Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Dział dla tych, którym nie wyszedł idealnie klarowny trunek.
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 774
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Postautor: Partyzant » wtorek, 21 lut 2012, 00:03

Mi ostatnio przyszło do głowy rozrabiać na odwrót, zamiast wlewać spirytus do wody, wlewam ducha do wody.
Ostatnim razem zmętniało bo wlałem zbyt szybko, takie jest moje doświadczenie, ale wlewając wcześniej powoli miałem kryształ. Niema siły na to musi być jakiś 100%-towy sposób.
Chyba że takie mleko przepuścimy przez węgiel.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!


Aktualne promocje
Koncentrat do zrobienia wysokiej jakości wina gronowego czerwonego Chianti Red.
Koncentrat wina Chianti Red La Mancha
Cena: 159,00 zł  
Promocja: 145,00 zł
Koncentrat do zrobienia wysokiej jakości białego wina gronowego Mosel.
Koncentrat wina Mosel La Mancha
Cena: 149,00 zł  
Promocja: 129,00 zł
Z ziół i owoców znajdujących się w zaprawce przechodzi do alkoholu wiele cennych witamin i soli mineralnych. Wypijając 1 lampkę nalewki możemy pokryć dzienne zapotrzebowanie na większość witamin soli mineralnych.
Zaprawka ziołowa - Dla Zdrowotności
Cena: 6,50 zł  
Promocja: 5,90 zł
Składnikiem zaprawki są kłącza różeńca górskiego (Rhadiola rosea), jednej z najbardziej cennych i unikalnych roślin. Nalewka ta podnosi wydolność fizyczną i umysłową, ułatwia wykonywanie ciężkiej i żmudnej pracy bez oznak zmęczenia, znacznie poprawia samo
Zaprawka ziołowa - Złoty Korzeń
Cena: 12,90 zł  
Promocja: 9,99 zł
Drożdże gorzelnicze z dodatkiem pożywki i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesu fermentacji.
Drożdże Spiritferm Turbo 24H
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 8,99 zł
Zestaw zawiera komponenty do przygotowania 23 litrów wina białego typu Vermouth
Koncentrat winny Vermouth La Mancha
Cena: 139,00 zł  
Promocja: 129,00 zł
Wysokiej jakości drożdże gorzelnicze do dużych nastawów.
Drożdże Coobra Mega Pack
Cena: 24,99 zł  
Promocja: 21,99 zł
Pij na zdrowie - Zaprawka Twardy Korzeń. Podnosi wigor i sprawność seksualną.
Zaprawka ziołowa - Twardy Korzeń
Cena: 6,50 zł  
Promocja: 5,99 zł
Specjalny rodzaj drożdży o zmniejszonej ilości niepożądanych ubocznych produktów fermentacji. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Vodka - Jan Okowita
Cena: 8,90 zł  
Promocja: 8,49 zł
Wydajny, szybki i skuteczny środek do klarowania nastawów cukrowych, owocowych oraz win domowych. Najwyższa jakość !
Duoklar Turbo - Jan Okowita
Cena: 5,19 zł  
Promocja: 4,99 zł
Nalewka działa rozgrzewająco, przeciwgorączkowo i wzmacniająco.
Zaprawka do alkoholu - Rozgrzewająca 100 ml
Cena: 10,60 zł  
Promocja: 9,49 zł
Skuteczny preparat do odkażania sprzętu używanego w domowym hobby.
Środek dezynfekujący - Disinfectant 100 ml
Cena: 7,90 zł  
Promocja: 6,99 zł
Drożdże turbo przeznaczone do produkcji łagodnych destylatów.
Drożdże Wujka Władka 66 g
Cena: 8,49 zł  
Promocja: 6,99 zł
Bardzo silne drożdże turbo dla wymagających destylerów. Dedykowane  do produkcji nastawów cukrowych.
Drożdże Turbo Wujka Władka 135 g
Cena: 10,90 zł  
Promocja: 8,90 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

ksander
50
Posty: 51
Rejestracja: środa, 26 paź 2011, 21:56
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Postautor: ksander » wtorek, 21 lut 2012, 08:26

Zmętniały destylat przepuściłem przez węgiel drugi raz (bez feralnego wężyka) z prędkością około 2 kropel na sekundę i pomogło.


sh4rkyq
20
Posty: 24
Rejestracja: sobota, 24 kwie 2010, 21:35
Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Postautor: sh4rkyq » wtorek, 21 lut 2012, 08:57

Widzę, że każdy ma swoje oryginalne sposoby i patenty to i ja podzielę się wami swoimi.

* Też kiedyś z tym walczyłem z mlekiem - 3,5L spirytusu z jednego psocenia rozcieńczałem pięcioma różnymi wodami (woda z lidla miała najmniej minerałów) niestety mleko. Posunąłem się nawet do wody destylowanej i znów mleko.
Jedyną rzeczą jaką zrobiłem to wymieniłem wężyk silikonowy od tego czasu jest ok.

