczam na rury.
@JanOkowita
W 8l przegotowanej i ciepłej wody rozpuściłem 8kg cukru, następnie uzupełniłem zimną wodą do 25l. Wg miarki na wiadrze fermentacyjnym. Teraz tak myślę, że pewnie źle zinterpretowałem instrukcje i było za mało wody? Powinno być 25l wody i 8kg cukru?
Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
Great Scott!
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: wtorek, 19 kwie 2016, 15:52
- Krótko o sobie: Great Scott!
Nowicjusz z mlekiem pod nosem. - Ulubiony Alkohol: Bushmills Single Malt
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Irlandia
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...
Ja miałem 26blg robiłem na Moskwa Style zamknąłem beczkę i wężyk do kratki wentylacyjnej, nastaw jak się bujnął to ugotowało drożdże i zostałem z 1 blg i coś nie widzę aby chciało zejść niżej mimo iż wsypałem pół paczki drożdży i napowietrzałem pompką. Jak to policzyć ile mogło mi zostać realnego blg i ile mam % w nastawie
-
- Posty: 48
- Rejestracja: wtorek, 4 sie 2015, 14:26
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...
Do realnego blg w cukrówce trzeba by uwzględnić tylko poprawkę na alkohol (dodając ją, bo alkohol obniża gęstość):
Stęż. % - Gęstość - Poprawka
10,52 ---- 0,986 ---- 3,8
11,41 ---- 0,985 ---- 4,1
12,32 ---- 0,984 ---- 4,3
13,25 ---- 0,983 ---- 4,6
14,20 ---- 0,982 ---- 4,9
15,16 ---- 0,981 ---- 5,2
16,14 ---- 0,980 ---- 5,4
17,14 ---- 0,979 ---- 5,7
18,14 ---- 0,978 ---- 6,0
19,14 ---- 0,977 ---- 6,3
20,15 ---- 0,976 ---- 6,5
A stężenie alkoholu:
(blg początkowe - blg końcowe) : 1,938
Stęż. % - Gęstość - Poprawka
10,52 ---- 0,986 ---- 3,8
11,41 ---- 0,985 ---- 4,1
12,32 ---- 0,984 ---- 4,3
13,25 ---- 0,983 ---- 4,6
14,20 ---- 0,982 ---- 4,9
15,16 ---- 0,981 ---- 5,2
16,14 ---- 0,980 ---- 5,4
17,14 ---- 0,979 ---- 5,7
18,14 ---- 0,978 ---- 6,0
19,14 ---- 0,977 ---- 6,3
20,15 ---- 0,976 ---- 6,5
A stężenie alkoholu:
(blg początkowe - blg końcowe) : 1,938
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...
Według moich obliczeń, 8 kg cukru w 25 litrach nastawu daje ponad 30 Blg.
Moim zdaniem, nie masz nic odejmować tylko wyklarować i do kotła. Przy stężeniu alkoholu powyżej 5% drożdże się nie rozmnażają bo są pijane .
Po odpędzeniu alkoholu zrobisz tak jak Ci radził kolega radius
Moim zdaniem, nie masz nic odejmować tylko wyklarować i do kotła. Przy stężeniu alkoholu powyżej 5% drożdże się nie rozmnażają bo są pijane .
Po odpędzeniu alkoholu zrobisz tak jak Ci radził kolega radius
.radius pisze:... jeżeli nie będzie żadnych zmian, puszczaj nastaw na rurki, bo restart już się raczej nie uda. ... Możesz wykorzystać pozostały w wodzie odwarowej cukier, nastawiając na niej kolejną porcję i staraj się nie przekroczyć 23 Blg.
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...
Pomyliłem się, to przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Edit
Nastaw zmienia masę, a więc masz rację. Dzięki temu, że zawsze liczyłem skrótowo i wskazania areometru były niższe, nastawy pracowały bez zaburzeń. Kiedyś próbowałem, nie udało mi się jednak uzyskać nastawu 19%.
Ja się może na tym nie znam. 8 kg cukru / 25 litrów nastawu = 320 gram cukru w litrze nastawu. Właśnie tak to obliczyłem, myślałem, że dobrze.emmett_brown pisze: ... @JanOkowita
W 8l przegotowanej i ciepłej wody rozpuściłem 8kg cukru, następnie uzupełniłem zimną wodą do 25l. Wg miarki na wiadrze fermentacyjnym. ...
Pomyliłem się, to przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Edit
Nastaw zmienia masę, a więc masz rację. Dzięki temu, że zawsze liczyłem skrótowo i wskazania areometru były niższe, nastawy pracowały bez zaburzeń. Kiedyś próbowałem, nie udało mi się jednak uzyskać nastawu 19%.
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...
@kmarian, źle liczysz Z ciotki Wiki;
Kolega Emet, ma w 25 litrach roztworu 4,8 litra rozpuszczonego cukru i 20,2 litra wody, czyli jego roztwór waży 28,2 kg co daje 28 Blg1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...
Zgadza się @radius. Dokładnie tak, już wiem. Nastaw zmienia masę ze względu na to, że ciężar właściwy cukru jest większy niż ciężar właściwy wody (i całe szczęście dla "Balingomierza"). W uproszczonym i nieprawidłowo przeprowadzonym rachunku pomieszałem jednostki (litry i gramy).
Zamysł mojego postu był taki, że tak czy inaczej jest to dość duża zawartość cukru w wodzie (niechcący, przejaskrawiłem). Wystarczyło niedostatecznie napowietrzyć nastaw, lub/oraz zbyt niska temperatura na początku fermentacji i "ślimaczenie" jest usprawiedliwione.
Nie ulega wątpliwości, że moje liczenie było błędne, aczkolwiek dla moich nastawów korzystne .
Pozdrawiam
Marian
Zamysł mojego postu był taki, że tak czy inaczej jest to dość duża zawartość cukru w wodzie (niechcący, przejaskrawiłem). Wystarczyło niedostatecznie napowietrzyć nastaw, lub/oraz zbyt niska temperatura na początku fermentacji i "ślimaczenie" jest usprawiedliwione.
Nie ulega wątpliwości, że moje liczenie było błędne, aczkolwiek dla moich nastawów korzystne .
Pozdrawiam
Marian
-
- Posty: 48
- Rejestracja: wtorek, 4 sie 2015, 14:26
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...
Tabela pokazuje o ile spadają wskazania blg spowodowane danym stężeniem alkoholu.
Ja to liczę tak, że jak pokazuje 1 blg, to faktycznie cukru jest 5 blg. Bo mniej więcej o 4 blg obniży wskazania alkohol, gdy jest go w okolicach 10-12%. Nic nie odejmuje bo nie ma poprawki na niecukry, to nie wino. No i nie chodzi o dokładność laboratoryjną. Czyli albo 50 g w litrze * pojemność nastawu i wiesz ile nieprzerobionego cukru zostało, a wiedząc ile dałeś na start wiesz ile zjadły drożdżaki. I stąd już łatwo o obliczenie ilości czystego spirytusu.
Albo (26 - 5) : 1,938 = 10,8% * ilość nastawu = czysty spirytus
Ja to liczę tak, że jak pokazuje 1 blg, to faktycznie cukru jest 5 blg. Bo mniej więcej o 4 blg obniży wskazania alkohol, gdy jest go w okolicach 10-12%. Nic nie odejmuje bo nie ma poprawki na niecukry, to nie wino. No i nie chodzi o dokładność laboratoryjną. Czyli albo 50 g w litrze * pojemność nastawu i wiesz ile nieprzerobionego cukru zostało, a wiedząc ile dałeś na start wiesz ile zjadły drożdżaki. I stąd już łatwo o obliczenie ilości czystego spirytusu.
Albo (26 - 5) : 1,938 = 10,8% * ilość nastawu = czysty spirytus
-
- Posty: 110
- Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...
Wszystko masz dokładnie opisane przez chłopaków i tu i ogólnie na forum, chęci tylko brak. Otrzymałeś wszystkie potrzebne informacje, które notabene znaleźć można, przy użyciu funkcji szukaj . Teraz chcesz, żeby jeszcze za Ciebie zrobić wszystkie obliczenia. Wybacz, ja po prostu nie lubię takiego podejścia do sprawyZbynek80 pisze:Zamiast cwaniakować to powiedz jak się stosować do tej tabeli.