Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Dział dla tych, którym nie wyszedł idealnie klarowny trunek.

woxy
100
Posty: 139
Rejestracja: czwartek, 1 gru 2011, 13:04
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: woxy »

bolshoibooze1 pisze:W pierwszej próbie czysta wódeczka.
Druga i trzecia próba lekkie zmętnienie.
Stawiam na to, że te 55% z pierwszej próbki było akurat na granicy przy której jeszcze nie mętniało,
ciut niżej do 50% i już zmętnienie.

Tak sobie kiedyś myślałem, czemu bimberek w większości jest spotykany o mocy 50% 55% itp. a nie 40% jak sklepowa wódeczka, nawet ostatnio znajomy mówił że ktoś chciał żeby mu zrobić 50% bo 40% jakieś takie słabe. I wymyśliłem, że to może właśnie z powodu mętnienia tak jest rozrabiany, a w związku z tym została dorobiona ideologia, "A bo przy 40% jakieś takie słabe".

Na mój gust (a ostatnio to testowałem przy okazji sprawdzania alkoholomierza), woda ma mniejsze znaczenie, najważniejsza jest czystość destylatu.
Jak mam dobrze zrobiony, to nic nie mętnieje, jak kiepsko zmętnieje, to w sumie też zależy od % do jakich rozrabiasz. Ja wodę zawsze daję kranową, a jak miało zmętnieć to i sklepowa np. Żywiec niegazowana nic nie dała bo też mętniało.

Posiadając ostatnio małpke 100ml kupnego spirytusu, zrobiłem test.
Dodawałem wody kranówki do próbki kupnego aż do 10%,
i nic absolutnie nie zmętniało, kryształek jak był to i dalej był.
Woxy
promocja

seat2
20
Posty: 20
Rejestracja: niedziela, 26 sty 2014, 17:04
Krótko o sobie: Jestem poczatkującym w tym temacie. Chętnie wysłucham wszystkich ciekawych podpowiedzi
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Łódż
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: seat2 »

ja osobiście dodaje zwykłą wode z kranu i mieszam wlewając po trochu wode nie od razu wszystkoi jest ok.Ale dziś ojciec namówił mnie na odwrót tzn wlewac spirytus do wody a nie wode do spirytusu. wlałem na raz na 5 l wody ok. 4 l spirytusu 97% i ok. ale raz mi zmętniał ale dolałem wode do spirytusu gwałtownie i nie mieszałem bo akurat w karawce to zrobiłem tyle na ten temat. a co do gotowania na pewno lepiej dokładniej odbierać niż potem mieć kłopot, bo może cos tam być wtedy jeśli za szybko odbierzemy.
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: pith »

W kwestii mętnienia destylatu nastąpił przełom.
Zamieniłem rurkę wychodzącą z deflegmatora z maleńkiej fi. 12 na porządną fi. 28(jakieś 0,5 m).
Do tego na podkowie na samej górze 12-tkę na 15-tkę.
I co ....
Przełom.
Rozrobilem urobek do 40, 20 % i nic nie zmętniało. Jedynie w tej próbce 20-sto procentowej pojawiła się mgiełka na powierzchni.
Konkludując: fałszowana miedź albo pot still musi mieć "luz" w średnicy żeby "pary mogły odetchnąć".
Jeszcze raz dzięki koledze ElAdam za zgrabne pospawanie deflegmatora pod przeróbkę.
20151112_194307_1.jpg
20151110_160716.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس

dejmian
10
Posty: 16
Rejestracja: sobota, 22 mar 2014, 19:12
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: dejmian »

Właśnie dziś rozrabiałem swoją pierwszą psotę, po dolaniu wody ze źródła zrobilo się mleko, kranówa spowodowała delikatne zmętnienie, ale zrzucam to na karb przegryzania się destylatu. Psota krystalicznie czysta, o mocy 95 wolt.

Tołdi1929
50
Posty: 87
Rejestracja: wtorek, 12 cze 2012, 09:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Tołdi1929 »

Jaki masz wężyk do odbioru psoty? Igiellitowy czy silikonowy?

lukaszcz
30
Posty: 40
Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 21:13
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: lukaszcz »

ZAWSZE DO WODY DOLEWAMY SPIRYTUS !!!

