Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Zacznijmy od tego że tą kolumnę chciał bym wykonać z miedzianej rury fi 38 , zamontowane w niej były by 6 lub 5 zimnych palców , dwa termometry do pełnej kontroli całego procesu.Kolumna miała by jakieś 130 lub 150cm , była by wypełniona zmywakami z SS i wszystko było by polutowane lutem twardym.Kotłem na zacier była by kana po mleku 20l lub większa.
Załącznik:
Kolumna.JPG
I co sądzicie o takim projekcie aparatury??
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ O tym mowa , o tamtym mowa , a o kielichu ani słowa!
Witam. Rysunek piękny tylko dlaczego kamil_ek_skc chcesz stosować w jednej maszynie dwa rodzaje refluksu. Niepotrzebnie skomplikujesz sobie życie . Uważam , że powinieneś zdecydować się albo na zimne palce albo na refluks zewnętrzny.
Trochę dziwią mnie Twoje pytania. Oczywiście, że zimne palce nie stanowią utrudnienia w procesie destylacji , chodzi o to ,że niepotrzebnie chcesz stosować dwa rodzaje refluksu. Odpowiednio sterowane ZP sprawią się równie dobrze jak RZ . To tak jakbyś uparł się dodać piąte koło do auta.
Po prostu Kamilu wybierz którąś opcję: zimne paluchy albo powrót z chłodnicy na wypełnienie, bo i jedno, i drugie jest dobre, ale stosować dwa systemy na raz to przesada.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Wybierz zimne palce. Jeśli jednak wybierzesz reflux zewnętrzny, zrób to tak jak Kucyk w swoim nowym szkiełku, mam na myśli odpowietrzenie między chłodnicą a zaworkami. Zapobiegnie to nieporządanemu wzrostowi temperatury przy całkowitym nawrocie. Zmień koniecznie pozycję termometru, zamiast w pokrywie zamocuj go jak najniżej w kanie.
ZP są łatwiejsze i tańsze w regulacji, bo zwykłym zaworkiem kulowym albo wręcz kurkiem w kranie będziesz sobie sterował ilością przepływającej wody, czyli ilością towaru powracającego na wypełnienie. Możesz też, po poznaniu aparatury, wyczuć ile z nich należy włączać do pracy aby skraplanie było odpowiednie przy braku konieczności bardzo dokładnego wyregulowania przepływu. Regulacja powrotu zewnętrznego wymaga stosowania droższego zaworu igłowego do precyzyjnej regulacji.
Prośba do Kolegów o korektę jeśli coś nie tak napisałem.
Drogi kolego Kucyku. O zimnych palcach napisałeś wszystko poprawnie. Przecież nie obcujemu tu z gorącymi kobietami - gdzie zimne palce mają wątpliwą wartość - tylko z destylacją alkoholu. Juliusz
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości