Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
witam Wszystkich. Jestem nowy na forum. Doswiadczenie mam z robienia psotki z różnego rodzaju win, ale ostatnio dostałem od znajomego przepis na zacier z rodzynek (bimberek 1-sza kl.), wiec i ja zrobiłem sobie nastaw. Składniki: 30l-woda 10kg-cukier 1kg-rodzynki 0-drożdzy Nastaw zrobiony początkiem grudnia 2009r. Wszystko było ok. ale miałem go spocić zacier, jak zapalona zapałka zbliżona do otworu balonu nie zgaśnie (wcześniej gasła). Pytanie: Jak to się ma do blg. bo cukromierz wskazuje jeszcze 17 blg. i zacier dalej chodzi. Czy Ktoś wie na czym polega to sprawdzanie gotowości zacieru metodą zapałki. Pozdrawiam wszystkich Smakowiczów.
Sprawdzanie zacieru metodą zapałki polega na zjawisku gaśnięcia płomienia w atmosferze CO2. To tyle teorii. Jest to jakaś dziwna metoda, bo wystarczy popatrzeć, czy nastaw bombluje. Dopóki tak jest - dopóty drożdże walczą. Do gotowania będzie on gotowy jak się wyklaruje. Wtedy wiadomo że grzyby padły. Ale mogły też paść nie z braku pokarmu - cukru, a w wyniku np. niekorzystnych warunków. Od tego mamy cukromierz, aby pomierzyć nastaw. W twoim przypadku cukru jest ok. 170g/litr nastawu, zatem destylacja tego towaru jeszcze powinna poczekać. Moja rada: nie baw się z jakimiś drożdżami z rodzynów, tylko walnij do nastawu jakieś gorzelniane, lub, w ostateczności, kostkę piekarskich. Będzie sos rach - ciach gotowy do kotła.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Dzieki KUCYK. Ja też zastanawiałem się nad drożdzami, tylko czy mogę dodać je teraz i jakie: winne czy gożelniane. W sklepie z akcesoriami do wyrobu win maja tylko jeden rodzaj drożdzy gożelnianych tj. FERMIOL z biowinu czy one mogą być? I od razu nawałnica pytań : Lepszy procent dają winne czy gożelniane ? Które są lepsze do takich nastawów pod względem jakości produktu finalnego ? Pragnę zauważyć, że niezależy mi na czasie, chyba im wolniej tym lepiej.
Ja pracuję na potstilu + 2 odstojniki zbiornik na 40l nastawu dwukrotna destylacja.
Kucyk jak możesz to zdradź z czego Tobie wychodzi najlepszy nektar. Poczytałem troche na forum wniosek: ucz sie od doswiadczonych
Zależy to od szczepu drożdży. Są winiarskie co wytrzymują nawet 18%, ale i takie, co w 14% giną, są gorzelniane co tylko 12% wydadzą, ale są i takie co 23 mogą osiągnąć. Opis na DTR-ce wszystko wyjaśni.
batorek78 napisał(a):
Które są lepsze do takich nastawów pod względem jakości produktu finalnego?
Fajnie dięki KUCYK, ale Innych chyba ten post nie obchodzi ok. Drożdze to jest obszerny temat, a ja miełem nadzieję sie dowiedzieć po kilku postach jakie drozdże daja najwieksze steżnie( chyba winne ) Mój nastaw dalej pracuje i czekam,tak jak mówiłeś, aż przerobi cukier. Nastawiłem drugi nastaw przepis ten sam + FERMIOL, zobaczę co z tego będzie. Dałem drożdże gorzelniane, oczywiscie FERMIOL (bo innych w Rzeszowie nie mogę kupić), zastanawiam sie tylko czy rodzynki, cukier , woda i drożdże to nie za ubogo, czy nie dodać trochę kwasku. Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie to chętnie je przestudiuję. Zapraszam do dyskusji.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Koledzy mam kolejne pytanko. Dotyczy ww nastawu (tak jeszcze nie przefermentował ). Mam dwie butle 50l i 40l: jedna to wspomniane rodzynki+cukier+drożdże FERMiOL, druga cukier+drożdże FERMiOL+sok 1 cytryna+pożywka. Przygotowanie nastawu to 21 blg.(w grudniu) Na dzisiaj to 1 butla 10blg, 2 butla 17 blg. jeszcze nie dosypywałem drugiej części cukru. Poradźcie co zrobić z 2 nastawem aby dogonił pierwszy. Nastawy trzymam w kotłowni, a że sezon zimowy się kończy to temp. jest trochę mała , a nie mam gdzie ich przenieść. W zinie temp. nastawu to 22-18 st.C. PYTANIE: Czy mogę wymieszać gożelniane z bayanus(bayanusy tolerują niższe temp.), a może istniejący drugi nastaw wzbogacić np. przecierem? PS: Wygląda na to, że rodzynki są lepsze od pożywki. Czekam na pomoc.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości