Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Naczynia do nastawiania zacieru.
Awatar użytkownika

Roten
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 11:15
Krótko o sobie: Cham i prostak.
Ulubiony Alkohol: Tani dobry i mocny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 5 razy

Post autor: Roten »

1.Ja bym nalał 3/4.Gdy ruszy dolać wody ile się da
2.Najlepiej rozpuścić paczkę w wodzie i podzielić na 3
3.Myślę że tak
4.Ponoć butelkowana jest niewiele lepsza od kranówki.Polecam dzbanek z filtrem.

Ja bym nastawił w tej bańce do mleka.
syf,kiła i mogiła.
koncentraty wina

Młodyy
20
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek, 28 lis 2016, 15:59
Ulubiony Alkohol: Każdy spod znaku Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe Polski
Podziękował: 3 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: Młodyy »

Jednak załatwiłem za darmo beczkę po kiszeniu kapusty taka niebieska przeznaczona do żywności z czarnym wiekiem chyba 30 L jak nie więcej, więc dzisiaj zagotowałem 8 kilo cukru z 5 L wody kranowej przefiltrowanej przez filtr Dafi i wyszło mi 10 L roztworu wody z cukrem który rozlałem do tych dwóch balonów szklanych. Jutro przeleje to do w/w beczki i doleje 15L tej wody żeby wyszło 25L nastawu, odpowiednio napowietrzę pompką akwariową i wsypie całą paczkę drożdży Alcotec Turbo 48 którą dzisiaj dostarczył kurier razem z cukromierzem i alkoholomierzem. I może głupie pytanie ale nie znalazłem odpowiedzi czy nastaw ma być tylko przykryty np. pieluchą tetrową do czasu kiedy BLG dojdzie do tych -4 ? Czy wcześniej mam to zakręcić :D W przypadku wina włożyłbym rurkę fermentacyjną na początku no ale to nie wino.
Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: zzibii »

Nastaw to nie wino. Tu nie dajemy rurki fermentacyjnej. Można zakryć deklem, ale musi luźno leżeć. Na każdej paczce drożdży jest info, by nie zakrywać szczelnie. Kolejna uwaga to taka, że niepotrzebnie robisz nastaw przez 2 dni. Po rozpuszczeniu cukru w małej ilości wody dodajesz zimnejwody i jak temperatura spadnie poniżej 30 stopni sypiesz drożdże i napowietrzasz kilka minut.
Ostatnio zmieniony piątek, 9 gru 2016, 22:52 przez zzibii, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Roten
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 11:15
Krótko o sobie: Cham i prostak.
Ulubiony Alkohol: Tani dobry i mocny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 5 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: Roten »

Połóż klapę luźno na beczce i starczy.
syf,kiła i mogiła.

meping
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 14 lis 2016, 20:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 11 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: meping »

Traktuj zacier tak jak wino, a dobrze na tym wyjdziesz. Ew. na początek zamiast rurki daj watę, lub poluzuj pokrywę, na wypadek gdyby grzybki tak szalały, żeby wydmuchiwały wodę z rurki...
Pozdrawiam
meping

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: golec269 »

@Młodyy przy drożdżach Turbo fermentacja przebiega bardzo burzliwie więc nie radzę przykrywać, ewentualnie żeby nic nie wpadło do nastawu to rzuć np. podkoszulek.
Ja nastaw robię w kotłowni więc u mnie to mus.

Młodyy
20
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek, 28 lis 2016, 15:59
Ulubiony Alkohol: Każdy spod znaku Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe Polski
Podziękował: 3 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: Młodyy »

Dzięki Panowie za rady, pierwszy nastaw na cukrówkę właśnie się robi :)
@zzibii wiem że nie potrzebnie robię nastaw w dwa dni ale większy fermentator odbierałem dopiero w sobotę, a już coś chciałem zacząć działać w piątek żeby cieszyło oko, stąd rozpuściłem cukier :D
Awatar użytkownika

JAROCE
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 30 gru 2016, 10:45
Krótko o sobie: I am who I am
Ulubiony Alkohol: taki co głowa nie boli po nim
Lokalizacja: Sosnowiec
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: JAROCE »

Panowie chciałem zapytać która z poniższych beczek będzie dobra do przygotowania nastawu ?
https://www.olx.pl/oferta/beczka-baniak ... 682f0a3195
https://www.olx.pl/oferta/beczka-mauser ... e9fe0acb2e
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: radius »

Obie się nadają :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

JAROCE
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 30 gru 2016, 10:45
Krótko o sobie: I am who I am
Ulubiony Alkohol: taki co głowa nie boli po nim
Lokalizacja: Sosnowiec
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: JAROCE »

Dziękuję , zaraz dzwonię i jadę odebrać.
Awatar użytkownika

Kris-O
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 7 lis 2016, 21:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Tennessee Whiskey, domowej produkcji cytrynówki, dereniówki i wiele innych
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 7 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: Kris-O »

Cześć Panowie,
potrzebuję pomocy w kwestii beczek do fermentacji nastawu cukrowego. Trzy dni temu zrobiłem mój pierwszy w życiu nastaw w beczce 58L zakupionej w MalinowymNosie. Mam natomiast dojście do beczek 60, 100 i 200L dopuszczonych do kontaktu z żywnością (HDPE).
Przetrzymywano w nich d-panthenol i jak większość osób w tym temacie zastanawiam się czy te związki nie będą miały wpływu na nastaw. :help:
We are the Spirit of our Love :punk:
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: kmarian »

Spokojnie możesz nabyć te beczki i korzystać do nastawów. Odrobinę witamin nie zaszkodzi, a po dokładnym umyciu nie pozostanie po nich śladu.
Awatar użytkownika

Kris-O
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 7 lis 2016, 21:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Tennessee Whiskey, domowej produkcji cytrynówki, dereniówki i wiele innych
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 7 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: Kris-O »

kmarian pisze:Spokojnie możesz nabyć te beczki i korzystać do nastawów. Odrobinę witamin nie zaszkodzi, a po dokładnym umyciu nie pozostanie po nich śladu.
Dzięki za pomoc, na pewno zaoszczędzę dzięki temu ładnych parę groszy, które będę mógł dobrze spożytkować np. na cukier :D
We are the Spirit of our Love :punk:

Darekk50%
20
Posty: 26
Rejestracja: czwartek, 27 kwie 2017, 23:24
Ulubiony Alkohol: Swojski
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: Darekk50% »

Witam. Kupiłem 3 beczki na Olx , sprzedający deklarował że są z PTFE i dlatego wybrałem właśnie tego sprzedawcę . Beczki są już u mnie , ale ... Są z HDPE dwie pokryte są biała powłoką to może być teflon. jedna jest bez powłoki i żadna nie ma znaczka kieliszka i widelca a niby były po spozywce. W jednej znalazłem kartkę która prześlę w załączniku . To jakiś lek na płuca ... A miała być spożywane w nich ... Te z niby teflonem waliły strasznie umyłem je wodą i płynem do naczyń następnie nieudanym winem (ocet jakis) i zostawiłem bez płukania lepiej niech walą octem niż chemią . Pytanie brzmi zaryzykować i nastawić w nich cukrowke ?
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: robert4you »

Nalej wody. Zostaw na dobę. Potem posmakuj. Jak nic wyraźnie nie wyczujesz nastawiaj.

Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: janik »

Hmm.,przygotowanie beczki przed fermentacją zaczynasz zalewając jakimś zaoctowanym winem :?: :mrgreen:
Czy nie lepiej kilkakrotnie zalać wrzątkiem ?,przepłukać i zostawić odkręcone do przewietrzenia?
Beczki nawet po spożywce jeśli są cały czas zakręcone mogą niezbyt przyjemnie wonieć. :problem:
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: masterpaw2 »

Zrób tak jak radził robert, zalej wodą na dzień, dwa, potem na kolejne dwa dni na świeże powietrze (dnem do góry) co by dobrze wywietrzało i nie naleciało jakiegoś syfu i do dzieła. Ja mam między innymi po czosnku, która na początku waliła niesamowicie a teraz jest gitara :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: wawaldek11 »

masterpaw2 pisze:... na świeże powietrze (dnem do góry) co by dobrze wywietrzało i nie naleciało jakiegoś syfu
Moje pojemniki lepiej się wietrzą gdy leżą poziomo. Nawet gdy są małe otwory, to i tak jest lepsza cyrkulacja powietrza. W podobny sposób suszę butelki, damy, słoiki, beczki - obciek i na leżąco ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: masterpaw2 »

@wawaldek, no tak niedoprecyzowałem, chodziło mi o powieszenie beczek do góry dnem, tak żeby był swobodny przepływ powietrza :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: wawaldek11 »

A ja dalej uważam, że jak położysz, to jest lepsza wymiana :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: sargas »

Ja osobiście polecam beczkę z nierdzewki z klamrą na rancie i uszczelką w pokrywie. Wystarczy wspawać gwint i masz gotowy fermentator. Łatwy w utrzymaniu i można trzymać różne rzeczy bez obawy że przedostaną się zapachy lub posmaki z pozostałego nastawu lub zacieru. Jedyny minus to cena ale warto wydać parę złoty więcej.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: masterpaw2 »

wawaldek11 pisze:A ja dalej uważam, że jak położysz, to jest lepsza wymiana :mrgreen:
No co za uparte stworzenie :mrgreen:, niech se leżą i niech mu ślimaki do środka powłażą :bicz: :bicz:, w sumie to i może lepiej, jeszcze raz będzie musiał myć :mrgreen:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Darekk50%
20
Posty: 26
Rejestracja: czwartek, 27 kwie 2017, 23:24
Ulubiony Alkohol: Swojski
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: Darekk50% »

No i pachnie neutralnie. Wystarczyło wietrzenie, nawet octem nie przeszły. Dziękuję za pomoc.

abyklepało
50
Posty: 76
Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
Krótko o sobie: Dla zabawy
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 5 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: abyklepało »

Jak tak czytam, to chyba większość z Was fermentuje w plastiku, hm?
Mam szklany balon 50L, standardowy, jak na wino. Mogę w nim nastaw zrobić?
Robiąc standardową cukrówkę w takim balonie, ile wyjdzie gotowego produktu (spirytusu)?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: Zygmunt »

Możesz. Jeżeli wlejesz tam 40l nastawu, to przy założeniu odfermentowania do 14% otrzymasz ok. 5,5l spirytusu 96%+ odpad.
Przygotowywanie nastawu w beczce z szerokim deklem jest po prostu wygodniejsze, stąd ich popularność.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: kmarian »

Balon szklany super, ma jednak dwie wady, jest kruchy i drogi. Balon 50 litrów to już nie w kij dmuchał, osobiście podczas czyszczenia w łazience wytłukłem sporo takich butli. Już jakiś czas używam tylko i wyłącznie plastik.
Inna sprawa kiedy nastawiam wino - wtedy dymion. :twisted:

abyklepało
50
Posty: 76
Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
Krótko o sobie: Dla zabawy
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 5 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: abyklepało »

Lejek, rurka i przelewam, hm?
W pojemniku plastikowym chyba z grubsza podobnie to działa, tylko bez lejka? I sporo łatwiej umyć (i ciężej stłuc). Jeszcze jakieś przewagi? Hmm, w plastiku mógłbym w sumie od razu gorącą wodę wlać i tam mieszać, w szkle muszę się bawić w półśrodki typu słoiki...

