Cukrówka strasznie się ślimaczy...

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

Raknor
30
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 4 sie 2015, 14:26
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Post autor: Raknor »

Tabela pokazuje o ile spadają wskazania blg spowodowane danym stężeniem alkoholu.

Ja to liczę tak, że jak pokazuje 1 blg, to faktycznie cukru jest 5 blg. Bo mniej więcej o 4 blg obniży wskazania alkohol, gdy jest go w okolicach 10-12%. Nic nie odejmuje bo nie ma poprawki na niecukry, to nie wino. No i nie chodzi o dokładność laboratoryjną. Czyli albo 50 g w litrze * pojemność nastawu i wiesz ile nieprzerobionego cukru zostało, a wiedząc ile dałeś na start wiesz ile zjadły drożdżaki. I stąd już łatwo o obliczenie ilości czystego spirytusu.
Albo (26 - 5) : 1,938 = 10,8% * ilość nastawu = czysty spirytus
promocja

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...

Post autor: scrabie »

Zbynek80 pisze:Zamiast cwaniakować to powiedz jak się stosować do tej tabeli.
Wszystko masz dokładnie opisane przez chłopaków i tu i ogólnie na forum, chęci tylko brak. Otrzymałeś wszystkie potrzebne informacje, które notabene znaleźć można, przy użyciu funkcji szukaj . Teraz chcesz, żeby jeszcze za Ciebie zrobić wszystkie obliczenia. Wybacz, ja po prostu nie lubię takiego podejścia do sprawy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”