Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Dział dla tych, którym nie wyszedł idealnie klarowny trunek.
Awatar użytkownika

czutka
50
Posty: 81
Rejestracja: środa, 5 sie 2009, 20:16

Post autor: czutka »

A wodą demineralizowaną lub destylowaną próbowałeś?
Ja tylko demineralizowaną rozcieńczam, raz calwados przy 40% zmętniał, ale to z powodu fermentowania i destylowania razem z wytłokami z sokowirówki, wina olejków.

Poadrawiam Czutka ;)

remogg
30
Posty: 37
Rejestracja: wtorek, 3 lis 2009, 20:46
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: remogg »

Ja też miałem mleko po rozcieńczeniu. Próbowałem różnych wód i wszelakich metod.

Problem zniknął jak wymieniłem wężyki na prawdziwe silikony. Kupiłem takie specjalne spożywcze za które płaciłem 31 zł za metr.

Teraz mogę rozrabiać do dowolnego % i stosować zwykłą kranówę jak i mineralkę.
By zachować trzeźwość, nienormalne musisz uznać za normalne, a normalne-za nienormalne.
Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o twoich planach na przyszłość.
Wszyscy alkoholicy piją z tego samego powodu: z byle powodu.

lubomik1
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 24 sty 2010, 18:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wyroby domowe
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: lubomik1 »

Woda destylowana i demineralizowana u mnie odpada.
Widziałem kiedyś w telewizji jak kobita gotowała mężowi obiady na wodzie destylowanej żeby go wykończyć i prawie jaj się udało ale lekarze to wyczaili.
Próbowałem nawet wodę ze studni przydomowej i studni leśnej nawet doszło do tego że gotowałem wodę na zacier i nic.
A co do wymiany wężyków mogę powiedzieć tylko tyle że mam cały czas te same i jak napisałem wcześnie za ostatnim pędzeniem się udało.
Moje wężyki to zwykłe takie jak do paliwa np.do malucha
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Zygmunt »

lubomik1 pisze: Widziałem kiedyś w telewizji jak kobita gotowała mężowi obiady na wodzie destylowanej żeby go wykończyć i prawie jaj się udało ale lekarze to wyczaili.
To, o czym piszesz jest nierealne. Jakbyś pił wyłącznie wodę destylowaną lub demoralizowaną- ok, wtedy pozbawiasz organizm niezbędnych jonów, np. pompa sodowo-potasowa nie może pracować, co prowadzi do śmierci. Ale gotowanie "obiadu", który oprócz jonów z wody zawiera jony z innych składników "obiadowych" nie jest niebezpieczne.
Rozcieńczanie produktu wodą destylowaną nie jest zalecane, ale nie ma negatywnych konsekwencji.

A co do wymiany wężyków mogę powiedzieć tylko tyle że mam cały czas te same i jak napisałem wcześnie za ostatnim pędzeniem się udało.
Moje wężyki to zwykłe takie jak do paliwa np.do malucha
Spróbuj użyć silikonowych, to się zdziwisz smakiem :) Naprawdę warto.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Jalog
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 26 lut 2010, 15:31
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Jalog »

Niewątpliwie, odpowiednie wężyki - od tego należy zacząć polepszą jakość, chociaż być może nie zawsze.
Z problemem zmagałem się bardzo długo. Mój sposób, nawet na wężykach do "malucha"
polega na wydzieleniu części produktu, która jest za ten efekt "mleczny" odpowiedzialna.
Nie jestem chemikiem, sam jestem ciekawy dlaczego - lecz "zadziałało".
Przy objętości 12 litrów destylowanej surówki wydzielam ok. 2/3 tzn. 2 litry do re destylacji, 1/3 a najczęściej jest to 1 litr poddaję procesowi oczyszczania nadmanganianem potasu. !0 z 30 tabletek rozpuszczam w ok. 30ml. gorącej wody
i kilka kropel (5 do 10) zależnie od stężenie roztworu dodaję do tej reszty destylatu
do uzyskania prawie nieprzejrzystego.
Te właśnie brunatne z początku zawartości butelek stają się klarowne po4-5 dniach, należy przefiltrować przez watę i można już dodać do ogólnej ilości rektyfikacji.

Jednocześnie sygnalizuję problem: do sklarowania nastawu zastosowałem Bentogran.
Na 10 litrów 100gram. Czy za dużo ?. Otrzymałem w balonie 30l - 10cm szlamu.

wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Wytrącające się mety w czasie rozcieńczania.

Post autor: wisnia101 »

Witam Brać Psotniczą mam do was pytanie.
Może zacznę od początku, w piątkowy po południe puściłem drugi raz około 6 L 65% bimberku co dało bardzo zadawalajacy rezultat około 4,5 L 80 % , dodałem 2 litry wody niegazowanej, odstawiłem na na noc.
Ku mojemu zdziwieniu to co zobaczyłem rano bardzo mnie zdziwiło.
P1020219_rs.jpg
P1020221_rs.jpg

Wytracił się osad który bardzo popsuł moje plany.
Przypuszczam ze przyczyna tego zajścia było to ze użyłem złej wody.

Da się to jakoś usunąć (nie licząc ponownego gotowanie) ??

Chciałbym was również zapytać o sposób rozcieńczanie, ja robię to w taki sposób:
odlewam około 0,5L (traktuje to jako rezerwę gdybym dolał za dużo wody) a do reszty dodaje wody, gdy osiągnę odpowiednie stężenie dolewam "rezerwę".
Napotkałem kiedyś na forum ze nie powinno się wzmacniać raz rozrobiengo alkoholu ??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Kucyk »

1. Woda mineralna powoduje zazwyczaj zmętnienie poprzez wydzielenie minerałów w skutek zmniejszenia rozpuszczalności przez dodawany spirytus. Wydzielają się wtedy węglany: wapnia i magnezu. Nie są one szkodliwe, ani nie psują smaku, jednak sprawiają pogorszenie medialność produktu. Rada: tak na przyszłość to używaj wody miękkiej: demineralizowanej lub z filtra osmotycznego. A teraz filtr do kawy załatwi sprawę.

2. Dolewanie psoty do rozcieńczonego napoju nic nie popsuje. A może nawet pomóc. Metodę tą stosuje się w przypadku zmętnienia (opalescencji) nalewów zawierających dużo olejków eterycznych, która przy spadku woltarzu poniżej pewnej granicy (40-50%) powoduje powstanie trwałego, mlecznego zabarwienia. Wtedy dodatek spirytusu jest skutecznym sposobem aby przemienić mleko w wódę. Najbardziej czułymi na zmętnienie są wódki otrzymane przez zalanie cytrusów bądź ich skórek.
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wytrącające się mety w czasie rozcieńczania.

Post autor: Calyx »

wisnia101 pisze:..Da się to jakoś usunąć (nie licząc ponownego gotowanie)??...
Możesz przepuścić przez filtr węglowy, osady i zmętnienie powinny zniknąć.
Smak i zapach również na takiej operacji zyskają :)

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

Teroon
150
Posty: 188
Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 12:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: GIN
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Trójmiasto
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Szary Kolor

Post autor: Teroon »

Witam
Jestem nowy w temacie i intensywnie się dokształcam zatem proszę o poradę.
Otóż mam za sobą dwie destylacje. W przypadku pierwszej był to zacier z wiśni, w przypadku drugim cukrówka.
I teraz zastanawiam się czy z destylatem jest wszystko ok, ponieważ w obydwu przypadkach po rozcieńczeniu gotowego destylatu z wodą, całość nabrała szarawego koloru.
Czy tak powinno być? Stąd stara nazwa "siwucha" ?:)
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika

nokiapl
20
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 15 lut 2010, 21:04
Re: Szary Kolor

Post autor: nokiapl »

Czym rozcieńczałeś to ?? i do jakiego %
Awatar użytkownika

Teroon
150
Posty: 188
Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 12:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: GIN
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Trójmiasto
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Szary Kolor

Post autor: Teroon »

Ok zatem szczegółowo.
Pierwszy zacier z wiśni po pierwszym przedestylowaniu był całkowicie szary, wyszedł tego około litr. Nie rozcieńczałem nic i puściłem jeszcze raz w destylarkę. Po drugim razie z litra zostało jakoś 0,5-0,6 litra pięknej krystaliczej cieczy. Jakkolwiek jednak ciecz takoważ po dodaniu do drinków zabarwiała je na szaro, ale że gładko wchodziła to się tym nie przejąłem w końcu pierwszy raz.

Teraz na próbę z cukrówki przerobiłem litr. Pierwszy utarg miał około 83% rozcieńczyłem do 40%, ciecz siwo szarawa. W rozcieńczaniu zszedłem aż do 10 i 20 % i dalej szarawo.

Dodam iż pierwsze rozcieńczanie zrobiłem gotowaną kranówą, a drugie wodą destylowaną ( przemysłowa woda destylowana), różnicy nie widać.

Kolumna wypełniona spiralami z kwasówki, wężyk silikonowy więc nie wiem co jest.
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Szary Kolor

Post autor: pokrec »

To są jakieś syfki w typie olejków eterycznych, które rozpuszczają się w alkoholu, ale nie w wodzie. Jak rozcieńczysz psote, to przekraczasz rozpuszczalnośc tych olejków i one się wytrącają. Dziwię się, że masz to w spirolu. Rektyfikowałeś?
Bo moje sliwki tak właśnie reagują na wodę. Metnieją. No, ale picie 75% sliwowicy nie jest bardzo przyjemne, więc musze rozcieńczyć do 50% (przy okazji to poprawia bukiet). No, ale mętnieje i nic nie da się na to poradzić. Na szczęście aromat, smak i zapach zostają.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Teroon
150
Posty: 188
Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 12:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: GIN
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Trójmiasto
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Szary Kolor

Post autor: Teroon »

Owszem, rektyfikowałem. Może to z faktu iż moja kolumna ma ledwie 60 cm wysokości?
Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 407
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Majster
Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Szary Kolor

Post autor: Maciej_K »

Druga wersja jest taka, że któryś ze składników mineralnych w Twojej wodzie reaguje z alkoholem lub się w nim nie rozpuszcza. W tym wypadku spróbuj użyć wody destylowanej.

A w kwestii zanieczyszczeń alkoholu - jeśli rektyfikujesz, to spróbuj zrobić jeszcze raz, użyj chemii lub węgla...
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Awatar użytkownika

Teroon
150
Posty: 188
Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 12:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: GIN
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Trójmiasto
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Teroon »

Filtr węglowy pomógł na smak i zapach, na kolor trochę też ale nie aż tak dużo jak bym chciał- dalej siwo.
Jakkolwiek jednak problem udało mi się rozwiązać, okazało się iż jest to kwestia wody.

Zakupiłem 4 wody mineralne nie gazowane i rozcieńczałem nimi 80% surówkę.

Efekt woda o wskaźniku ~600 oraz ~200mg/l dawały najlepsze wyniki, u mnie krysztaliczna gorzałka wyszła przy ~200 mg/l.
Awatar użytkownika

Bzymek80
100
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 21:59
Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Bzymek80 »

Witam,
Nie będę nowego tematu zakładał, więc napiszę co przytrafiło mi się przy ostatniej "produkcji".
Kolumna-1300, średnica 2''
5x Zimne palce
wypełnienie- wióry stal nierdzewna około 1000 wysokości, nad tym powrót reflux
za tym układem chłodnica szklana połączona z rurkami 3/8'' odcinkami wężyka z BRICO o dł około 20mm
na końcu wężyk tego samego dostawcy, doprowadzający do buteleczki zbiorczej.
Nastaw był z czubków sosny(bardzo) aromatyczny.
Na początku dowiedziałem się ze 5 palcy to dużo za dużo ponieważ gdy pracował układ i wszystkie palce nie skraplało się dosłownie nic. Po ustawieniu przepływu na ZP do minimum rozpoczął się odciąg.
Pierwsze 100ml wylałem potem kapało równo i ładnie 90-94% -kryształ!!!- niestety po rozcieńczeniu na wszystkie możliwe sposoby produkt mętnieje i jest bardzo ostry w smaku.
Proszę o pomoc, włączając ZP temperatura na kolumnie spadała i nie kapało nic...
oczywiście chęci mi odeszły i duch w narodzie upadł... mało tego zarwałem całą noc.
W nadziei na przywrócenie chęci i jakieś rozwiązanie pozdrawiam
Bzymek
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Zygmunt »

Standardowe pytanie w przypadku mętnienia- czym rozcieńczałeś?
Jest też opcja, że to przez olejki sosny (podobny efekt jest przy cytrusach i absyncie)...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Bzymek80
100
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 21:59
Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Bzymek80 »

Zygmunt pisze: czym rozcieńczałeś?
Jest też opcja, że to przez olejki sosny ...
Witam,
Rozcieńczałem
wodą kranową przegotowaną,
źródlaną niegazowaną przegotowaną i nie,
źródlaną, którą sam "pobrałem" z leśnego źródełka.
Poza tym próbowałem sirytus- do wody, wodę do spirytusu i bez zmian.
Dzisiaj zakupiłem demineralizowaną 5l efekt poznam po powrocie z pracy.
Nadmieniam, iż węgiel aktywny również nie pomógł.
------------------------------------------------------
Parę godzin później:
No niestety kupa...
Bimber nadal mętny z naciskiem na błekitno-przeźroczysto-biały tak mi się kojarzy... jutro rozetnę kolumnę i wygotuję wiór nie wiem potem zajmę się wymianą węży lub... zbieraniem znaczków
Pozdrawiam
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Zygmunt »

Obstawiam zatem olejki z sosny- tak samo robi się przy cytrusach.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

kozak
10
Posty: 11
Rejestracja: sobota, 30 paź 2010, 14:12
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabian

Post autor: kozak »

Kolego lubomik1, moim zdaniem to czas gotowania nie wielką odgrywa tu rolę, a woda. Bo ja w 10 godzin gotuję 80 litrów i kiedyś zrobiłem doświadczenie z wodą a mianowicie: rozrobiłem tą samą psotę w 10 rożnych wodach i jakieś 30% mi zmętniało.
Wniosek z tego? - Woda do d...
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabian

Post autor: radius »

Wg mnie, na 100% to olejki eteryczne z pączków sosnowych stwarzają "problem". Podobnie działo się u mnie gdy robiłem wyciąg spirytusowy z takowych. Dopóki nie rozcieńczyłem wyciągu, był klarowny, po rozcieńczeniu stawał się lekko mętny, za to z ładnym blado zielono-żółtym odcieniem. Po prostu - ten typ tak ma :P
Pozdrawiam
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kerry
150
Posty: 154
Rejestracja: czwartek, 25 mar 2010, 13:22
Krótko o sobie: Nie do końca poważnie ;)
Ulubiony Alkohol: Łycha :>
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Silesia Inferior
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabian

Post autor: Kerry »

Zygmunt pisze: Rozcieńczanie produktu wodą destylowaną jest zalecane, nie ma negatywnych konsekwencji.
A co z tzw. demineralizowaną? Pamiętam, kiedyś w marketach bywała destylowana, teraz sprzedają demineralizowaną. Czy taka woda się nada do rozcieńczania destylatów? Nie ma w niej jakiegoś paskudztwa?
Pozdrawiam,
Kerry
omnia mea mecum porto
Awatar użytkownika

Agneskate
200
Posty: 228
Rejestracja: sobota, 11 paź 2008, 21:16
Krótko o sobie: Cicha woda... ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabian

Post autor: Agneskate »

Pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika

Kerry
150
Posty: 154
Rejestracja: czwartek, 25 mar 2010, 13:22
Krótko o sobie: Nie do końca poważnie ;)
Ulubiony Alkohol: Łycha :>
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Silesia Inferior
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabian

Post autor: Kerry »

Dzięki, konkluzja jest taka, że lepiej kupić "ubogą" mineralkę, niż bawić się demineralizowaną, plastikową wodą ;)
Ostatnio zmieniony środa, 26 sty 2011, 15:42 przez Kerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Kerry
omnia mea mecum porto
Awatar użytkownika

Bzymek80
100
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 21:59
Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabian

Post autor: Bzymek80 »

Witam,
minęło już kilka miesięcy odkąd zrobiłem bimberek z czubków sosny; Część posłużyła mi do zalania orzechów włoskich natomiast pozostałą ilość rozcieńczyłem do 50% i wrzuciłem do 5litrowego słoja solidny kawałek dębu...
Trunek się wyklarował natomiast smak "sosny" pozostał.
Pozdrawiam
Bzymek80
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabian

Post autor: we125 »

U mnie pomogło dłuższe gotowanie wody.

sh4rkyq
20
Posty: 24
Rejestracja: sobota, 24 kwie 2010, 22:35
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabian

Post autor: sh4rkyq »

Moja kolej :)

Dokładnie to samo: jak pracowałem na pot stillu wyciągałem do ok 60% destylatu, po rozcięczeniu z dowolną wodą problemu nie było, teraz AAbratek i ok 95% - różne wody i efekt ten sam - mętny kolor po rozcieńczeniu a później biały osad.

Wężyk jaki posiadam to fi2 mm (dokładnie taki jak kroplówki mają z tym regulatorkiem kapania) kolor tego wężyka jest idealnie przezroczysty.

Posiadam też wężyk z eurowinu fi8 (kolor wężyka mleczny) stosowałem do pot stilla (było ok) - jeszcze nie próbowałem przy aabratku, ale mam zamiar, tylko nie wiem czym regulować przy takim wężyku odbiór

Znalazłem na allegro wąż silikonowy taki jaki mi odpowiada rozmiar 2x4 (zrobiłem zdjęcie strony żeby nie wygasła aukcja - załącznik)

Pytanie:
1. Czy wężyk silikonowy powinien mieć kolor "mleczny" czy niekoniecznie?
2. Czy ten wężyk, który jest dostępny na allegro będzie dobry?
3. Czym regulować odbiór przy wężu fi8

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabian

Post autor: Zygmunt »

1. Prawdziwy wężyk silikonowy jest mleczny. Reszta to mieszanki silikonu i igielitu, lub sam igielit.
2. Ten z aukcji jest tani, ale wąski. 10mm silikon kosztuje >10zł/ metr. Poszukaj na forum o wężykach, jest masa stron ze sprawdzonymi sklepami (m.in. MCZ, bimberhobby).
3. Najprościej w kolumnie zainstalować zawór odbioru, a na niego nasunąć wężyk.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

adon3
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 15 gru 2010, 19:18
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: adon3 »

Zmętnienie destylatu podczas rozrabiania może powodować (moim skromnym zdaniem) zawartość w destylacie różnych substancji, które doskonale rozpuszczają się w roztworze o zawartości powyżej 50 -60% alkoholu i ich po prostu nie widać. Przy rozrabianiu zmniejszamy zawartość alkoholu i możliwość zmętnienia się zwiększa, gdyż owe substancje, a może ich być mnóstwo, wytrącają się powodując zmętnienie. Powody mogą być różne: niewłaściwie przeprowadzony proces fermentacji, zaburzenia w procesie rektyfikacji.
Woda moim zdaniem nie ma tak wielkiego znaczenia na zmętnienie.
Borykałem się z tym problemem przez dłuższy okres czasu, kombinowałem z wodą, ale nie dało to rezultatu.
Dopiero jak zwiększyłem jakość zacieru, a zwłaszcza jego klarowania i ustabilizowałem proces rektyfikacji doszedłem do krystalicznej barwy destylatu po rozcieńczeniu przy 45%, poniżej tej wartości dalej mętnieje. Ale 45% to dla mnie wystarczająca wartość.
Podczas destylacji kończę proces przy temperaturze zacieru 92 stopnie. Resztę do 95 stopni do następnego nastawu. Jak ciągnąłem wcześnie do 94 stopni, to mętniało przy rozrobieniu do 55 % . Moim zdaniem im przy mniejszej wartości % gotowego roztworu po rozrobieniu nie ma zmętnienia tym większa jakość destylatu.
Pozdrawiam adon3
Ostatnio zmieniony środa, 9 lis 2011, 19:16 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja, literówki.

ksander
100
Posty: 104
Rejestracja: środa, 26 paź 2011, 22:56
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: ksander »

Witam
Piszę ponieważ miałem podobny problem, otóż spirytus 96% po pierwszym tłoczeniu wrzuciłem na filtr węglowy (węgiel kokosowy w dwóch szklanych tubach od dołu połączonych wężykiem silikonowym) wszystko pięknie ładnie brak zapachu drożdży czyściutki towar. Problem pojawił się podczas rozrabiania w momencie wlania wody momentalnie psota zrobiła się biała bez względu na rodzaj wody jaką stosowałem (robiłem różne próby z wodą źródlaną, destylowaną, demineralizowaną) efekt ten sam "mleko".
Zacząłem się zastanawiać w czym problem? Na szczęście zostało trochę spirytusu, którego nie wrzuciłem na węgiel rozrobiłem zwykłą wodą i wszystko ok piękna wódeczka. Czyli podczas filtrowania coś się musiało wkraść myślałem, że to wina drożdży sączków itp.
Kolejne psocenie destylacja zgrubna bez refluksu półprodukt około 55%, wrzuta na węgiel i znów to samo, z tym że po przejściu przez filtr zrobiło się mleko (ta partia była filtrowana bez sączków samym węglem). Czyli wina wężyka silikonowego robię próbę ogniową wszystko ok zostaje biały proszek czyli wężyk OK, więc co jest grane??? Postanowiłem sprawdzić wężyk w inny sposób zalałem wężyk spirytusem 96% na kilka godzin po około 5 godzinach wylałem spirytus do kieliszka uzupełniłem wodą w ilości 50% spirt 50% woda i co się okazało zrobiło się mleko (dodam tylko, że przygotowałem taką samą porcję 50% spiryt i 50%woda ten zestaw nie miał kontaktu z badanym wężykiem i tutaj mieszanka wyszła czyściutka).
Podsumowując wężyk silikonowy kupiony w sklepie destylacja.com (Starowar) chyba jednak nie jest w 100% silikonowy.
Dodam jeszcze, że dzwoniłem do sprzedawcy i przedstawiłem całą sytuację to zaczął się wykręcać, że woda nie taka itd a tutaj ewidentnie była wina wężyka. Rezygnuję z zakupów w tym sklepie mimo tego, że ma dobre ceny.
Dla zainteresowanych tanim "dobrym" wężykiem podaję link http://www.destylacja.com/pl/p/Wezyk-si ... 8-6-mm/274
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Partyzant »

Mi ostatnio przyszło do głowy rozrabiać na odwrót, zamiast wlewać spirytus do wody, wlewam ducha do wody.
Ostatnim razem zmętniało bo wlałem zbyt szybko, takie jest moje doświadczenie, ale wlewając wcześniej powoli miałem kryształ. Niema siły na to musi być jakiś 100%-towy sposób.
Chyba że takie mleko przepuścimy przez węgiel.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!

ksander
100
Posty: 104
Rejestracja: środa, 26 paź 2011, 22:56
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: ksander »

Zmętniały destylat przepuściłem przez węgiel drugi raz (bez feralnego wężyka) z prędkością około 2 kropel na sekundę i pomogło.

sh4rkyq
20
Posty: 24
Rejestracja: sobota, 24 kwie 2010, 22:35
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: sh4rkyq »

Widzę, że każdy ma swoje oryginalne sposoby i patenty to i ja podzielę się wami swoimi.

* Też kiedyś z tym walczyłem z mlekiem - 3,5L spirytusu z jednego psocenia rozcieńczałem pięcioma różnymi wodami (woda z lidla miała najmniej minerałów) niestety mleko. Posunąłem się nawet do wody destylowanej i znów mleko.
Jedyną rzeczą jaką zrobiłem to wymieniłem wężyk silikonowy od tego czasu jest ok.

* Co do samego rozcieńczania najpierw spirytus potem woda.
Zrobiłem sobie w excelu kalkulator rozcieńczania i na podstawie tego - stawiam buteleczkę 0,5l na wadze elektronicznej , wlewam ok. 168 gramów spirytusu (ok 96%), po czym uzupełniam resztę wodą i powinienem mieć około 40%

* mieszam sposobem uderzenia dłonią w dno butelki - butelka zrobi cieplutka, to co w butelce zabieli się na 2 minuty (wiadomo reakcja) - później kryształ, a żeby zapobiec ewentualnemu wyodrębnieniu jakiegoś minerału zaraz po "uderzeniu" wkładam do lodówki. ;)

Pozdrawiam :)

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Brzydal »

Wszystko zależy od wody, im więcej minerałów tym bardziej mętna. Poprawnie alkohol należy wlewać do wody małymi porcjami mieszając. To zapobiega ścinaniu minerałów i innych zanieczyszczeń organicznych. Najbardziej efektywna woda to demineralizowana, tak robią w Polmosach. Jeśli nie mamy takiej wody (ostatnio 3,8 w Kauflandzie za 5 l ) to wodę kranówę należy przegotować (trochę dłużej powinna się gotować) i odczekać dzień, a następnie zlać z wierzchu i dopiero do takiej dodawać spirytusu drobnymi porcjami mieszając. Ten sposób też nie musi być dobry jeśli mamy dobrą wodę (bogatą w minerały). Można też demineralizowaną rozcieńczyć poniżej 70% i dopiero stosować wodę przegotowaną do dalszego rozcieńczania.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 lut 2012, 10:25 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Awatar użytkownika

96volt
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 15:26
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: 96volt »

Woda oczywiście, też się tym sugerowałem i przerobiłem chyba wszystkie dostępne mi rodzaje - nic nie pomogło.No to trzeba było się przyjrzeć wszystkim częściom kolumny i znalazło się- wężyk silikonowy.Jak się później doszukałem :google: nie wystarczy ,że prawdziwy silikon ,że nawet spożywczy, ale musi być jeszcze wysokotemperaturowy.Ciekawa sprawa bo ponieważ u mnie służył do spuszczania produktu od kranika do butelki to w zależności od temperatury wychłodzenia raz wychodziło mętne, a raz klarowne.Teraz zastąpiłem silikon rurką miedzianą i zawsze wychodzi klarowne. Woda wszystko jedno jaka ciepła, zimna, kranówa, oligocenka, źródlana, demineralizowana nie powoduje mętnienia i tylko kieruję się smakiem jaką dodać. Uwaga na uszczelki i wężyki.

ksander
100
Posty: 104
Rejestracja: środa, 26 paź 2011, 22:56
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: ksander »

Kolega 96volt ma sporo racji coś mi się wydaje, że ten silikon spożywczy to nie zawsze spełnia nasze wymagania:). Moja podpowiedź jak ci destylat mętnieje zacznij od sprawdzenia wężyka silikonowego (podałem jak to zrobić).
Awatar użytkownika

96volt
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 15:26
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: 96volt »

Dodam jeszcze ,że dużo wcześniej jak się psociło na pot stillu zmętnienie nie wychodziło, a tam było prosto bańka, miedziana chłodnica.Fuzle tak, smród drożdży tak, ale po rozcieńczeniu białego zmętnienia nie było.Z twardej wody czasem wychodzą męty, ale po odstaniu opadają na dno i łatwo można je oddzielić. Przy złym silikonie nigdy nie opadną i im mniejsze stężenie alkoholu tym bielszy produkt.W takim wypadku żeby pić klarowne musi mieć 60%.
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Partyzant »

Nigdy nie używałem rurek silikonowych, a zdarza się że zmętnieje, czym większy procent tym większe ryzyko. Ja się zastanawiam czy sklepowy spirytus też mętnieje?

Jeśli ktoś próbował to niech opisze.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: pokrec »

To nie minerały chyba. Bo jak sliwowicę potraktowałem woda osobiście destylowaną na instrumencie, to tez zmętniała. Tu chodzi o substancję zawarte w psotce (fuzle), one świetnie rozpuszczają się w etanolu, ale kiepsko - w wodzie. Rozcieńczenie psotki przekracza próg rozpuszczalności i mamy siwuchę.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: mtx »

Partyzant sklepowy też mętnieje, kiedyś jak jeszcze miałem w kranie dobrą wodę
to rozrabiałem do 40% sklepowy i wychodził mętny kiedy na tej samej kranówce moja psota była krystaliczna.

Dodam tylko dla jasnosci że kranówka była gotowana i studzona do 20*C a po tym jak popie...ili cos w wodociągach
to juz gotowanie nic nie daje i nawet psota wychodzi "biała".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mętny produkt”