Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Dział dla tych, którym nie wyszedł idealnie klarowny trunek.

kristofer1969
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 23:53

Post autor: kristofer1969 »

Przytoczę cytat sokal6:
"Ja testowalem swego czasu rozne wody i teraz rozrabiam tylko destylowaną. Jak pilnuje procesu i nie jadę do niskich procetow przy odbiorze to nie mam zadnych problemów z klarownoscią. Ostatnio nie mialem destylowanej i rozrobilem spiryt do nalewki z aquarelem to od razu mleko sie zrobilo."

I to jest clou całej sprawy. Używać demineralizowanej wody, dbać o dobre warunki fermentacji (temperatura, dobre drożdże, rzeczywiste zakończenie fermentacji, zlanie znad osadu) i pędzić temperaturą wrzenia alkoholu etylowego 78-82 stopnie, a nie jechać wysoko z temperaturą żeby wyciągnąć nawet 15% wtedy już ze wszystkimi brudami.

I kolejna ciekawostka:
MWSnap 2014-10-16, 16_51_18.jpg
http://chem.arch.ug.edu.pl/~januszm/mat ... fenole.pdf

Zrobiłem 1,25 litra psoty 90% z wina rodzynkowego. Maszyneria szklana: mała szklana kolumna ze szklanymi rurkami i termometrem + deflegmator szklany + szklana chłodnica. Wszystko na wężykach silikonowych zasilane z szybkowara 20l postawionego na gazie. Pierwsze 100 ml psoty do zlewu. Gdy temperatura wzrosła do 83 stopni koniec roboty.
Po przeczytaniu tych postów postanowiłem zrobić próbę mieszania z wodą. Do strzykawki lekarskiej zaciągnąłem 30 ml psoty + 50 ml wody z kranu. Zamieszałem i kryształ, żadnej zmiany.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

luki213
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 3 lis 2014, 18:11
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: luki213 »

Z rodzinnego doświadczenia wiem żeby nigdy nie rozcieńczać spirytusu wodą kranową a tym bardziej mineralną. Sama nazwa mówi mineralna z minerałami to normalne że wytrącą się w kontakcie ze spirytusem. Ludzie to mylą myśląc że do ich doskonałego spirytusu musi być doskonała woda i biorą najdroższą mineralną. Mineralną jest do bezpośredniego spożycia a nie rozcieńczania tak delikatnego i wymagającego związku jak alkohol w dodatku 96%. Z doświadczenia wiem również że twarda woda również powoduje zmętnienie. Można to sprawdzić podczas parzenia herbaty, musi wyjść idealnie klarowna wtedy ok jeśli nie to twarda. Z drugiej strony bardzo dobry spirytus rozcieńczał znajomy przy mnie wodą kranówką i to chyba z wodociągów była woda, zmętnienie nastąpiło na chwilę i wódka była klarowna choć tak ostra że plapę wykrzywiało. Zawsze najlepiej rozcieńczać wodą destylowaną/zdemineralizowaną. Woda przegotowana nigdy nie jest tak oczyszczona/wyjałowiona jak zdemineralizowana, to tylko alternatywa typu z braku laku i kit dobry. Wlej przegotowaną wodę do przeźroczystego i czystego imbryka zostaw na noc i zobacz jak będzie wyglądać. Nawet na lustrze wody można zaobserwować powłokę kamienia i innych składników. Co do trunków z domieszką owoców/owocówek to w zależności od użytych owoców nastąpi wytrącenie "olejków". Nigdy nie piłem rozcieńczonej śliwowicy i nawet nie zamierzam, bo gruszkówkę i śliwowicę pije się taką mocną, odpowiednio schłodzona a nie zmrożona wchodzi jak eliksir życia.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Zygmunt »

Zawsze najlepiej rozcieńczać wodą destylowaną/zdemineralizowaną. Woda przegotowana nigdy nie jest tak oczyszczona/wyjałowiona jak zdemineralizowana, to tylko alternatyw
Jeżeli jedynym kryterium jest brak mętnienia, to jak najbardziej. Jeżeli smak wódki- w żadnym wypadku. Dobra woda to podstawa smaku każdej wódki gatunkowej.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: gr000by »

Byłem w gorzelni i widziałem na własne oczy ;). Woda trzeciorzędowa (oligoceńskiej niestety nie znaleźli), filtrowana, odżelaziana, odmanganiana, zmiękczana, traktowana węglem aktywnym i na koniec puszczona przez filtr odwróconej osmozy. W smaku super, chociaż jak dla mnie zbyt mocno "odmineralizowana", bo sam robię wódkę na kranówce (http://mpwik.rzeszow.pl/index.php/woda/jako-wody), a na zmętnienia dalej się nie uskarżam.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: pawgin »

Ja zawsze używam wodę przegotowaną co prawda biorę ją z mojego miejsca pracy bo z mojego domowego ujęcia delikatnie metnieje. Gotuje i czekam aż temp. się wyrówna. Wódka wychodzi kryształ.
Bo pić to trza umić :P
Awatar użytkownika

waldi48
30
Posty: 38
Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2013, 21:15
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: waldi48 »

Nie bawcie się w dziwne filtracje, szkoda czasu. Woda z biedronki Oaza, 5l-ok. 2zł. W wodzie sieciowej znakduje się chlor, wchodząc w reakcje z etanolem plwoduje zmętnienie. Woda super, metoda srawdzona, polecam.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Zygmunt »

W wodzie sieciowej znakduje się chlor, wchodząc w reakcje z etanolem plwoduje zmętnienie.
:shock: Jakieś równanie tej reakcji? Chlor z wody z etanolem? Chlorale w butelce tworzysz?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: michal278 »

3 zł woda demineraliowana - 5l.

Smakuje i próbuje, sklepowej nie kupuje.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

waldi48
30
Posty: 38
Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2013, 21:15
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: waldi48 »

Nie mam wzoru, ale skoro wyśmiewasz mnie to wytłumacz dlaczego zjawisko zmętnienia występuje w wodzie sieciowej, a w tej z biedronki nie?
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Trener »

Woda z Biedronki powiadasz?... http://alkohole-domowe.com/forum/co-moz ... 5-177.html
Odkąd stosuję taki "czajniczek" http://alkohole-domowe.com/forum/co-moz ... 5-189.html nie wiem co to zmętnienie, a używam tylko kranówki.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

rifleman
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 31 maja 2014, 18:03
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: rifleman »

Z moich obserwacji i przygód mogę wyciągnąć wniosek taki, że nie tylko woda którą rozcieńczamy urobek ma znaczenie.
Ja zmieniłem wodę której używam do nastawu i problem jak ręką odjął. Kranówę mimo że dobrą mam strasznie twardą, po jej zmiękczeniu problem mętnienia zniknął.

tosiek71
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 12:44
Podziękował: 3 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: tosiek71 »

Witam szanowne grono kolegów.
Odgrzeję nieco kotlecika i mam nadzieję, że nie powtórzę spostrzeżeń zawartych w wątku (lojalnie przyznam, iż nie przebrnąłem przez 21 stron). Otóż jak większość eksperymentowałem z różnymi wodami sklepowymi, ale od dłuższego czasu używam kranówki (nie najgorszej) przepuszczonej przez filtr węglowy i przegotowanej kilkanaście minut. Jednak w moim wypadku sedno tkwi w tym, że mieszam wodę i spirytus schłodzone do tej samej temperatury. Przypomniałem sobie o tym, gdy ostatnio w pośpiechu zmieszałem czynniki o różnych temperaturach i cieplejsze niż zwykle. O dziwo, na ściankach naczynia pojawiła się mgiełka (delikatny osad), trunek na szczęście nie zmętniał, ale w moim przypadku temperatura łączonych cieczy najwyraźniej ma znaczenie.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Lootzek »

A spirytusik z jakiego surowca i na jakim sprzęcie uzyskany?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: lesgo58 »

tosiek71 pisze:Przypomniałem sobie o tym, gdy ostatnio w pośpiechu zmieszałem czynniki o różnych temperaturach i cieplejsze niż zwykle.
A pamiętasz, co było cieplejsze?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: wojs40 »

...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Zbynek80 »

Mnie ostatnio też występowało delikatne zamglenie na kranówce i bardzo delikatne na żywcu, poszedłem do auta i przyniosłem taką zimną demineralizowaną zmieszałem i zmętnienie nie wystąpiło.

tosiek71
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 12:44
Podziękował: 3 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: tosiek71 »

@Lootzek
Spryt na tradycyjnym LMie z nastawu cukrowego.

@lesgo58
Woda była kilka stopni cieplejsza.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Lootzek »

Pytam, bo miałem podobny przypadek przy kawówce, cukrówka+kawa puszczone na pot-stillu. Osad był lekko tłustawy i stawiam na to że u mnie to były właśnie jakieś tłuszcze wyekstrahowane z ziaren kawy. Po rozcieńczeniu urobku wytrąciły się i osiadły na ściankach, a sam destylat był klarowny.

hikoo
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2015, 23:00
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: hikoo »

Witam
Odświeżę temat, u siebie zauważyłem iż psota mi mętnieje, jeśli do nastawu dodam np trochę pogonu tj. odbioru <50%, jeżeli nawet zmieszam cały urobek też z pogonami w celu drugiego gotowania, to również mętnieje przy mieszaniu z wodą źródlaną <200 mg/l.

Jeżeli z tego samego nastawu mieszam np 80% czy 70% to bez problemu kryształ na choćby 35%.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: gr000by »

Klasyczny przykład, że pogony należy przerabiać osobno, bo łatwiej uzyskać coś dobrego z czystszego wsadu, niż z zanieczyszczonego.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

toko42
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 28 paź 2014, 20:20
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: toko42 »

Witam.Co mogę zrobić po zmętnieniu 2 l.wódeczki.Spirytus 96,5% z mojego Aabratka nie raz rozrabiałem z wodą Biedronki i było O.K.Tym razem zmętniał.Chciałem mieć trochę białej.Co poradzicie?.Dodam,że temperatury były jednakowe.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Wald »

Wzmocnij spirytusem do 52%, wtedy zmętnienie cofnie się samo. Im słabsze, tym bardziej będzie mleczne.

A poważnie, czystej z tego nie zrobisz. Nie opłaca się. Najłatwiej zrobić nowy czysty spirytus, a to do drinka z sokiem.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

toko42
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 28 paź 2014, 20:20
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: toko42 »

Zmętniało mi przy około 57% i wtedy zaprzestałem.Miałem taką pięćdziesiątkę zrobić,ale tym razem nie wyszło.Szkoda,że nie da się cofnąć tego procesu.Poeksperymentuję jeszcze trochę z węglem aktywnym i filtrami brita.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: boxer1981228 »

Ciekawe czy nie ma znaczenia co do czego wlewamy, zawszę się kieruję jedną zasadą:
"Pamiętaj alchemiku młody, wlewaj zawsze kwas do wody" I w moim przypadku zmętnienie wystąpiło 2 razy. Raz jak wlałem destylatu do wody mineralnej niegazowanej i drugi jak poprosiłem szwagra żeby dolał wody i użył właśnie tej mineralnej i wlał ją do destylatu a nie na odwrót. Zawsze mieszam destylat z kranówą i zmętnienie nie występuje.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: golec269 »

Kolego toko42 witaj. Proces da się cofnąć-musisz to przedestylować i znowu będzie kryształ.
Awatar użytkownika

geoon
50
Posty: 56
Rejestracja: sobota, 4 paź 2014, 09:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: geoon »

