Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?


Dział dla tych, którym nie wyszedł idealnie klarowny trunek.

Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Postprzez Partyzant » Wtorek, 21 Lut 2012, 01:03

Mi ostatnio przyszło do głowy rozrabiać na odwrót, zamiast wlewać spirytus do wody, wlewam ducha do wody.
Ostatnim razem zmętniało bo wlałem zbyt szybko, takie jest moje doświadczenie, ale wlewając wcześniej powoli miałem kryształ. Niema siły na to musi być jakiś 100%-towy sposób.
Chyba że takie mleko przepuścimy przez węgiel.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika
Partyzant

 
Posty: 759


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Postprzez ksander » Wtorek, 21 Lut 2012, 09:26

Zmętniały destylat przepuściłem przez węgiel drugi raz (bez feralnego wężyka) z prędkością około 2 kropel na sekundę i pomogło.
ksander

 
Posty: 36

Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Postprzez sh4rkyq » Wtorek, 21 Lut 2012, 09:57

Widzę, że każdy ma swoje oryginalne sposoby i patenty to i ja podzielę się wami swoimi.

* Też kiedyś z tym walczyłem z mlekiem - 3,5L spirytusu z jednego psocenia rozcieńczałem pięcioma różnymi wodami (woda z lidla miała najmniej minerałów) niestety mleko. Posunąłem się nawet do wody destylowanej i znów mleko.
Jedyną rzeczą jaką zrobiłem to wymieniłem wężyk silikonowy od tego czasu jest ok.

* Co do samego rozcieńczania najpierw spirytus potem woda.
Zrobiłem sobie w excelu kalkulator rozcieńczania i na podstawie tego - stawiam buteleczkę 0,5l na wadze elektronicznej , wlewam ok. 168 gramów spirytusu (ok 96%), po czym uzupełniam resztę wodą i powinienem mieć około 40%

* mieszam sposobem uderzenia dłonią w dno butelki - butelka zrobi cieplutka, to co w butelce zabieli się na 2 minuty (wiadomo reakcja) - później kryształ, a żeby zapobiec ewentualnemu wyodrębnieniu jakiegoś minerału zaraz po "uderzeniu" wkładam do lodówki. ;)

Pozdrawiam :)
sh4rkyq

 
Posty: 24

Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Postprzez Brzydal » Wtorek, 21 Lut 2012, 11:23

Wszystko zależy od wody, im więcej minerałów tym bardziej mętna. Poprawnie alkohol należy wlewać do wody małymi porcjami mieszając. To zapobiega ścinaniu minerałów i innych zanieczyszczeń organicznych. Najbardziej efektywna woda to demineralizowana, tak robią w Polmosach. Jeśli nie mamy takiej wody (ostatnio 3,8 w Kauflandzie za 5 l ) to wodę kranówę należy przegotować (trochę dłużej powinna się gotować) i odczekać dzień, a następnie zlać z wierzchu i dopiero do takiej dodawać spirytusu drobnymi porcjami mieszając. Ten sposób też nie musi być dobry jeśli mamy dobrą wodę (bogatą w minerały). Można też demineralizowaną rozcieńczyć poniżej 70% i dopiero stosować wodę przegotowaną do dalszego rozcieńczania.
Ostatnio edytowany przez Agneskate, Wtorek, 21 Lut 2012, 11:25, edytowano w sumie 1 raz
Powód: kosmetyka
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Brzydal

 
Posty: 328

Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Postprzez 96volt » Wtorek, 21 Lut 2012, 19:36

Woda oczywiście, też się tym sugerowałem i przerobiłem chyba wszystkie dostępne mi rodzaje - nic nie pomogło.No to trzeba było się przyjrzeć wszystkim częściom kolumny i znalazło się- wężyk silikonowy.Jak się później doszukałem :google: nie wystarczy ,że prawdziwy silikon ,że nawet spożywczy, ale musi być jeszcze wysokotemperaturowy.Ciekawa sprawa bo ponieważ u mnie służył do spuszczania produktu od kranika do butelki to w zależności od temperatury wychłodzenia raz wychodziło mętne, a raz klarowne.Teraz zastąpiłem silikon rurką miedzianą i zawsze wychodzi klarowne. Woda wszystko jedno jaka ciepła, zimna, kranówa, oligocenka, źródlana, demineralizowana nie powoduje mętnienia i tylko kieruję się smakiem jaką dodać. Uwaga na uszczelki i wężyki.
Awatar użytkownika
96volt

 
Posty: 32

Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Postprzez ksander » Wtorek, 21 Lut 2012, 20:42

Kolega 96volt ma sporo racji coś mi się wydaje, że ten silikon spożywczy to nie zawsze spełnia nasze wymagania:). Moja podpowiedź jak ci destylat mętnieje zacznij od sprawdzenia wężyka silikonowego (podałem jak to zrobić).
ksander

 
Posty: 36

Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Postprzez 96volt » Wtorek, 21 Lut 2012, 22:31

Dodam jeszcze ,że dużo wcześniej jak się psociło na pot stillu zmętnienie nie wychodziło, a tam było prosto bańka, miedziana chłodnica.Fuzle tak, smród drożdży tak, ale po rozcieńczeniu białego zmętnienia nie było.Z twardej wody czasem wychodzą męty, ale po odstaniu opadają na dno i łatwo można je oddzielić. Przy złym silikonie nigdy nie opadną i im mniejsze stężenie alkoholu tym bielszy produkt.W takim wypadku żeby pić klarowne musi mieć 60%.
Awatar użytkownika
96volt

 
Posty: 32

Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Postprzez Partyzant » Wtorek, 21 Lut 2012, 23:11

Nigdy nie używałem rurek silikonowych, a zdarza się że zmętnieje, czym większy procent tym większe ryzyko. Ja się zastanawiam czy sklepowy spirytus też mętnieje?

Jeśli ktoś próbował to niech opisze.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika
Partyzant

 
Posty: 759

Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Postprzez pokrec » Wtorek, 21 Lut 2012, 23:22

To nie minerały chyba. Bo jak sliwowicę potraktowałem woda osobiście destylowaną na instrumencie, to tez zmętniała. Tu chodzi o substancję zawarte w psotce (fuzle), one świetnie rozpuszczają się w etanolu, ale kiepsko - w wodzie. Rozcieńczenie psotki przekracza próg rozpuszczalności i mamy siwuchę.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika
pokrec

 
Posty: 1844

Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Postprzez mtx » Środa, 22 Lut 2012, 00:50

Partyzant sklepowy też mętnieje, kiedyś jak jeszcze miałem w kranie dobrą wodę
to rozrabiałem do 40% sklepowy i wychodził mętny kiedy na tej samej kranówce moja psota była krystaliczna.

Dodam tylko dla jasnosci że kranówka była gotowana i studzona do 20*C a po tym jak popie...ili cos w wodociągach
to juz gotowanie nic nie daje i nawet psota wychodzi "biała".
Awatar użytkownika
mtx

 
Posty: 1077

PoprzedniaNastępna

Wróć do Mętny produkt

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Zabawa