Cukier waniliowy vs laski wanilii
-
Autor tematu - Posty: 35
- Rejestracja: poniedziałek, 23 maja 2011, 19:09
- Ulubiony Alkohol: Grappa
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
Witam. Czy przy braku lasek wanilii cukier waniliowy może je skutecznie zastąpić? Niektóre przepisy podają, aby do przygotowania nalewki podawać właśnie cukier, inne laski, niektórzy autorzy dopuszczają jedno i drugie. Ale jak to jest? Czy te dwa składniki się uzupełniają? Mój brak wiedzy wynika zapewne z faktu, że nie stosowałem jeszcze prawdziwej wanilii, ale mam nadzieję, że zanim zacznę eksperymentować w tej kwestii trochę mi podpowiecie.
Pozdrawiam,
Marcin
Pozdrawiam,
Marcin
-
- Posty: 5368
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 662 razy
- Kontakt:
Re: Cukier waniliowy vs laski wanilii
To teraz pójdź do sklepu i przeczytaj jeszcze raz co jest napisane na cukrze:) Tam nie ma wanilii, tylko wani-li-na. Tak, tak- sztuczne, ale identyczne z naturalnym.
Prawdziwa wanilia, w laskach, jest o wiele bardziej aromatyczna od cukru- który ma w zasadzie tylko "posmak" wanilii. LAska kosztuje 5-10zł, a efekt jest świetny, więc nie ma co oszczędzać:)
Prawdziwa wanilia, w laskach, jest o wiele bardziej aromatyczna od cukru- który ma w zasadzie tylko "posmak" wanilii. LAska kosztuje 5-10zł, a efekt jest świetny, więc nie ma co oszczędzać:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 203
- Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
- Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :) - Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Cukier waniliowy vs laski wanilii
Jest jeszcze takie coś: http://www.opinie.senior.pl/zdjecia/Aro ... 24-big.jpg
co prawda niekoniecznie z nutą kardamonu, ale jest dużo lepszy niż wanilinowy
jak bym miał je porównać to by było tak:
Cukier wanilinowy<<<Cukier z wanilią<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<Wanilia w laskach
co prawda niekoniecznie z nutą kardamonu, ale jest dużo lepszy niż wanilinowy
jak bym miał je porównać to by było tak:
Cukier wanilinowy<<<Cukier z wanilią<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<Wanilia w laskach
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
-
Autor tematu - Posty: 35
- Rejestracja: poniedziałek, 23 maja 2011, 19:09
- Ulubiony Alkohol: Grappa
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Cukier waniliowy vs laski wanilii
No Panowie, dziękuje za odpowiedź. I tu nie o oszczędność chodzi, tylko o czas. Chciałem zrobić krupnik, zamówiłem wanilie na allegro, oplaciłem i dostałem wiadomość że będzie dopiero po 19... Nie wiedziałem czy wstrzymać sie z produkcją, czy też dodać cukier waniliowy, ale teraz nie mam wątpliwości. Dzięki i pozdrawiam:)
Re: Cukier waniliowy vs laski wanilii
Hej jeśli szukacie dobrej jakości wanilii, zapraszam na stronę http://asantesana.pl/ można tam znaleźć bardzo dobrej jakości laski wanilii za ułamek sklepowej ceny
-
- Posty: 1026
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 248 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
- Posty: 7279
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1691 razy
Re: Cukier waniliowy vs laski wanilii
Nie do końca jest to prawda. Albo inaczej - nie jest to cała prawda
Przeczytaj ten artykuł - http://www.portalspozywczy.pl/slodycze- ... 11625.html
Skąd jednak informacja o wanilinie z krowiego łajna?
Ano stąd, że w 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii. Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007, a z okazji ceremonii rozdania nagród jedna z lodziarni w Cambridge wprowadziła do menu, jako jednorazową ciekawostkę, lody waniliowe o nazwie Yum-A-Moto Vanilla Twist zawierające wanilinę uzyskaną z krowiego kału.
Smacznego
Przeczytaj ten artykuł - http://www.portalspozywczy.pl/slodycze- ... 11625.html
Skąd jednak informacja o wanilinie z krowiego łajna?
Ano stąd, że w 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii. Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007, a z okazji ceremonii rozdania nagród jedna z lodziarni w Cambridge wprowadziła do menu, jako jednorazową ciekawostkę, lody waniliowe o nazwie Yum-A-Moto Vanilla Twist zawierające wanilinę uzyskaną z krowiego kału.
Smacznego
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Cukier waniliowy vs laski wanilii
Radius wodę też pijemy z oczyszczonych ścieków, i nikt nie mówi że śmierdzi czy smakuje szambem czego oczy nie widzą i mózg nie wie, tego sercu nie żal.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 7279
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1691 razy
Re: Cukier waniliowy vs laski wanilii
@kamilpl82,a mi się zawsze wydawało, że z ujęć głębinowych, rzecznych lub zalewowych No chyba, że jednak z oczyszczalni ścieków
Wracając do meritum to jeszcze kilka informacji o wanilii i wanilinie
Wracając do meritum to jeszcze kilka informacji o wanilii i wanilinie
Po wieloetapowej procedurze 'fermentacji', a właściwie kontrolowanego przejrzewania owoców wanilii (Vanilla planifolia, a także V. pompona i V. tahitensis) otrzymuje się produkt zwany 'laseczkami wanilii' - długie, czarno-brunatne strąki, czasem pokryte delikatnym nalotem białych, iglastych kryształków.
Te kryształki to wanilina (C8H8O3) o dosyć skomplikowanej nazwie chemicznej - 4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd, powstająca w wyniku enzymatycznego rozkładu glukozydu zwanego glukowaniliną. Glukowanilina jest bezwonna, dopiero jej enzymatyczna hydroliza uwalnia wonną wanilinę i na to potrzebny jest czas i cała procedura 'fermentacji'.
Ale wanilia jako przyprawa to nie tylko wanilina. Szczegółowe badania chemiczne wskazują, że skromny strączek wanilii wydziela ponad 300 lotnych związków chemicznych i dopiero ta kompozycja daje bukiet wrażeń zapachowych, który od ponad tysiąca lat uprzyjemnia jedzenie.
W kilkanaście lat potem, jak Gobley w 1858 roku wyodrębnił czystą, wonną substancję z wanilii, skrystalizował, i nazwał ją waniliną, udało się ustalić jej naturę chemiczną i w 1876 udało się także uzyskać ją syntetycznie. Początkowo jednak synteza była kosztowna i mogła być prowadzona tylko na skalę laboratoryjną. Dopiero opracowanie taniej metody otrzymywania waniliny z ługów posulfitowych powstających podczas produkcji celulozy zmieniło radykalnie sytuację na rynku światowym. Wanilina syntetyczna, jako środek zapachowy, okazała się wielokrotnie tańsza od laseczek wanilii, czy ekstraktu ze strąków. Zmieniło to także losy plantatorów w szeregu krajów tropikalnych, wielu z nich zbankrutowało. Ale inni potrafili na tym zrobić grube pieniądze. Produkowana masowo wanilina znalazła zastosowanie we wielu gałęziach przemysłu, nie tylko spożywczego.
Do Polski wanilina trafiła głównie dzięki działalności firmy Dr. Oetkera, mającej już przed wojną swoją filię w Oliwie (działającą do teraz).
SPIRITUS FLAT UBI VULT