Coś nie tak wino z jabłek

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
gustaw
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 6 paź 2014, 13:03

Post autor: gustaw »

10 litrów soku, 5 (na początek 3 kg) kg cukru i drożdże tokay wraz z pożywką (wszystko ze zgodnymi temperaturami) poszły do balona. Po 5 dniach nic brak fermentacji, pomyślałem że kupie aktywne drożdże i wrzucę, tak też zrobiłem. Wino stoi drugi dzień na drożdżach aktywnych dalej nie pracuje może ktoś coś pomóc? Temperatura pokojowa 20-22. Co robić ?
promocja
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Coś nie tak wino z jabłek

Post autor: radius »

Cholernie wysokie miałeś początkowe stężenie cukru - ok. 33 blg, więc drożdże prawdopodobnie dlatego nie ruszyły. Zrobiłeś porządną matkę drożdżową, czy tylko wsypałeś drożdże i pożywkę do nastawu?
Rozcieńcz ten nastaw do poziomu ok. 22 blg i jeszcze raz zaszczep dobrze namnożoną MD.
No i polecam przeczytać na spokojnie http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
gustaw
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 6 paź 2014, 13:03
Re: Coś nie tak wino z jabłek

Post autor: gustaw »

Proszę, tu jest przepis:
Składniki na wino jabłkowe 20 l. (ok 15%):
- 20 kg. jabłek (ok. 10 l. soku),
- 5 kg. cukru,
- 6 l. wody,
https://www.youtube.com/watch?v=D7mAWTI5RTY (tutaj robi to winko).

W tym momencie nastaw ma 5 blg nie wiem jak to możliwe ale tak jest. Może cukier dodać teraz?
Poprawka winko zastartowało 12.11.2014 czyli prawie 2 tyg. temu.
Drożdże fermentiv czy jakoś tak dodane przedwczoraj i nic piana się wytwarza przy mieszaniu...
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Coś nie tak wino z jabłek

Post autor: ramzol »

Jak ma 5blg przy dwóch pomiarach w odstępie paru dni to już więcej nie przerobi. Alkohol zabił drożdże. Odstaw na cichą i zlewaj znad osadu. Nic nie dolewaj i nie dosypuj. Będzie słodkie i mocne. Daj mu spokojnie postać. Za 1/2 roku jak będzie klarowne to zabutelkuj.
Poczytaj sobie o robieniu wina, bo brakuje Ci podstaw. Chyba że masz w ... wino i robisz coś co ma sponiewierać i tylko sponiewierać, bo smakować raczej nie będzie.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Coś nie tak wino z jabłek

Post autor: Zygmunt »

Sprawdź jeszcze cukromierz na czystej wodzie o temperaturze 20C. Czy pokazuje 0?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Coś nie tak wino z jabłek

Post autor: radius »

@gustaw, o godz. 10:25 piszesz;
gustaw pisze:Po 5 dniach nic brak fermentacji, pomyślałem że kupie aktywne drożdże i wrzucę, tak też zrobiłem. Wino stoi drugi dzień na drożdżach aktywnych dalej nie pracuje
A parę godzin później;
gustaw pisze: winko zastartowało 12.11.2014 czyli prawie 2 tyg. temu.
i w następnym zdaniu;
gustaw pisze:Drożdże fermentiv (fermivin) czy jakoś tak dodane przedwczoraj i nic
Zdecyduj się w końcu, bo nie wiadomo co ci odpowiadać :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”