Teraz jest środa, 23 maja 2012, 04:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Co o tym sądzicie? - destylacja na kolumnie typu zimne palce
PostPostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2011, 07:04 
Tematy: 7
Witam Brać Psotniczą...
Wczoraj uruchomiłem, po długim okresie przygotowań i dogłębnej lekturze tegoż forum, po raz pierwszy moją aparaturkę. Jest to kolumna typu "zimne palce'".
Cytat:
czy-kolumna-spelni-oczekiwania-t3753.html

Nastaw z cukrówki ok. 25 litrów z dodatkiem kilku przetartych jabłek, na drożdżach Alcotec Vodka Star Hyper Pure, która to osiągnął -4 blg. Nastaw oczyściłem ALCOTEC 24 TURBO KLAR, po czym do gara.
Kolumna - 1m wypełnienia w proporcji; 20 cm sprężynek miedzianych i 80 cm stalowych

I oto co się stało:
Po grzaniu ok. 1 godz. temperatura podskoczyła i w tym momencie uruchomiłem wszystkie procedury w celu ustabilizowania kolumny i odebrania pierwszej 50-siatki z syfem i następnie ok. 150 ml przedgonu. Następnie odbierałem gon w buteleczki 200 ml w celu wychwycenia poszczególnych frakcji. Zebrało mi się tego razem z przedgonem 17,5 butelek co daje odliczając przedgon, 3,3 litra 95% gonu.
To wszystko odebrałem z nastawu 25 litrowego o mocy 14%. Odbierałem z prędkością ok. 0,5 litra na minutę.
Po czym rozpocząłem próby organoleptyczne:
Pierwsze 6 buteleczek miało lekki zapaszek, którego nie umiem nazwać - nie przeszkadzał - był jakby lekko z nutą owocową .
Później 6 buteleczek z zapachem spirytusu (3 buteleczki były o mocy 96%)
Następne buteleczki "wróciły" do zapachu podobnego jak w pierwszych buteleczkach.
Nie zauważyłem w ostatnich buteleczkach znaczącego pogorszenia zapachu typowego dla pogonów.
Przestałem pobierać gon po 18 buteleczce w momencie gdy zaczęło kapać z prędkością ok. 2 kropel na 3 sekundy. Było już późno, a wcześnie rano trzeba wstać do pracy...
Czy to normalne żeby moc utrzymywała się bez przerwy na jednakowym poziomie przez cały czas gonienia?
Chciałbym zaznaczyć ,że to było moje pierwsze gonienie w życiu. Całą wiedzę teoretyczną zdobyłem na tym forum.
Co o tym sądzicie?...

Ostatnio edytowano wtorek, 17 maja 2011, 08:50 przez Qba, łącznie edytowano 3 razy
Interpunkcja, kosmetyka tekstu

Tytuł: Re: Co o tym sądzicie?
PostPostNapisane: wtorek, 17 maja 2011, 07:02 
Tematy: 10
zaloguj się aby zobaczyć avatar
lesgo58 napisał(a):
To wszystko odebrałem z nastawu 25 litrowego o mocy 14%. Odbierałem z prędkością ok. 0,5 litra na minutę.

Witam, to chyba nie jest możliwe... ;)

Tytuł: Re: Co o tym sądzicie? - destylacja na kolumnie typu zimne p
PostPostNapisane: wtorek, 17 maja 2011, 09:49 
Tematy: 3
zaloguj się aby zobaczyć avatar
@lesgo58
Cytuj:
Czy to normalne żeby moc utrzymywała się bez przerwy na jednakowym poziomie przez cały czas gonienia?

Muszę Cię niestety zmartwić, jeśli przez cały czas prowadzisz proces prawidłowo to nie da się nic na to poradzić - tak już jest :evil: to taka "wada" kolumny rektyfikacyjnej.

PostPostNapisane: wtorek, 17 maja 2011, 19:16 
Tematy: 4
Witam
Trzeba się cieszyć :) z takiego wyniku :) rozumiem że kolegę zdziwiło to iż moc 95-6 % na stałym poziomie :) w końcu to kolumna i po to została stworzona :)

Pozdrawiam

PostPostNapisane: wtorek, 17 maja 2011, 20:14 
Tematy: 7
Witam...
Proces, w związku z tym iż było to pierwszy raz, prowadziłem pod stałą kontrolą.W trakcie psocenia wykonałem trzykrotnie małe korekty chłodzenia refluxu i mocy napięcia, gdyż zauważyłem skok napięcia o 6 volt w dół w momencie włączenia się grzałki w bojlerze i w tym momencie spadła temp. w kolumnie (korekcja polegała na wyłączeniu zasilania bojlera.).następne dwie korekty wykonałem w związku ze spadkiem ciśnienia w instalacji wodociągowej, co mnie bardzo zdziwiło gdyż przepływ wody regulowałem zaworkiem precyzyjnym przez co spadki ciśnienia wody nie powinny mieć żadnego wpływu na ilość wody w refluxie.
I stwierdzam ,że gdyby nie te zdarzenia mój udział w psoceniu sprowadzałby się tylko do zmiany buteleczek...

PostPostNapisane: niedziela, 29 maja 2011, 19:56 
No pozazdrościć średnice rurki 30l na godzinę 95% to nie jedna gorzelnia mogła by pozazdrościć ;) :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1