Coś nie tak wino z jabłek
10 litrów soku, 5 (na początek 3 kg) kg cukru i drożdże tokay wraz z pożywką (wszystko ze zgodnymi temperaturami) poszły do balona. Po 5 dniach nic brak fermentacji, pomyślałem że kupie aktywne drożdże i wrzucę, tak też zrobiłem. Wino stoi drugi dzień na drożdżach aktywnych dalej nie pracuje może ktoś coś pomóc? Temperatura pokojowa 20-22. Co robić ?
-
- Posty: 7299
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Coś nie tak wino z jabłek
Cholernie wysokie miałeś początkowe stężenie cukru - ok. 33 blg, więc drożdże prawdopodobnie dlatego nie ruszyły. Zrobiłeś porządną matkę drożdżową, czy tylko wsypałeś drożdże i pożywkę do nastawu?
Rozcieńcz ten nastaw do poziomu ok. 22 blg i jeszcze raz zaszczep dobrze namnożoną MD.
No i polecam przeczytać na spokojnie http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
Rozcieńcz ten nastaw do poziomu ok. 22 blg i jeszcze raz zaszczep dobrze namnożoną MD.
No i polecam przeczytać na spokojnie http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Coś nie tak wino z jabłek
Proszę, tu jest przepis:
Składniki na wino jabłkowe 20 l. (ok 15%):
- 20 kg. jabłek (ok. 10 l. soku),
- 5 kg. cukru,
- 6 l. wody,
https://www.youtube.com/watch?v=D7mAWTI5RTY (tutaj robi to winko).
W tym momencie nastaw ma 5 blg nie wiem jak to możliwe ale tak jest. Może cukier dodać teraz?
Poprawka winko zastartowało 12.11.2014 czyli prawie 2 tyg. temu.
Drożdże fermentiv czy jakoś tak dodane przedwczoraj i nic piana się wytwarza przy mieszaniu...
Składniki na wino jabłkowe 20 l. (ok 15%):
- 20 kg. jabłek (ok. 10 l. soku),
- 5 kg. cukru,
- 6 l. wody,
https://www.youtube.com/watch?v=D7mAWTI5RTY (tutaj robi to winko).
W tym momencie nastaw ma 5 blg nie wiem jak to możliwe ale tak jest. Może cukier dodać teraz?
Poprawka winko zastartowało 12.11.2014 czyli prawie 2 tyg. temu.
Drożdże fermentiv czy jakoś tak dodane przedwczoraj i nic piana się wytwarza przy mieszaniu...
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Coś nie tak wino z jabłek
Jak ma 5blg przy dwóch pomiarach w odstępie paru dni to już więcej nie przerobi. Alkohol zabił drożdże. Odstaw na cichą i zlewaj znad osadu. Nic nie dolewaj i nie dosypuj. Będzie słodkie i mocne. Daj mu spokojnie postać. Za 1/2 roku jak będzie klarowne to zabutelkuj.
Poczytaj sobie o robieniu wina, bo brakuje Ci podstaw. Chyba że masz w ... wino i robisz coś co ma sponiewierać i tylko sponiewierać, bo smakować raczej nie będzie.
Poczytaj sobie o robieniu wina, bo brakuje Ci podstaw. Chyba że masz w ... wino i robisz coś co ma sponiewierać i tylko sponiewierać, bo smakować raczej nie będzie.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Coś nie tak wino z jabłek
Sprawdź jeszcze cukromierz na czystej wodzie o temperaturze 20C. Czy pokazuje 0?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 7299
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Coś nie tak wino z jabłek
@gustaw, o godz. 10:25 piszesz;
A parę godzin później;gustaw pisze:Po 5 dniach nic brak fermentacji, pomyślałem że kupie aktywne drożdże i wrzucę, tak też zrobiłem. Wino stoi drugi dzień na drożdżach aktywnych dalej nie pracuje
i w następnym zdaniu;gustaw pisze: winko zastartowało 12.11.2014 czyli prawie 2 tyg. temu.
Zdecyduj się w końcu, bo nie wiadomo co ci odpowiadaćgustaw pisze:Drożdże fermentiv (fermivin) czy jakoś tak dodane przedwczoraj i nic
SPIRITUS FLAT UBI VULT