Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Naczynia do nastawiania zacieru.

abyklepało
50
Posty: 76
Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
Krótko o sobie: Dla zabawy
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 5 razy

Post autor: abyklepało »

Ok, brzmi rozsądnie i logicznie ;) Teraz tylko ciekaw jestem na jakiej wysokości będą grzałki.
koncentraty wina

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: aronia »

49l do kega 50-tki? Chyba żeby zobaczyć mętną ciecz w wężyku odbioru i być pewnym zalania kolumny... Rozszerzalność temperaturowa Ci coś mówi? Może sprawdź sobie czy Twoja miarka ma taką objętość jak myślisz.
Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 134
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: mariusz19029 »

Doody pisze:Cukrówki do kega wlejesz i 49l i bez problemu oddestylujesz.
Tak jak Aronia uważam, że trochę przesadziłeś. Ja jakiś czas temu chciałem przychytrzyć i wlalem około 48 l nastawu do kega 50 tki i po zagotowaniu miałem nieprzyjemność wycierania podłogi po tym jak głowicą zaczął wydostawać się nastaw... Po odlaniu jakiegoś litra wszystko przebiegło już bez żadnych komplikacji.

jpiwek
300
Posty: 309
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: jpiwek »

Do 50tki 45 litrów do 30stki 25l i nie ma obawień, jak mawaiał Wiesiek Wszywka.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: Doody »

Może mam szczęście mieć większego kega, ale u mnie 50l jest do miejsca gdzie zaczyna się stożkowe zwężenie i nawet po rozgrzaniu wsadu do otworu (mam oryginalny fitting) zostaje około 6 cm.
Pozdrawiam
Darek

abyklepało
50
Posty: 76
Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
Krótko o sobie: Dla zabawy
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 5 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: abyklepało »

A to jeszcze tak wracając do tych owocówek. Nie ma jakichś przeciwwskazań, żeby przed psoceniem rozwodnić bardziej nastaw z 20L do np 35L, i taki destylować?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: Doody »

Nastaw owocowy ma kilkanaście procent nie ma sensu go rozcieńczać. U mnie w 50l kegu, 10l wsadu całkowicie zasłania grzałki. Oczywiście trzeba dla bezpieczeństwa dolać ze 2-3 litry i uwzględnić to co się wyciągnie. Zdarzało mi się destylować tylko 20 - 22 litry.
Pozdrawiam
Darek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: wawaldek11 »

Ja nie widzę przeciwskazań do rozcieńczania. Minusem jest większe zużycie energii do rozgrzania wsadu.
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „W czym nastawiać?”