Cukier fruktozowy

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy

Post autor: aronia »

Blg to specyficzna skala gęstości, więc "słodkość" nie będzie miała wpływu na wskazanie cukromierza. Co innego gęstość danej substancji: fruktoza - 1.69, a glukoza 1,54g/cm^3 z czego można wnioskować, że wskazanie po rozpuszczeniu tej samej ilości mogą się różnić(na małej ilości może być to do przeoczenia).
promocja
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

Czyli pierwszy nastaw zrobię identycznie jak to robię z sacharozą.
8 kg cukru - w tym przypadku to będzie fruktoza + 21 litrów wody i paczuszka Moskva
No i zobaczymy ile z tego będzie urobku i jakiej klasy.
No i ile czasu drożdżaki będą potrzebować na przerobienie tego.

Mam nadzieję że okaże się to dobrym "budulcem" bo jakbym miał słodzić herbatę 100 kg fruktozy to chyba do śmierci by mi starczyło :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: Kamal »

Ale byś miał wtedy, zdrowszą herbatę. :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

No i pierwszy nastaw z fruktozy dokonany.
8 kg fruktozy + 21 litrów wody - dało mi to 25 Blg
Przy temperaturze 28 stopni dodałem paczuszkę drożdży Moskva Style.
Już ładnie pracują i dają przyjemny zapach.
Zobaczymy za kilka dni co z tego będzie ....
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

W 3 doby od nastawu blg spadło z 25 do 0
Więc całkiem ok
Obrazek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: Kamal »

Ciekawe czy zejdzie niżej, jak nastaw na sacharozie? :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

No myślę że zejdzie do -2 widać że jeszcze pracuje.
Teraz pozostanie kwestia smaku/zapachu no i ile się z tego wyciągnie spirytu :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

No i jestem po pierwszym gotowaniu nastawu z fruktozy.
Sama fermentacja przeszła bardzo sprawnie.
W 5 dni spadło z 25 do -2 BLG.
No i wbrew obawom urobku nie było mniej.
Nawet wyszło mi o dziwo więcej.
Standardowo z 8 kg sacharozy wychodziło mi 4 - 4,5 L spirytusu a dziś wyszło mi prawie 5 litrów spirytusu.
Zapach delikatniejszy zdecydowanie.
Smaku nie ocenie bo nie pijam takich świeżych wyrobów :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: Kamal »

Czyli fruktoza jest lepszym surowcem na spirytus :ok: :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

Za tydzień kolejne gotowanie - teraz nastaw poszedł na drożdżach Alcotec 48.
Zobaczymy jak będzie tak znowu to te 100 kg fruktozy zostanie przerobionych z pożytkiem dla ludzkości :)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: gr000by »

Co jak co, ale wydajności z jednostki masy dwucukru nie przeskoczysz, gdy surowcem jest cukier prosty - http://alkohole-domowe.com/forum/post11 ... ml#p114615. Dochodzi tutaj kwestia dokładności prowadzenia procesu i odbioru, bo fruktoza nie może mieć wyższej wydajności niż sacharoza - podstaw chemicznych nie ominiesz.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

Dlatego pisałem że jeszcze za tydzień kolejne gotowanie i zobaczymy tą wydajność. Może fruktoza była bardziej przerobić a od sacharozy. Zawsze po tygodniu od nastawu gotuje. Wiec może sacharoza była nie do końca przerobiona ?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: gr000by »

Możliwe, że drożdże nie przerobiły całego cukru. Ja zaczynam działania na nastawie po zakończeniu pracy przez drożdże (-2 do -4 BLG na spławiku) i po samoczynnym sklarowaniu. Wtedy mam częściową gwarancję, że więcej zjeść nie mogły :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

Tak by było optymalnie. Z tego co zaobserwowałem to fruktoza szybciej była przerabiania. A ja robie mocne nastawy bo 8 kg cukru w 21 litrów wody. Może by trzeba było jeszcze dłużej poczekać w przypadku sacharozy.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: lesgo58 »

jurek1978 pisze:Z tego co zaobserwowałem to fruktoza szybciej była przerabiania.
Jest to logiczne z prostego powodu. Drożdże nie muszą tracić energii na rozkład sacharozy na cukry proste. Co w konsekwencji przekłada się na zmniejszenie produkcji fuzli i innych świństw. A tym samym na lepszą jakość urobku.
Tak jak sam zauważyłeś spirytus w zapachu jest łagodniejszy. Gwarantuję, że i smak jest adekwatny.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

