Cofanie się alkoholu w chłodnicy i ciśnienie w szybkowarze.

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy

Post autor: Lootzek »

Wystarczy nawet jeden :) Chodzi o to by ciecz się nie przegrzała, a jeśli choć w jednym punkcie zainicjujesz wrzenie, przemiana poleci "łańcuchowo".
promocja

noname2327
30
Posty: 31
Rejestracja: środa, 5 mar 2014, 15:12
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cofanie się alkoholu w chłodnicy i ciśnienie w szybkowarze.

Post autor: noname2327 »

Aha, a ja wystraszony, że będzie to za mało załatwiłem sobie jeszcze pięć takich dużych 50A :D Ehh boje się odpalać aparat jakoś za dużo wrażeń jak na jeden weekend/jedno pędzenie ;-)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cofanie się alkoholu w chłodnicy i ciśnienie w szybkowarze.

Post autor: gr000by »

Lepiej wrzucić kilka, bo jeden może trafić na miejsce, gdzie nie występuje przegrzewanie się cieczy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Cofanie się alkoholu w chłodnicy i ciśnienie w szybkowarze.

Post autor: boxer1981228 »

Z tą porcelaną to nie do końca tak. Ja miałem identyczny problem i w moim przypadku porcelana nie pomogła. Winny jest sam szybkowar i jego konstrukcja. Grzejąc ten szybkowar na gazie dochodzi pod koniec i tak do przegrzania. Szybkowar mimo że ma grube dno, nie rozprowadza dobrze ciepła i środkiem gdzie grzejesz gazem dochodzi do przegrzania a boki jeszcze chłodne. I wtedy zaczynają się te cyrki, słychać jak by ktoś miętosił kartkę papieru w środku i występują te przyspieszenia na chłodnicy. Rozwiązanie jest bardzo proste, kuchenka elektryczna lub indukcja. Wtedy całe dno szybkowaru wygrzewa się identycznie i nie ma żadnych problemów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”