Mam jedno pytanie,czy kolumna bez zaworu refluksu będzie działać? Jakiej jakości otrzymamy alkohol? Warto robić kolumnę bez refluksu,może wystarczy (keg+chłodnica)?
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Promocja: 9,99 zł
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Mam jedno pytanie,czy kolumna bez zaworu refluksu będzie działać Jakiej jakości otrzymamy alkohol Warto robić kolumnę bez refluksu,może wystarczy (keg+chłodnica )
Taka rura będzie działała jak duży deflegmator. W niej również nastąpi zjawisko powrotu ale niekontrolowanego. Warunkiem jest nieocieplenie tej rury. Będzie to kolumna destylacyjna, nie rektyfikacyjna. Umiejętne posługiwanie się grzaniem podczas destylacji pozwoli na uzyskanie niezłych efektów. Natomiast o 95% przez cały czas trwania procesu trzeba zapomnieć. Moc z czasem będzie spadać tak jak w destylacji prostej.
Pozdrawiam Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Czy to znaczy że przy destylacji z refluxem moc nie spada i cały czas utrzymuje się na 95% aż do całkowitego wygotowania etanolu z zacieru?
No to właśnie to znaczy, dokładnie. W zasadzie od samego początku moc destylatu z samej kolumny stopniowo spada. Moc w systemie z głowicą refluksową utrzymuje się od momentu ustabilizowania aż prawie do całkowitego wygotowania alkoholu z zacieru. Idealiści będą minimalnie regulować refluks w czasie procesu aby utrzymać maksymalną moc ale bez regulacji moc jest w zasadzie bliska 94%-95% przez 98% czasu destylacji a potem nagle zaczyna spadać (w ciągu 1-2 minut spada do 20% -15%) a temperatura rośnie tak samo szybko do 98C-99C. Kapanie ustaje.
J
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
A więc charakterystyka procentu kapiącego alkoholu w funkcji ilości skapu jest podobna do charakterystyki napięcia wyjściowego zasilacza ze stabilizacją prądu i napięcia w funkcji prądu obciążenia. Niestety również w obu przypadkach otrzymanie takiej charakterystyki wiąże się ze znaczną komplikacją układu.
______________________________________________________________________ Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości