Cukrówka i pleśń

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Durik »

Witam
Kolega zrobił nastaw z 14 kg i 55 litrów wody dodając 16.06 jedną paczkę T48. Dzisiaj nastaw ma 16 BLG, ale niestety zrobił się kożuch na którym pojawiła się pleśń.
O co c'mon?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Cukrówka i pleśń

Post autor: Lootzek »

Wdało się coś po prostu. Niech kolega zbierze tą pianę jak najdokładniej i trzeba sprawdzać czy się pleśń nie odradza. Profilaktycznie obleciałbym wnętrze beczki do poziomu płynu, brzeg i okolice z zewnątrz oraz pokrywę jakąś czystą gazą dobrze nasączoną spirytusem.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cukrówka i pleśń

Post autor: Kamal »

Zrób tak jak mówi Lootzek. :-) To będzie szansa, że uratujesz nastaw. :-)
Swoją drogą pierwszy raz widzę pleśń w nastawie cukrowym.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Cukrówka i pleśń

Post autor: rozrywek »

Ja też pierwszy raz coś takiego widzę w cukrówce. Dostało się coś z powietrza, widocznie nieszczelność. Nie piszesz jak to było przykryte i zabezpieczone. Ja w każdym razie bym to zdjął jak najszybciej. Najlepiej wczoraj.
Oraz odkaził, jak radzi Lootzek. A najlepiej to na chwilę przelał i porządnie odkaził beczkę.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Cukrówka i pleśń

Post autor: Durik »

Ja też się dziwiłem tą pleśnią na cukrówce...

bbaarrtt
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 11:08
Ulubiony Alkohol: Własny. ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Cukrówka i pleśń

Post autor: bbaarrtt »

Ze swojej strony dodam, że warto poza zebraniem obecnego korzucha sypnac odrobinę pirosiarczynu ( około 2g na 30L), zabije bakterie i wspomoże drożdże. ;)

Wysłane z mojego LG-D405n przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Cukrówka i pleśń

Post autor: ramzol »

Beka była brudna i tyle. W jakiej temp to fermentujesz i po jakim czasie dodałeś drożdże, bo t 48 szybko się rozprzedają a tępo pracy nie pozwala na rozwój czegokolwiek innego przy 21'c. Tak mi się do tej pory wydawało bynajmniej.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Cukrówka i pleśń

Post autor: Durik »

Jednak to wszystko nie tak...
Okazało się że cukromierz pływający w tej cukrówce jest pęknięty, i nabierał wody. Najprawdopodobniej drożdże nie wystartowały, tzn coś tam wystartowały i chyba padły. Drożdże były troszkę po terminie.
Teraz pytanie co dalej, bo szkoda cukru. Kolega pozbierał ten osad, ale dalej się coś zbiera.
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Cukrówka i pleśń

Post autor: wojs40 »

No cóż jezeli drożdże były do bani, a na powierzchni robi się pleśń sądzę że może dobrą radą będzie zebranie pleśni, zagotowanie calości aby zabić żyjątka, umieszczenie całości w czystym pojemniku/z naciskiem na słowo CZYSTE/ i ponowne dodanie drożdży.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukrówka i pleśń

Post autor: jurek1978 »

Szkoda cukru ?
Czyli 13 kg x 1,89 ?
Po takim czasie od nastawu 16.06. to już dawno powinno iść na rury i koleżka powinien mieć z tego parę ładnych litrów spirytu :)
Nie wiem czy praca potrzebna do ratowania tego syfu jest warta temu co można odzyskać ?

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Cukrówka i pleśń

Post autor: Durik »

Pomyliłem daty. Drożdże poszły we wtorek ale 23.06 a nie 16.06.
Też myślałem o tym żeby zagotować, napowietrzyć, i jeszcze raz dać nowym drożdżakom szansę...
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukrówka i pleśń

Post autor: jurek1978 »

Jak tak to warto spróbować !

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Cukrówka i pleśń

Post autor: Durik »

Nastaw zagotowany, dodane nowiutkie T48 które w 4 dni zrobiły robotę....

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Cukrówka i pleśń

Post autor: Durik »

Zagotowane, nowe drożdże dodane, i tym rzem bezproblemowo przefermentowane.

radonix
100
Posty: 107
Rejestracja: wtorek, 25 gru 2012, 17:32
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Cukrówka i pleśń

Post autor: radonix »

Nie chcę zakładać nowego tematu, więc się podłączę.
W moim nastawie cukrowym pojawiła się pleśń. Cukrówka po przefermentowaniu stała kilka tygodni nie ruszana, ostatnio zajrzałem, a tam biały kożuch, octem nie czuć, po przyświeceniu latarką wygląda jakby korzenie pleśni sięgały kilkanaście centymetrów poniżej lustra cieczy.
Czy to definitywnie całość do wylania, czy zlać z wierzchu kilkanaście centymetrów, a resztę na kolumnę?
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Cukrówka i pleśń

Post autor: HomoChemicus »

Na pewno to pleśń? Masz może zdjęcia? Jak pleśń, to lepiej wylać, jak jakieś bakterie, to na rury.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

radonix
100
Posty: 107
Rejestracja: wtorek, 25 gru 2012, 17:32
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Cukrówka i pleśń

Post autor: radonix »

Postaram się zrobić dziś zdjęcia i wstawić. A czy po czymś charakterystycznym można odróżnić bakterie od pleśni?

radonix
100
Posty: 107
Rejestracja: wtorek, 25 gru 2012, 17:32
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Cukrówka i pleśń

Post autor: radonix »

Czy to pleśń, czy bakterie?

Zdjęcia:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cukrówka i pleśń

Post autor: gr000by »

Drożdże tlenowe lub bakterie (np. mlekowe). Pod spodem widać sklarowaną cukrówkę, przepuszczaj ją czym prędzej i na następny raz pilnuj higieny i czystości przygotowania nastawu, to nie będziesz miał takich niespodzianek.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”