kamil_ek_skc Patrzę na Twój rysunek i wszystko jest pięknie i cacy, ale jedna rzecz mnie zaciekawiła - ten filtr węglowy. Nie wiem czy wiesz, ale przepuszczanie mocnych destylatów (powyżej 50%) przez to ustrojstwo skutkuje mierną filtracją. Destylat powinno się rozcieńczyć do tych 40-50%, porządnie schłodzić i wtedy filtrować. Inaczej jest to nieefektywne.
Jestem miłośnikiem refluksu wewnętrznego, jednak chciałbym mieć taką kolumnę jaka jest na Twoim pierwszym rysunku, ale nie po to, żeby używać dwóch systemów jednocześnie. Po odłaczeniu ZP miałbym RZ, a z ZP przy zamkniętym zaworku refluxa zewnętrznego leciałbym metodą RW. W ten sposób przekonałbym się na własnej skórze co jest lepsze. Pozdrawiam.
______________________________________________________________________ -To co jest dobre jest dobre, nawet jak nikt tego nie robi. To co jest złe jest złe, nawet jak wszyscy to robią. Powiedział pewien Cowboy w telewizji. -Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe. Tylko bo jest legalne, nie jest dobre. Moja córka.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości