Witam. Czy przy braku lasek wanilii cukier waniliowy może je skutecznie zastąpić? Niektóre przepisy podają, aby do przygotowania nalewki podawać właśnie cukier, inne laski, niektórzy autorzy dopuszczają jedno i drugie. Ale jak to jest? Czy te dwa składniki się uzupełniają? Mój brak wiedzy wynika zapewne z faktu, że nie stosowałem jeszcze prawdziwej wanilii, ale mam nadzieję, że zanim zacznę eksperymentować w tej kwestii trochę mi podpowiecie. Pozdrawiam, Marcin
To teraz pójdź do sklepu i przeczytaj jeszcze raz co jest napisane na cukrze:) Tam nie ma wanilii, tylko wani-li-na. Tak, tak- sztuczne, ale identyczne z naturalnym. Prawdziwa wanilia, w laskach, jest o wiele bardziej aromatyczna od cukru- który ma w zasadzie tylko "posmak" wanilii. LAska kosztuje 5-10zł, a efekt jest świetny, więc nie ma co oszczędzać:)
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Potwierdzam ja i moja żona @eskaer, spróbuj zrobić ciasto na prawdziwej wanilii a przekonasz się czym się różni od cukru wanilinowego kupionego w sklepie.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
No Panowie, dziękuje za odpowiedź. I tu nie o oszczędność chodzi, tylko o czas. Chciałem zrobić krupnik, zamówiłem wanilie na allegro, oplaciłem i dostałem wiadomość że będzie dopiero po 19... Nie wiedziałem czy wstrzymać sie z produkcją, czy też dodać cukier waniliowy, ale teraz nie mam wątpliwości. Dzięki i pozdrawiam:)
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości