Teraz jest środa, 23 maja 2012, 04:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Coś dla fanów miedzianych kolumn :-)
PostPostNapisane: środa, 9 mar 2011, 10:48 
Tematy: 4
Polecam zakupy w sklepie AGDEX (Rybnik). Mają rury do fi 54, ścianka 1,5mm sprzedają na metry, cena brutto 1 mb fi 54 92,47 PLN, fi 42 88,89 PLN. Błyskawiczna realizacja zamówienia, wczoraj zamówiłem o 11;00, dzisiaj o 9;30 odebrałem przesyłkę od kuriera! http://www.internetowy.agdex.com/rury-m ... 5_183.html ;)

Tytuł: Re: Coś dla fanów miedzianych kolumn :-)
PostPostNapisane: czwartek, 24 lis 2011, 09:41 
Tematy: 43
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Wczoraj znalazłem sklep, gdzie oferują rurę miedzianą fi 64x2 po 155 zł/metr z tym, że sprzedają tylko odcinki 5-metrowe. Cena jednak atrakcyjna :!: Nie sugerujcie się opisem na stronie sklepu :!:
http://www.hydraulikasklep.pl/

PostPostNapisane: piątek, 30 mar 2012, 08:32 
Tematy: 1
A czy ktoś wie, czy i gdzie sprzedawane są np. mufy, dekle itd. do rur o takich średnicach? Katalogowe, które znalazłem to maksymalnie 54 mm.
Może gdybym miał lepszy warsztat, to nie przeszkadzały by mi taki drobiazgi. Jednak w mojej sytuacji szukam pasujących do siebie elementów. :oops:

PostPostNapisane: piątek, 30 mar 2012, 18:11 
Chłopie, ja chyba jestem jasnowidzem :D bo właśnie dzisiaj, ni z gruchy ni z pietruchy, kupując rurę fi 42 u siebie w sklepie, zapytałem o mufę fi 64. Cena powalająca - 100 zł :!:

PostPostNapisane: piątek, 30 mar 2012, 18:23 
Tematy: 51
I co w tym dziwnego? Zawsze tak było, metr rury kosztuje sporo, no, ale pociesza się czlowiek, że robi raz na całe zycie - w końcu instalacja miedziana. Jakoś to łyka, choć ma przeczucie, że miedź powinna byc nieco droższa i że trafił na okazję. Porównuje sobie ceny rurek z róznych materiałów i wypada, że instalacja z miedzi wyjdzie wprawdzie drożej niż jakiś plastik, czy nawet stal ocynkowana, ale w końcu to MIEDŹ. I decyduje się, zamawia kilkadziesiąt metrów rur, przywożą mu na budowę, fachowiec przychodzi i zaczyna wyliczać: 50 kolanek, 30 muf, ileśtam trójników, etc, etc, idziesz do marketu, patrzysz na półkę i dębiejesz. Kolanko czasem kosztuje tyle, co pół metra rurki do niego...
Taki "chwyt" - rury sprzedawane z minimalnym zyskiem, za to "biżuteria" do nich - na wagę złota.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: piątek, 30 mar 2012, 18:38 
Cytuj:
I co w tym dziwnego?

Ano to, że za mufę fi 54 płaciłem tylko 28 zł ;)
Metr rury fi 64 w tym sklepie chcieli mi opchnąć za 165 zł. Chyba się skuszę :roll:

PostPostNapisane: piątek, 30 mar 2012, 18:56 
Tematy: 51
Wczoraj kupowałem rurkę "15" do chłodnicy VM. Do tego 2 redukcję z "15" na "28". Jedna redukcja kosztowała 11,5 zł. Zaraz obok były redukcje typu "18" na "15" czy "22" na "15" i kosztowały po 3 czy 4 zł. To jakaś loteria, nie wiem. w ogóle chyba nasza rzeczywistość zaczyna przypominac malarstwo abstrakcyjne.
Wyszedłem od ryzjera i było mi coś "łyso". No, w porządku. Ale dlaczego było mi jeszcze bardziej "łyso" jak zapłaciłem za 25 litrów benzyny? Przecież stacja benzynowa to nie fryzjer!

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: piątek, 30 mar 2012, 19:01 
Tematy: 60
Im większa różnica miedzy średnicami ty drożej, aczkolwiek zdarzało mi się kupować 28/15 po 6zł. Średnio kosztują właśnie w okolicach 11-12zł.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1