Do mniejszego stężenia procentowego większe.
Rozrabiałem z różnymi wodami i nigdy nie zmętniało.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Wald »

Chyba ostro mieszając, bo samo przelanie i tak pozwoli spirytusowi, jako lżejszemu, wypłynąć na wierzch.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: 9kaczor6 »

Ja wlewam wodę do spirytusu 95- 96% do poziomu 50%, po mojej obserwacji wnioskuję że mętnienie może powodować różnica temperatur. Miałem ten sam spirytus oraz wodę, w jednym słoiku po wymieszaniu wódka czysta, w drugim rozrabianym w innym czasie do tego samego % wódka zmętniała.
Wkurza mnie to strasznie szczerze mówiąc... Chyba spróbuję sobie nadestylować wody do rozrabiania, nie wiem.. :/

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: marcek10 »

Nie wiem już nic. Jednego dnia rozrabiam dwa rodzaje spirytusu 1 zbożowy 2 z pogonów po owocówkach, jedna woda i wio do 45% wszystko OK. Drugiego dnia ponownie rozrobiłem ten pierwszy tak samo z tej samej wody z filtra i ok. Zanoszę do piwnicy patrzę a tu wczorajsza 1 zmętniała 2 super. Pomyślałem, że ten na pewno też zmętnieje :( Do dziś nic się nie zmieniło . Osso chodzii :pije:

Tołdi1929
50
Posty: 87
Rejestracja: wtorek, 12 cze 2012, 09:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Tołdi1929 »

Miałem ten problem dopóki nie wymieniłem wężyka do odbioru. Raz mętniał, raz nie. Odkąd mam silikon jest święty spokój.

dejmian
10
Posty: 16
Rejestracja: sobota, 22 mar 2014, 19:12
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: dejmian »

Tołdi1929 pisze:Jaki masz wężyk do odbioru psoty? Igiellitowy czy silikonowy?
Silikon, sto procent. Problem z mętnieniem to zbyt szybki odbiór i poszły pogony, następne psocenie za parę dni i zobaczymy czy będzie lepiej.

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: marcek10 »

Zwykłe wężyki to tylko do wody używam. Nawet nastawy spuszczam silikonowym ;)
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: pith »

Wątek ma już 26 stron i zaczął trochę spełniać funkcję "ściany płaczu".
Żeby nie było - sam wylałem tu dużo łez wywołanych mętnieniem.
Po wymianie sprzętu owocówki mętnieją dopiero przy 45%. Wcześniej już przy 60%.

Warto może więc podać swoje sposoby na ten problem.

Jeśli chodzi o mnie, to do lejka o długim końcu wkładam watę bawełnianą. Ubijam ją na "kamień" w wylewce.
Czasem przedłużam nawet rurką silikonową i tam też upycham watę.
Na dno lejka kilka warstw waty. Do tego dwa filtry do kawy.
Przefiltrowanie 2 litrów zajmuje dobę, ale nigdzie mi się nie spieszy.
Oczywiście tracimy trochę na intensywności aromatów. Coś za coś ...

Przefiltrowany płyn jest zawsze klarowny.
Użycie waty innej niż bawełniana czy złej jakości filtra może spowodować lekko "tekturowy" posmak.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: pith »

Nabyłem ostatnio książkę "Destylaty alkoholowe z owoców". Są w niej informacje jak postępować, żeby destylat nie zmętniał.

2016-02-01-12-21-29-01.jpg
2016-02-01-12-42-05-01.jpg
Rozrabiamy wodą destylowaną i powinno być dobrze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Szlumf »

Napisz czy Twoim zdaniem warto nabyć tą książkę?

risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: risto77 »

Najprostszym sposobem aby destylat nie zmętniał podczas rozcieńczania, jest przegotować wodę ( nawet zwykłą kranówę ) następnie ostudzić do około 70stC i na każdy gotowy litr wyrobu osłodzić wodę jedną stołową łyżką cukru. Pomaga to też w zniwelowaniu niepożądanych zapachów. Sprawdzone niejednokrotnie a przepis wydębiony po długich "nocnych negocjacjach" od starej daty bimbrownika ;)
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: pith »

Szlumf pisze:Napisz czy Twoim zdaniem warto nabyć tą książkę?
Książeczka jest niewielka, ale bardzo treściwa.
Jest tam zawarte mnóstwo informacji o przygotowaniu, fermentowaniu, destylowaniu, rozcieńczaniu, filtrowaniu i przechowywaniu destylatów owocowych.
Trochę informacji o chorobach nękających nastawy. Jest też trochę o biochemii, np. drożdży.
Wszystko syntetycznie, bez jakiegoś nadmiernego pitu, pitu.
Ciekawe są opinie sensoryczne destylatów z fermentacji wybranych owoców i geistów. Autor uważa, że takie owoce jak maliny czy jeżyny najlepiej "obrabiać" w formie geistów. Inne tylko i wyłącznie jako destylaty z fermentacji.
Sporo jest informacji o mętnieniu. Temat dręczy mnie permanentnie i właściwie dlatego kupiłem książkę.