Myślę że z fruktozą podobna sprawa jak z glukozą.
Ale spodziewałem się że będę miał mniej niż zawsze spirytusu. Ale mogło to być spowodowane tym że sacharozę destylowałem po tygodniu tak jak i fruktoze.
A widać na fruktozę było to już ok - a na sacharozę przy tak wysokim BLG startowym niestety nie. Względnie wydajność fruktozy nie jest gorsza od sacharozy tylko co najmniej taka sama.
Zapach robi bardzo dobre wrażenie ale musi się z miesiąc chociaż dębem przegryźć. Nie ma się co spieszyć :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

Podsumowując moje poczynania z fruktozą powiem tak.
Udawało się otrzymać ponad 4,5 litra spirytusu z 8 kg fruktozy.
Więc moc urobku jak dla mnie bardzo dobra.
Zapach i smak delikatniejszy od sacharozy (nie mam porównania do glukozy).
Prędkość pracy drożdży na nich bardzo dobra 3-4 dni i już blg spada na minus przy takim zagęszczonym nastawie czyli 8 kg fruktozy +21 litrów wody.
Tak więc jestem z nich bardzo zadowolony ale jakbym miał płacić za nie więcej niż płaciłem czyli prawie za darmo to sam nie wiem.
Stosuje je także do dosładzania alkoholu - bardzo dobra rozpuszczalność i niewiele ich trzeba żeby dosłodzić sobie urobek :)

glikol
10
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek, 13 sty 2014, 16:54
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: glikol »

Kontynuując myśl lesgo58, fermentacja cukru prostego: glukozy czy fruktozy zawsze zachodzi łatwiej i szybciej. Drożdże nie angażują enzymu inwertazy na rozłożenie sacharozy. Mając bardziej komfortowe warunki i produkują mniej ubocznych substancji (niepożądanych). Dlatego przy dosładzaniu brewkitów zaleca się użycie glukozy zamiast sacharozy.
Wydajność alkoholowa obu cukrów jest identyczna. Każda cząsteczka heksozy (gl/fr) po rozłożeniu do pirogronianu
daje ostatecznie 2 cząsteczki etanolu. Przy czym, prędkość rozkładu mieszaniny obu cukrów nie jest jednakowa. Pomimo to, ze proces glikolizy fruktozy jest krótszy o 1 etap (w porównaniu do glukozy) i teoretycznie fruktozy powinno ubywać szybciej, w rzeczywistości jest odwrotnie. Drożdże mając do dyspozycji oba cukry, preferują glukozę. Spowodowane jest to większym powinowactwem białek zaangażowanych w transport oraz fosforylacje (generalnie metabolizm) cukrów do glukozy niż fruktozy.
Sytuacja taka jest niepożądana dla producentów wina. W przypadku nie dokończonego procesu fermentacji, w moszczu zostaje głównie fruktoza (najsłodszy cukier) wywołując niepożądane dosłodzenie wina.
W związku z tym trwają poszukiwania (a także produkcja metodami biotechnologicznymi) szczepów Saccharomyces cerevisiae w jednakowym stopniu preferujących glukozę jak i fruktozę.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: boxer1981228 »

Witam forumowiczów,

Złoty szpadel poproszę :)

I co nikt już nie kombinował z fruktozą? No to chyba ja będę musiał kontynuować temat :) Wpadło mi w łapy po okazyjnej cenie 500kg właśnie fruktozy i będę musiał się nią zająć, dołączę się do testów. Dzisiaj rozpuściłem 8kg w 24l, miało być w 21 ale balingomierz pokazał 27 blg to dolałem do 24l i obecnie jest niecałe 25 blg ale przy 26 stopniach czyli będzie 25 :) Zapodałem na to paczkę czerwonych t 48 i czekamy :)

CDN

Na focie dodatkowo po 75 kg Demerary i Muscovado oraz wiadro 25kg miodu :punk: :punk: :punk:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 lip 2022, 23:01 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: Doody »

No to zapowiada Ci się pracowity okres :ok: :piwo:
Pozdrawiam
Darek

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: boxer1981228 »

@dody zwłaszcza że nic nie produkowałem już ponad pół roku. Ale fajnie jest zapakowany, najpierw gruba folia a potem papier więc raczej może sobie leżeć i leżeć.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: wawaldek11 »

Parę worków przerobiłem przed laty. Spirytus zacny wyszedł :ok:
Kupowałem uszkodzone worki w hurtowni wędliniarskiej.
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”