* Co do samego rozcieńczania najpierw spirytus potem woda.
Zrobiłem sobie w excelu kalkulator rozcieńczania i na podstawie tego - stawiam buteleczkę 0,5l na wadze elektronicznej , wlewam ok. 168 gramów spirytusu (ok 96%), po czym uzupełniam resztę wodą i powinienem mieć około 40%

* mieszam sposobem uderzenia dłonią w dno butelki - butelka zrobi cieplutka, to co w butelce zabieli się na 2 minuty (wiadomo reakcja) - później kryształ, a żeby zapobiec ewentualnemu wyodrębnieniu jakiegoś minerału zaraz po "uderzeniu" wkładam do lodówki. ;)

Pozdrawiam :)


Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 12:51
Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Postautor: Brzydal » wtorek, 21 lut 2012, 10:23

Wszystko zależy od wody, im więcej minerałów tym bardziej mętna. Poprawnie alkohol należy wlewać do wody małymi porcjami mieszając. To zapobiega ścinaniu minerałów i innych zanieczyszczeń organicznych. Najbardziej efektywna woda to demineralizowana, tak robią w Polmosach. Jeśli nie mamy takiej wody (ostatnio 3,8 w Kauflandzie za 5 l ) to wodę kranówę należy przegotować (trochę dłużej powinna się gotować) i odczekać dzień, a następnie zlać z wierzchu i dopiero do takiej dodawać spirytusu drobnymi porcjami mieszając. Ten sposób też nie musi być dobry jeśli mamy dobrą wodę (bogatą w minerały). Można też demineralizowaną rozcieńczyć poniżej 70% i dopiero stosować wodę przegotowaną do dalszego rozcieńczania.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 lut 2012, 10:25 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein

Awatar użytkownika

96volt
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 15:26
Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Postautor: 96volt » wtorek, 21 lut 2012, 18:36

Woda oczywiście, też się tym sugerowałem i przerobiłem chyba wszystkie dostępne mi rodzaje - nic nie pomogło.No to trzeba było się przyjrzeć wszystkim częściom kolumny i znalazło się- wężyk silikonowy.Jak się później doszukałem :google: nie wystarczy ,że prawdziwy silikon ,że nawet spożywczy, ale musi być jeszcze wysokotemperaturowy.Ciekawa sprawa bo ponieważ u mnie służył do spuszczania produktu od kranika do butelki to w zależności od temperatury wychłodzenia raz wychodziło mętne, a raz klarowne.Teraz zastąpiłem silikon rurką miedzianą i zawsze wychodzi klarowne. Woda wszystko jedno jaka ciepła, zimna, kranówa, oligocenka, źródlana, demineralizowana nie powoduje mętnienia i tylko kieruję się smakiem jaką dodać. Uwaga na uszczelki i wężyki.


ksander
50
Posty: 51
Rejestracja: środa, 26 paź 2011, 21:56
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Postautor: ksander » wtorek, 21 lut 2012, 19:42

Kolega 96volt ma sporo racji coś mi się wydaje, że ten silikon spożywczy to nie zawsze spełnia nasze wymagania:). Moja podpowiedź jak ci destylat mętnieje zacznij od sprawdzenia wężyka silikonowego (podałem jak to zrobić).

Awatar użytkownika

96volt
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 15:26
Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Postautor: 96volt » wtorek, 21 lut 2012, 21:31

Dodam jeszcze ,że dużo wcześniej jak się psociło na pot stillu zmętnienie nie wychodziło, a tam było prosto bańka, miedziana chłodnica.Fuzle tak, smród drożdży tak, ale po rozcieńczeniu białego zmętnienia nie było.Z twardej wody czasem wychodzą męty, ale po odstaniu opadają na dno i łatwo można je oddzielić. Przy złym silikonie nigdy nie opadną i im mniejsze stężenie alkoholu tym bielszy produkt.W takim wypadku żeby pić klarowne musi mieć 60%.

Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 774
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Postautor: Partyzant » wtorek, 21 lut 2012, 22:11

Nigdy nie używałem rurek silikonowych, a zdarza się że zmętnieje, czym większy procent tym większe ryzyko. Ja się zastanawiam czy sklepowy spirytus też mętnieje?

Jeśli ktoś próbował to niech opisze.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!

Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1898
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Postautor: pokrec » wtorek, 21 lut 2012, 22:22

To nie minerały chyba. Bo jak sliwowicę potraktowałem woda osobiście destylowaną na instrumencie, to tez zmętniała. Tu chodzi o substancję zawarte w psotce (fuzle), one świetnie rozpuszczają się w etanolu, ale kiepsko - w wodzie. Rozcieńczenie psotki przekracza próg rozpuszczalności i mamy siwuchę.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Awatar użytkownika

mtx
1050
Posty: 1077
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Postautor: mtx » wtorek, 21 lut 2012, 23:50

Partyzant sklepowy też mętnieje, kiedyś jak jeszcze miałem w kranie dobrą wodę
to rozrabiałem do 40% sklepowy i wychodził mętny kiedy na tej samej kranówce moja psota była krystaliczna.

Dodam tylko dla jasnosci że kranówka była gotowana i studzona do 20*C a po tym jak popie...ili cos w wodociągach
to juz gotowanie nic nie daje i nawet psota wychodzi "biała".


Wróć do „Mętny produkt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości