Witam wszystkich i z góry proszę o wyrozumiałość. Zaprojektowałem sobie taką oto kolumienkę. Posiadam takie materiały i chcę zrobić to jak najprościej. Bańka podgrzewana gazem, aparatura ma służyć do pędzenia cukrówek jak i smakówek, więc część z wypełnieniem będzie rozbieralna. Projektując tą kolumnę kierowałem się AABRATKIEM a konkretnie zasadą działania, czyli wszystkie pary zostają skroplone i wracają na wypełnienie ( oczywiście 5-ąta część jest odbierana na powrocie). Koledzy czy ta maszynka ma prawo działania? Proszę o komentarze i porady.
Załącznik:
kolumna.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
No cóż, można powiedzieć, że od nowa wymyśliłeś refluks zewnętrzny. Rozwiązanie, od którego się odchodzi, bo jest trudne w stabilizacji i -ze względu na ryzyko podniesienia ciśnienia- niebezpieczne. Dlaczego akurat taki projekt?
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
...Projektując tą kolumnę kierowałem się AABRATKIEM a konkretnie zasadą działania...
Czyli zasadą działania głowicy skraplającej NS. W takim wypadku kolumna powinna "zagrać" bezproblemowo. Uwagi Zygmunta prawdopodobnie wynikają z niedokładnego rysunku gdzie trudno rozeznać czy układ jest oparty na chłodnicy czy skraplaczu NS. Zobacz rysunek, układ A jest poprawny i będzie działał, układ B jak napisał Zygmunt, sprawia problemy.
Pozdrawiam Calyx
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Projekt taki ponieważ mam już rurę, bańkę, chłodnice. chłodnica to miedziana rurka fi 10 wlutowana w szczelną puszkę (tatowy pot still), ale skoro istnieje ryzyko ciśnienia to zainwestuję w kolanko i trójnik miedziany i zrobię kolumnę z rysunku A
Czyli Zygmunt dobrze odczytał zasadę z rysunku, taki układ nie ma nic wspólnego z Aabratkiem a refluks zewnętrzny w tym przypadku będzie sprawiał problemy. Możesz z posiadanymi elementami zbudować układ CM czyli kolumnę z zimnymi palcami. Chłodnica, którą posiadasz będzie jak znalazł.
Pozdrawiam Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Możesz z posiadanymi elementami zbudować układ CM czyli kolumnę z zimnymi palcami.
Dzięki koledzy za doradztwo, i właśnie tak zrobię. Mam pytanko natury technicznej, czy na średnicę 42mm wystarczy 6 ZP fi 10mm, rozstawione co 3cm i przesunięte względem siebie o 46stopni. Czy te ZP jeżeli puszczę zimną wodę na max muszą dać całkowity reflux (skroplić 100% pary)?
...Mam pytanko natury technicznej, czy na średnicę 42mm wystarczy 6 ZP fi 10mm, rozstawione co 3cm i przesunięte względem siebie o 46stopni. Czy te ZP jeżeli puszczę zimną wodę na max muszą dać całkowity reflux (skroplić 100% pary)?
6 ZP to akurat, powinno być OK ale pomyśl nad spiralnym deflegmatorem. Jeśli się zdecydujesz na palce, to możesz je wspawać jak najbliżej siebie, bliżej niż 3 cm. Upchnij jeszcze wypełnienie między nimi. Powinieneś bez problemu uzyskać całkowity powrót.
Pozdrawiam Calyx
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości