Cukrówka strasznie się ślimaczy...

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy

Post autor: Zbynek80 »

Czyli jak to rozumieć jeśli miałem 26blg mam 1blg
alembiki

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...

Post autor: scrabie »

(26-1) : 1,938 tak obliczasz stężenie i stosujesz się do tabeli podanej przez kolegę

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...

Post autor: Zbynek80 »

Czyli to wychodzi ok 12,9 czy li co mam odjąć ok 4,5 i wychodzi mi stężenie % czyli ok 8,5 %
No to ładnie się urządziłem
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...

Post autor: kmarian »

Według moich obliczeń, 8 kg cukru w 25 litrach nastawu daje ponad 30 Blg.
Moim zdaniem, nie masz nic odejmować tylko wyklarować i do kotła. Przy stężeniu alkoholu powyżej 5% drożdże się nie rozmnażają bo są pijane :twisted:.

Po odpędzeniu alkoholu zrobisz tak jak Ci radził kolega radius
radius pisze:... jeżeli nie będzie żadnych zmian, puszczaj nastaw na rurki, bo restart już się raczej nie uda. ... Możesz wykorzystać pozostały w wodzie odwarowej cukier, nastawiając na niej kolejną porcję i staraj się nie przekroczyć 23 Blg.
.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...

Post autor: radius »

kmarian pisze:Według moich obliczeń, 8 kg cukru w 25 litrach nastawu daje ponad 30 Blg.
A jak to obliczyłeś, bo wg wszelakich znaków na ziemi i niebie to taki nastaw ma "tylko" 28 Blg ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...

Post autor: kmarian »

emmett_brown pisze: ... @JanOkowita
W 8l przegotowanej i ciepłej wody rozpuściłem 8kg cukru, następnie uzupełniłem zimną wodą do 25l. Wg miarki na wiadrze fermentacyjnym. ...
Ja się może na tym nie znam. 8 kg cukru / 25 litrów nastawu = 320 gram cukru w litrze nastawu. Właśnie tak to obliczyłem, myślałem, że dobrze.

Pomyliłem się, to przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Edit
Nastaw zmienia masę, a więc masz rację. Dzięki temu, że zawsze liczyłem skrótowo i wskazania areometru były niższe, nastawy pracowały bez zaburzeń. :twisted: Kiedyś próbowałem, nie udało mi się jednak uzyskać nastawu 19%. :-(
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...

Post autor: radius »

@kmarian, źle liczysz ;) Z ciotki Wiki;
1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu.
Kolega Emet, ma w 25 litrach roztworu 4,8 litra rozpuszczonego cukru i 20,2 litra wody, czyli jego roztwór waży 28,2 kg co daje 28 Blg :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...

Post autor: kmarian »

Zgadza się @radius. Dokładnie tak, już wiem. Nastaw zmienia masę ze względu na to, że ciężar właściwy cukru jest większy niż ciężar właściwy wody (i całe szczęście dla "Balingomierza"). W uproszczonym i nieprawidłowo przeprowadzonym rachunku pomieszałem jednostki (litry i gramy).
Zamysł mojego postu był taki, że tak czy inaczej jest to dość duża zawartość cukru w wodzie (niechcący, przejaskrawiłem). Wystarczyło niedostatecznie napowietrzyć nastaw, lub/oraz zbyt niska temperatura na początku fermentacji i "ślimaczenie" jest usprawiedliwione.
Nie ulega wątpliwości, że moje liczenie było błędne, aczkolwiek dla moich nastawów korzystne :twisted:.
Pozdrawiam
Marian

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...

Post autor: scrabie »

Zbynek80 pisze:Czyli to wychodzi ok 12,9 czy li co mam odjąć ok 4,5 i wychodzi mi stężenie % czyli ok 8,5 %
No to ładnie się urządziłem
Czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem?

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...

Post autor: Zbynek80 »

Zamiast cwaniakować to powiedz jak się stosować do tej tabeli.
Awatar użytkownika

Raknor
30
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 4 sie 2015, 14:26
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...

Post autor: Raknor »

Tabela pokazuje o ile spadają wskazania blg spowodowane danym stężeniem alkoholu.

Ja to liczę tak, że jak pokazuje 1 blg, to faktycznie cukru jest 5 blg. Bo mniej więcej o 4 blg obniży wskazania alkohol, gdy jest go w okolicach 10-12%. Nic nie odejmuje bo nie ma poprawki na niecukry, to nie wino. No i nie chodzi o dokładność laboratoryjną. Czyli albo 50 g w litrze * pojemność nastawu i wiesz ile nieprzerobionego cukru zostało, a wiedząc ile dałeś na start wiesz ile zjadły drożdżaki. I stąd już łatwo o obliczenie ilości czystego spirytusu.
Albo (26 - 5) : 1,938 = 10,8% * ilość nastawu = czysty spirytus

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Cukrówka strasznie się ślimaczy...

Post autor: scrabie »

Zbynek80 pisze:Zamiast cwaniakować to powiedz jak się stosować do tej tabeli.
Wszystko masz dokładnie opisane przez chłopaków i tu i ogólnie na forum, chęci tylko brak. Otrzymałeś wszystkie potrzebne informacje, które notabene znaleźć można, przy użyciu funkcji szukaj . Teraz chcesz, żeby jeszcze za Ciebie zrobić wszystkie obliczenia. Wybacz, ja po prostu nie lubię takiego podejścia do sprawy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”