Zmętnienia można się pozbyć w bardzo prosty sposób a dokładniej wystarczy przefiltrować destylat przez maskę przeciwpyłową (taką najtańszą bez zaworka).
Wykonana ona jest z włókniny poliestrowej filtrującej.
Raz w mojej historii obcowania z trunkami zdarzyło mi się otrzymać zmętniony destylat i właśnie dzięki przefiltrowaniu przez maskę otrzymałem idealnie czystą ciecz.
Z mojej obserwacji mogę powiedzieć tylko tyle, że do rozcieńczenia używałem tej samej wody co zawsze także w moim przypadku odpada teoria, że zmętnienie powstało przez wodę. Prawdopodobnie ale nie na 100% było to przez pogony które dodałem w sporej ilości do nastawu.

KaMi141
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 25 cze 2014, 19:01
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: KaMi141 »

Nie wiem jak Wy, ale ja juz zgłupiałem jeśli chodzi o mętnienie. Otóż, nastaw z soków truskawkowych i wiśniowych- sklarowany i puszczony na aabratka z OVM. 200ml przedgonów, serce i pogony.
1-wsza próba jakies 800ml serca, woda przegotowana kranówa rozcieńczene do 55% metnienie nastąpiło odrazu
2 próba woda aqua 100ml serca rozcieńczone do 55% mniejsze metnienie po jakichś 15min od rozcienczenia
3 próba woda prosto ze studni 100ml serca rozcieńczone do 55% jakies 2godz klarowne po ok 12 godz metne
4 próba najtańsza woda z carrefoure 100ml serca rozcienczone do 55%, 24 godz klarowne- o myśle mam :)
rozrabiam wszystko i ch...ujnia odrazu metne
5 próba ta sama woda z carrefoure rozrabiam pogony na 55% wszystko ładnie pieknie klarowne.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: golec269 »

Witaj. Podobnie miałem ostatnio-zmętnienie nastąpiło po dodaniu wody(kranówa- bardzo dobra) do końcówki destylatu. Zygmunt ładnie go nazwał " przeciągniety destylat"- po wzmocnieniu do70% zmętnienie ustąpiło. Dolałem go do kega i spokój. Twój sposób jest bardzo ciekawy, napewno wypróbuję-ale lepiej żeby się nie zdarzyło.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Lootzek »

A to był nastaw z przeznaczeniem na smakówkę czy na spirytus? Ilokrotnie destylowałeś? I jaka była ilość wsadu?

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: golec269 »

Robilem nastaw na spirytus z pogonów i przedgonów i do tego wlałem tą psotę 0,5l już czystą. Wsad miał około 19% po dodaniu wody. Ciekawi mnie czy po rozpuszczeniu do 40% znowu by zmętniała?
Awatar użytkownika

geoon
50
Posty: 56
Rejestracja: sobota, 4 paź 2014, 09:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: geoon »

Temat rzeka także pozwolę sobie przekopiować fragment pewnej książki żeby zdać sobie sprawę, że powodów mętnienia może być wiele.

"Nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi dlaczego tak się dzieje. Jest bardzo wiele czynników które mają na to wpływ najczęściej wymieniane są następujące:
1.niska jakość destylatu, nieprawidłowe odbieranie przedgonów i pogonów;
2.zanieczyszczona aparatura, stare lub nieodpowiedniej jakości wężyki (najlepsze są silikonowe lub z domieszką silikonu);
3.niebezpieczeństwo powstawiania zmętnień rośnie wraz ze spadkiem zawartości alkoholu podczas mieszania go z wodą (poniżej 45% występuje duże prawdopodobieństwo wystąpienia zmętnień);
4.zła jakość wody użytej do mieszania – woda powinna być miękka, niskozmineralizowana (może być demineralizowana, destylowana lub woda stosowana do iniekcji), woda nie powinna zawierać substancji powodujących twardość jak magnez czy wapń;

Poniżej kilka dobrych i sprawdzonych rad:
1.podczas rozcieńczania woda i destylaty powinny mieć jednakową temperaturę;
2.powinno się dolewać wodę do destylatu, wodę zawsze dolewamy bardzo powoli (cieniutkim strumieniem);
3.dobrze jest aby podczas dolewania wody w tym samym czasie mieszać rozcieńczany destylat np.: używając łyżki lub trzepaczki;
4.wiedząc, że powstają nam zmętnienia (np.:, można spróbować rozcieńczać destylat stopniowo np.: 10% co 1-2 dni;
5.do rozcieńczania destylatów bardzo często doskonale sprawdza się woda kranowa, należy zawsze sprawdzić to na małej ilości rozcieńczanego destylatu;

A co zrobić jeżeli zmętnienie już powstanie:
1.jeżeli wodę dolewaliśmy bardzo powoli (rozcieńczanie stopniowe co kilka dni) cząstki powinny być na tyle „duże”, że można spróbować przefiltrować destylat przez sączek filtracyjny który wyłapie większe zanieczyszczenia;
2.można oczyścić destylat filtrując go przez węgiel aktywny lub zastosować jeden z wielu środków do oczyszczania jak: distipur, spiricol czy granucol. Sposób ten jest bardzo skuteczny natomiast musimy wiedzieć, że ten sposób oczyszczania usunie również z destylatu substancje aromatyczne co przy jakościowych destylatach owocowych jest niewskazane.
3.mętny destylat można poddać ponownej destylacji"

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: marcek10 »

Za każdym razem rozrabiałem z wodą kranową na początku z przegotowaną a ostatnio przepuszczoną przez filtr do wody. W większości 45-48% ale i zdarzyło się mniej np. Gin 40% i nic. A tu ostatnio znajomi mruczeli ,że za mocne więc postanowiłem zrobić 40volt. Wszystko tak jak zawsze a następnego dnia zonk. Ale mam podejrzenie, że chyba wkład do filtra był już zużyty. Będę miał chwilkę to puszczę jeszcze raz przez rurki zobaczę co będzie.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Kamal »

Niedługo będzie można rozrabiać destylat z nanowodą :-) http://innpoland.pl/118151,zmienili-str ... zek-swiatu
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: rozrywek »

Geon czy jesteś pewien punktu drugiego z listy dobrych i sprawdzonych rad?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: scrabie »

W nanowodzie podoba mi się to, że nie można jej sprzedawać, bo "łunia jełoporejska" nie pozwala. Za to możemy kupić urządzenie za 100 tysi, żeby ją wyprodukować. :/
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: jajek12 »

Hmm. Zmętnienie :( Zaobserwowałem ciekawe zjawisko. Może ktoś też zwrócił na to uwagę. A mianowicie. Rozcieńczając do drugiej destylacji leję kranówę jak leci. Surówka ma około 50%, rozcieńczam do 20% i nie zdarzyło się aby zmętniało! Oczywiście obserwowane przez kilka destylacji (rozcieńczeń). Wydawało by się, że powinno się zrobić mleko, tu kryształ. Taka super woda? No niestety nie. Rozcieńczając próbkę, po drugiej destylacji, tą samą kranówką przy 45%..... mleko :( Co jest grane? Dolewając do alembika zimną wodę, dużym strumieniem, bez mieszania do 20% zero zmętnienia!. Zaobserwujcie przy okazji czy u Was też tak jest. Na razie stosuję trzy sposoby aby nie dopuścić do tego zjawiska. Ostre cięcie frakcji, rozcieńczam demineralizowaną i produkt końcowy 48-50% (chociaż moja żona twierdzi, że swojskie powinno mieć 60% :odlot:
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Lootzek »

Powiem Ci że i ja coś takiego zaobserwowałem :) Ani razu nie zmętniała mi potstillowa surówka którą rozcieńczałem do drugiego brykania, mimo że różności musiało być w niej mnóstwo - pierwszy urobek zawsze ciągnięty od odciętej ślepotki, do późnego pogonu, bez znaczenia czy były to owoce czy zboże.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: rozrywek »

jajek12 pisze: (chociaż moja żona twierdzi, że swojskie powinno mieć 60% :odlot:
Pozdrawiam. jajek12
No taka żona to skarb, bezapelacyjnie.

A teraz...czy ktoś próbował rozcieńczać destylat zgodnie z tym jak pędzimy, czyli powoli?
Może nie kropelkowo..ale łyżeczkowo, bądź z braku cierpliwości chochelkowo? Oczywiście woda ma tu kluczowe znaczenie, a jeszcze bardziej minerały w niej rozpuszczone, które to właśnie wytrącając się powodują zmętnienie. Do tego dojdzie reakcja wiązania cząsteczek wody z etanolem i mamy osad, ale to już chemia wyższa, bardziej praktyczna niż teoretyczna. A dlaczego rozrabiany spirytus się grzeje? Właśnie poprzez te wiązania.
Może ja osobom które mają problem z mętnieniem zaproponuję prosty, niewymagający specjalnych urządzeń eksperyment:
Wodę i destylat włożyć do lodówki na 12 godz, następnie obydwa podzielić na pół, oraz jeśli się uda, w miarę w tym samym tempie dolewać jeden płyn do drugiego, destylat do wody, i wodę do destylatu. Dokładnie te same odmierzone ilości, obliczyć łatwo. Zachowując obydwie ciecze w tej samej temperaturze. Jestem sam wielce ciekaw wyników takowego experymenta. Sam takich problemów nie mam, także nie pojadę w Polskę aby gdzieś u kogoś kiepskiej wody w baniak nałapać.

Odkładając na bok fizykę z chemią i tak uważam że minerały, które przy rozrabianiu się wytrącają, a tym przypadku by się nie wytrąciły, mogą wytrącić się później. Ale niekoniecznie muszą :D
Na dzień dobry :piwo: dla tego kto podejmie się naukowego podejścia do tematu oraz złoży w miarę dokładny raport z przeprowadzonego doświadczenia. Bo mnie to mówiąc szczerze dosyć nurtuje.
To kto podniesie rękawicę?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: gr000by »

Najbezpieczniejszą opcją jest wlewanie mocnego alkoholu cienkim strumieniem do wody, którą intensywnie mieszamy. Wtedy zmętnienie wystąpi tylko przy dużej zawartości pogonów (mleko) lub wysokozmineralizowanej wodzie (osad). Przy bardzo dobrym alkoholu i dobrej, niskozmineralizowanej wodzie możemy wlewać całą wodę do alkoholu lub cały alkohol do wody i zmętnienie nie wystąpi. Wlewanie kiepskiej wody strumieniem do destylatu zawsze spowoduje wytrącenie się osadu, ponieważ minerały słabo rozpuszczają się w mocnych roztworach etanolu, jakie początkowo uzyskujemy.
O ile dobrze pamiętam, Jarosz i Jarociński lub Cieślak opisywali zagadnienie rozgrzewania się mieszanin woda-etanol, które tym bardziej się ogrzewały, im zimniejsze użyto składniki. Ma to także związek z późniejszą kontrakcją na skutek asocjacji cząsteczek wody i etanolu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: marcek10 »

Kurcze nie wiem o co chodzi. Woda raczej nie odgrywa tu kluczowej roli. Rozrabiam jak dotąd wodą z filtra i było ok. ale. Rozrabiałem ostatnio 96% z cukrówki do 40% lałem jak popadnie no i spoko a za chwilkę chciałem do destylatu z pszenicy dolać i zdążyłem dosłownie 100ml. patrzę a tu mgiełka! Dolewałem z powrotem 96% ale zmętnienie nie ustąpiło.Poszło więc znów na rurkę. A teraz wyszło 65% i boję się dotykać żeby nie sknocić. Wczoraj znów spiryt poszedł do rozcieńczenia (ten zwykły z cukrówki ) i znów ok. Dodam, że rozcieńczałem też psotę z QQrydzy ;) i było podobnie, kilka razy ok ale raz mleko wyszło :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mętny produkt”