Co to jest "sycenie" miodu i jaki jest jego cel?

Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)

heniu1980
100
Posty: 102
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Ropczyce
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: heniu1980 »

Wiatm
W tym tygodniu będę miał 4 litry lipowego miodu od zaprzyjaźnionego pszczelarza. Postanowiłem zrobić trójniaczek wiśniowy tylko nie wiem czy sycić miód czy nie? Naczytałem się że niesycony będzie bardziej aromatyczny i mam dylemat bo nie wiem co z tym fantem począć :bezradny:
koncentraty wina
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:
Re: Sycić czy nie sycić, oto jest pytanie???

Post autor: manowar »

Jak pewne źródło i owocowy miód to szkoda sycić moim zdaniem. Jakbyś korzenny robił to jak najbardziej.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

heniu1980
100
Posty: 102
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Ropczyce
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Sycić czy nie sycić, oto jest pytanie???

Post autor: heniu1980 »

I chyba tak zrobię. Jako drożdży użyję bayanusów G995. Sok mam pyszny od teściówki (zaprawiany liśćmi wiśni dla ładniejszego aromatu)
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:
Re: Sycić czy nie sycić, oto jest pytanie???

Post autor: manowar »

Upewnij się czy sok nie jest dosładzany cukrem - jak był to lepiej użyj mrożonych wiśni, albo pomyśl nad innym miodem.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

heniu1980
100
Posty: 102
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Ropczyce
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Sycić czy nie sycić, oto jest pytanie???

Post autor: heniu1980 »

Sok jest napewno dosładzany cukrem. Mam zamiar dodać go tak do 25% i zrobić tak, żeby ogólna ilość cukru w nastawie nie przekraczała 37-38 blg. Chyba że Masz jakiś inny pomysł? :hmm:
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:
Re: Sycić czy nie sycić, oto jest pytanie???

Post autor: manowar »

Pogadaj z teściową, ile tego cukru dała. Prócz tego sok był pewnie również pasteryzowany. Pomyśl nad zakupem owoców mrożonych - z nich uzyskasz sok łatwiej niż ze świeżych. Możesz je przefermentować w miazdze najpierw. O tej porze roku, jakbym musiał stawiać wiśniaka, to zrobiłbym go własnie w ten sposób.
Jak chcesz na owocach, poszukaj w swojej okolicy głogu, dzikiej róży, tarniny - może jeszcze są. Ewentualnie możesz użyć w/w owoców suszonych.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

ufik666
50
Posty: 60
Rejestracja: piątek, 14 mar 2014, 21:06
Podziękował: 1 raz
Miód sycony a niesycony.

Post autor: ufik666 »

Jak jest różnica pomiędzy miodem syconym, a nie syconym pomijając już to ze sycony pozbawiony jest substancji odżywczych. ?

bbaarrtt
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 11:08
Ulubiony Alkohol: Własny. ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Miód sycony a niesycony.

Post autor: bbaarrtt »

Niesycony bogatszy jest w aromat, choc teoretycznie moze byc mniej klarowny i trwaly.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Co to jest "sycenie" miodu i jaki jest jego cel?

Post autor: gr000by »

Miód sycony polecany jest do miodów korzennych, a niesycony do owocowych. Długie sycenie powoduje ściemnienie miodu poprzez karmelizację cukrów, a bardzo długie sycenie daje dość ciemny miód z posmakami karmelowymi. Ja syciłem część miodu do swojego trójniaka, żeby uzyskać bardziej złoty i głęboki kolor (vide http://alkohole-domowe.com/forum/miesza ... 11291.html).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Co to jest "sycenie" miodu i jaki jest jego cel?

Post autor: michal278 »

Sycenie miało kiedyś za cel polepszenie jakości miodu, gdyż dawniej miodu były bardziej zanieczyszczone.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miody Pitne”