Ciekawy rozdział jest o tym, jak destyluje się w Niemczech.
Jedną z form prowadzenia gorzelni przydomowej jest ryczałt. Płacisz podatek od 300 litrów na rok.
Ot i wsio.

Cena 35 zł za sto kilkadziesiąt stron jest trochę wygórowania. Pewnie przez twardą okładkę.
Ogólnie mogę polecić takim osobom jak ja. Coś tam już umiemy, ale nasza wiedza to nie monolit.

Kilku osobom z forum, np. Zygmuntowi lub Gr000bemu pozycja zupełnie nie przydatna.


Kniżkę mogę sfotografować.
Jakość będzie taka sobie, ale jak komuś nie przeszkadza to prześlę na priv.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Pretender »

Pith
Zrób takie małe doświadczenie, jak wyjedziesz poza miejsce zamieszkania, weź troszkę wody, zwykłej kranówy. I ta wodą rozcieńcz spirytus. Wg mnie problem jest w wodzie, ja korzystam jedynie z kranówy, wzgednie z Brity i jest ok. Żadne tam mineralne. Woda wodociągowa, centrum PL.
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: pith »

Pretender pisze:Pith
Zrób takie małe doświadczenie, jak wyjedziesz poza miejsce zamieszkania, weź troszkę wody, zwykłej kranówy. I ta wodą rozcieńcz spirytus. Wg mnie problem jest w wodzie, ja korzystam jedynie z kranówy, wzgednie z Brity i jest ok. Żadne tam mineralne. Woda wodociągowa, centrum PL.

Według mnie też.
Rzecz w tym, że mam w mieście, w kranie wodę miękką i takiej używam po przepuszczeniu przez dzbanek filtrujący.
Tu są parametry mojej wody.
I tak po zmianie sprzętu nie jest źle.
Mętnieje przy rozcieńczeniu do ok.50%.

Tu są parametry mojej wody i wygląda, że jest jak należy:

http://www.mpwikmyslowice.pl/pl/woda/parametry-wody
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Lis098 »

Woda, woda i woda. Czy napewno? Ktoś tu pisał o szybkości wlewania /mieszania. Ja zawsze leję kranówe i zawsze mętnieje ale jako że robię czystą to węgiel i i jest ok. Tyle, że ostatnio gdy rozrabiałem zdarzyło się tak, że jedną butelkę na szybko (zmęniało) a drugą powoli i o moje wielkie zdziwienie wyszedł kryształ. I bądź tu teraz mądry......?????

:D

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: golec269 »

Duże znaczenie ma czystość rozrabianego spirolu. Jeśli będzie bez naleciałości pogonowych to rozrobisz do 20% i będzie czysty. Gdy będzie zanieczyszczony to mętnieje. Zatem nie tylko woda ma wpływ na mętnienie ale również czystość spirytusu. Szybkość czy kolejność wlewania wody ma drugorzędne znaczenie.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Zbynek80 »

Czystość spirytusu ma chyba największe znaczenie. Ja zawsze leję bez krępacji i nic mi nie mętnieje.
Choć ostatnio obserwuję dziwną rzecz po zmieszaniu z kranówą. Na ściankach i dnie np szklanki osadza się taki jakby kamień z wody, ale biały i nawet delikatna mgiełka tego pływa po powierzchni cieczy jak czasami kamień na wodzie w garnku. Po wylaniu płynu osad na szklance zostaje i jak wyschnie jest taki biały i można ściągnąć palcem jak jakiś proszek.
Nie wiem czy to się wytrąca z wody czy alkoholu ale po zmieszaniu z Żywcem zjawisko nie występuje.
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Lis098 »

To współczuję kranowki. U mnie co prawda mętnieje ale nigdy nie było czegoś takiego żebym to później palcem ściągnął.

:D

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Zbynek80 »

Według norm mamy dobrą wodę ale kto tam wie co w niej naprawdę siedzi. Kiedyś tego nie było od niecałego roku to obserwuję.

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: scrabie »

Ja teraz robię tak, najpierw dzbanek filtrujący a potem powolnym strumieniem spirytus do wody, cały czas mieszając, dorabiałem tak teraz jabłko i rum i nic nie zmętniało. Warto pamiętac o zasadach, które na forum były podawane już nie raz.
Awatar użytkownika

rekinek
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 01:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: rekinek »

Witam ja ostatnio rozrabiałem również wodą z dzbanka filtrującego i bardzo zmętniało ,po paru dniach jest klarowne-ale,właśnie ten osad lub kamień .Po przepuszczeniu przez lejek z dwoma płatkami higienicznymi jest czyste i klarowne a na wacikach kupa kamienia sproszkowanego.Pewnie wszystko przez lipną wodę.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: kmarian »

Ja uważam, że i woda i destylat mają wpływ na mętnienie. Moim zdaniem niepożądane (mineralne) składniki wody wytrącają się jednak z czasem, opadają na dno a destylat jest krystalicznie czysty.
Podam link do moich spostrzeżeń na ten temat umieszczony w innym wątku.
http://alkohole-domowe.com/forum/latwy- ... ml#p142015

Myślę, że dobrze by było, gdyby moderatorzy przenieśli ten post z linku do tego wątku.

Jeśli ktoś zapyta, czy jestem pewny tego co napisałem to odpowiem, że w moim przypadku TAK. Ze względu na to, że w różnych rejonach jest różna woda oraz są różne destylaty, więc problemy mogą być inne.

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: scrabie »

rekinek pisze:Witam ja ostatnio rozrabiałem również wodą z dzbanka filtrującego i bardzo zmętniało ,po paru dniach jest klarowne-ale,właśnie ten osad lub kamień .Po przepuszczeniu przez lejek z dwoma płatkami higienicznymi jest czyste i klarowne a na wacikach kupa kamienia sproszkowanego.Pewnie wszystko przez lipną wodę.
Wymieniłeś filtr w lejku? To wbrew pozorom mega ważne, mam szklany czajnik i jak tylko filtr jest za długo, to zachodzi kamieniem.
Awatar użytkownika

rekinek
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 01:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: rekinek »

Witam - filtr wymieniony na nowy,ale poczytałem na nim że jest z magnezem ,może to robi całą robotę.

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: scrabie »

Lek wolnym strumieniem alko do wody, cały czas mieszając, u mnie działa.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Zbynek80 »

Dla mnie to brzmi jak jakaś herezja takie wolne czy inne lanie. Mnie tam produkt nigdy nie mętnieje. Chyba, że troszkę przeciągnięty i te ostatnie numery na kranówce.
Awatar użytkownika

rekinek
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 01:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: rekinek »

Ja zawsze leje wodę do produktu to teraz spróbuję odwrotnie i wolniej.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Trener »

Na poniższym zdjęciu widać dwa rozrobione do 50% destylaty (bimber z cukru). Destylacja przeprowadzona na kolumnie w trybie pot-still.
bimberek.jpg
Oba destylaty pochodzą z identycznych nastawów. Fermentowały na tych samych drożdżach. Destylowane były na tym samym sprzęcie. Rozrabiane tą samą wodą (filtrowana kranówka).

Jedyna różnica polega na tym, że przejrzysty zakończyłem odbierać przy około 96*C w kegu, natomiast drugi niechcący przeciągnąłem i dostały się pogony. Sporo pogonów. No i rozrabiałem go gdy był jeszcze ciepły.

Po dwóch, trzech dniach osad oczywiście opadł na dno, jednak destylaty różniły się nieco wizualnie. Ten zlany znad osadu był wizualnie, że tak powiem, nieco opalizujący.

Teraz nasuwa mi się kilka pytań do chemików:
Czy ktoś orientuje się czym dokładnie jest ten biały osad? Z czym konkretnie występującym w wodzie łączą się jakie alkohole? Czy można przyjąć, że wytrącanie się osadu jest procesem zabezpieczającym nas przed spożyciem alkoholi cięższych od etanolu?