Taki pojemnik da radę do prowadzenia fermentacji?
https://www.olx.pl/oferta/beczki-plasti ... 8;promoted
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: kmarian »

Nadaje się, na pewno trudniej go zniszczyć i łatwiej zachować czystość wewnątrz.

abyklepało
50
Posty: 76
Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
Krótko o sobie: Dla zabawy
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 5 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: abyklepało »

Chcąc psocić w kegu 50L, powinienem mieć ~40L nastawu, tak?

Mając tego samego kega, nie ma przeciwwskazań, żeby psocić z np 25l nastawu? Nie psociłem jeszcze nic a nic (sprzęt do mnie właśnie jedzie, jupi!), ale chciałbym czasem spróbować np jakąś owocówkę zrobić w mniejszych ilościach... da radę? Czy np rozcieńczać to do większego litrażu i dopiero psocić?

Mam beczkę plastikową 50L i balon na wino ~30L (szerokootworowe), więc tak sobie wymyśliłem, że będzie (balon) w sam raz na owocówki nie muszę dokupować kolejnego plastiku. Dobrze to sobie wymyśliłem?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: Doody »

Cukrówki do kega wlejesz i 49l i bez problemu oddestylujesz. Jeżeli chodzi o nastawy owocowe i zbożowe, lepiej nie przekraczać tych 44-45l bo zdarza się, że nastaw się pieni i wchodzi do kolumny. Można do smakówek dodać kilka kropel enzymu "antypiana" co zdecydowanie ogranicza pienienie się wsadu. Oczywiście każda ilość wsadu przykrywająca grzałki + to co wyciągniemy z kotła, nadaje się do destylacji.
Pozdrawiam
Darek

abyklepało
50
Posty: 76
Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
Krótko o sobie: Dla zabawy
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 5 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: abyklepało »

Ok, brzmi rozsądnie i logicznie ;) Teraz tylko ciekaw jestem na jakiej wysokości będą grzałki.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: aronia »

49l do kega 50-tki? Chyba żeby zobaczyć mętną ciecz w wężyku odbioru i być pewnym zalania kolumny... Rozszerzalność temperaturowa Ci coś mówi? Może sprawdź sobie czy Twoja miarka ma taką objętość jak myślisz.
Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 134
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: mariusz19029 »

Doody pisze:Cukrówki do kega wlejesz i 49l i bez problemu oddestylujesz.
Tak jak Aronia uważam, że trochę przesadziłeś. Ja jakiś czas temu chciałem przychytrzyć i wlalem około 48 l nastawu do kega 50 tki i po zagotowaniu miałem nieprzyjemność wycierania podłogi po tym jak głowicą zaczął wydostawać się nastaw... Po odlaniu jakiegoś litra wszystko przebiegło już bez żadnych komplikacji.

jpiwek
300
Posty: 309
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: jpiwek »

Do 50tki 45 litrów do 30stki 25l i nie ma obawień, jak mawaiał Wiesiek Wszywka.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: Doody »

Może mam szczęście mieć większego kega, ale u mnie 50l jest do miejsca gdzie zaczyna się stożkowe zwężenie i nawet po rozgrzaniu wsadu do otworu (mam oryginalny fitting) zostaje około 6 cm.
Pozdrawiam
Darek

abyklepało
50
Posty: 76
Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
Krótko o sobie: Dla zabawy
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 5 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: abyklepało »

A to jeszcze tak wracając do tych owocówek. Nie ma jakichś przeciwwskazań, żeby przed psoceniem rozwodnić bardziej nastaw z 20L do np 35L, i taki destylować?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: Doody »

Nastaw owocowy ma kilkanaście procent nie ma sensu go rozcieńczać. U mnie w 50l kegu, 10l wsadu całkowicie zasłania grzałki. Oczywiście trzeba dla bezpieczeństwa dolać ze 2-3 litry i uwzględnić to co się wyciągnie. Zdarzało mi się destylować tylko 20 - 22 litry.
Pozdrawiam
Darek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz

Post autor: wawaldek11 »

Ja nie widzę przeciwskazań do rozcieńczania. Minusem jest większe zużycie energii do rozgrzania wsadu.
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „W czym nastawiać?”