Zastanawia mnie ten opalizujący odcień. Przebadał może ktoś próbkę takiego "nieczystego" alkoholu? Ewentualnie jakie były odczucia po konsumpcji? Osobiście przedestylowałem to jeszcze raz, ale jestem ciekaw czy spożycie takowego ma jakieś bardziej negatywne konsekwencje od picia dobrze oczyszczonego bimbru?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Trener »

Kolejne doświadczenie.
Tym razem podczas destylacji prostej odebrałem bimberek do 95*C w kegu. Następnie zmieniłem naczynie i resztę wraz z pogonami odbierałem do 98*C.
Przed.jpg
Nie wiem czy widać to na fotce, ale oba destylaty różnią się nieco odcieniem. Bimber po lewej jest krystalicznie czysty, natomiast resztka z pogonami po prawej również jest przejrzysta, ale mimo wszystko jakby bielsza i nieco opalizująca.

Następnie do obu dolałem filtrowaną kranówkę.
Po.jpg
Bimber po lewej nadal pozostał krystalicznie czysty, natomiast reszta pogonowa po prawej zmętniała. Za 2-3 dni zrzuci zapewne biały osad.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Lis098 »

Odkąd pracuje na aabratku nie mam czegoś takiego jak mętnienie destylatu. 96% i już. A gdy pracowałem na pot-stillu za każdym razem gdy szybko wlewałem wodę destylat robił się mleczny. Co prawda wytrącał się po dniu lub dłużej, ale był. Tyle, że po PS zawsze puszczałem na węgiel. I problem znikał.

:D
Obrazek
A oto przykład. Mieszane na szybko 96% do 50ciu
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: rozrywek »

Zbynek80 pisze:Dla mnie to brzmi jak jakaś herezja takie wolne czy inne lanie. Mnie tam produkt nigdy nie mętnieje. Chyba, że troszkę przeciągnięty i te ostatnie numery na kranówce.
Jeśli niektórzy koledzy borykają się z problemem mętnienia, to należy rozważyć dlaczego, przeanalizować i pomóc.
Jeśli problem ciebie nie dotyczy, to nazwiesz to herezją. Czysta ignorancja, nic więcej.
Ja również problemów z mętnieniem nie mam z paru powodów:
Wodę mam z specjalnego ujęcia, nie z sieci.
Dolewam alko do wody, nigdy odwrotnie, dla kol Zbynka to bezsensowne.
Pamiętaj pędniku młody lej alko zawsze do wody, chemiku młody nie lej kwasu do wody.
Jak widać proste prawa fizyki przerastają co niektórych.
Eliminować zmętnienie można dwojako.
Zmieniając wodę, oraz zmieniając sposób rozcieńczania.
Proponuję osobom które mają ten problem, rozcieńczać dwustopniowo, mianowicie rozrobić do pewnego procentu, następnie, po dniu, albo dwóch dokończyć proces. Czyli dolewać stopniowo, oczywiście powoli.

Pytanie do ignorantów tematyki: dlaczego wlewając np Litr wody do litra spirytusu, dana mieszanina podnosi swoją temperaturę?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Optoelektron
350
Posty: 358
Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Optoelektron »

@Rozrywek - pisze "Pamiętaj pędniku młody lej alko zawsze do wody, chemiku młody nie lej kwasu do wody." :o
Moja żonka chemik nie może zgodzić się w kwestii kwasu powinno być - chemiku młody lej zawsze kwas do wody ;).
Pozdrawiam.
Maciej
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Pretender »

Mętnienie upatruje w jednym przypadku - źle przycięte frakcje. Leję wodę z kranu i z brity, zawsze wodę do alko i zero zmętnienia. Ale odrzucam dużo. I teraz albo to prawda albo mamy zajebistą wodę w Łodzi. Kiedyś nawet sprawdziłem rozcieńczenie do ok 20%, bez zmętnienia.

Saccharomyces
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Saccharomyces »

rozrywek pisze:
Zbynek80 pisze: ...chemiku młody nie lej kwasu do wody....
:help:

lepiej nie pij już więcej

M
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: rozrywek »

Saccharocymes, dzięki wielkie za zwrócenie uwagi. Myśli się czasem jedno, a pisze drugie.
Wiadomo co miałem na myśli, jednak serdeczne dzięki za wyprostowanie pomyłki językowej. :respect:
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mętny produkt”