Teraz jest środa, 23 maja 2012, 04:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ciśnienie w sieci wodociągowej.
PostPostNapisane: wtorek, 2 sie 2011, 15:17 
Tematy: 1
Witam.
Uruchomiłem kolumnę CM (krótka spirala w głowicy) i ogólnie jestem z konstrukcji zadowolony- nie mając doświadczenia uzyskałem przy pierwszym destylowaniu nie klarowanego nastawu ok.94%(średnia z dwóch nierenomowanych alkoholomierzy). Wystąpiło jednak niepokojące zjawisko: Cyklicznie co ok. 5min. następował spadek temperatury do ok 76st, a następnie po 1-1,5 min ponowna stabilizacja na poziomie 77,8. Początkowo podejrzenia padły na zalewanie kolumny, ale wnikliwie obserwując proces zauważyłem że w momencie spadku temperatury, następuje wzrost wypływu gorącej wody z obu chłodnic (refluks i chłodnica skraplająca opary) Chłodzenie podłączone jest przez trójnik, a więc niezależnie. Docelowo planuję zastosowanie zaworka precyzyjnego do regulacji refluksu, na razie jest to trójnik z zaworami grzybkowymi z uszczelką gumową.
Czy możliwe jest aby wahania te pochodziły z sieci wodociągowej?
Czy ew. widzicie jakąś radę?
Pozdrawiam.

Tytuł: Re: Ciśnienie w sieci wodociągowej.
PostPostNapisane: wtorek, 2 sie 2011, 19:05 
Tematy: 21
Nie wiem jak jest w sieci ale u mnie w momencie dobijania wody przez pompę ze studni to dzieję się tak samo. Ciśnienie wody wzrasta i jest większy przepływ co za tym idzie spada temp. w głowicy. Można by tym zaradzić zakładając reduktor ciśnienia, chyba...

PostPostNapisane: wtorek, 2 sie 2011, 20:57 
Tematy: 6
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Swojego czasu,miałem to samo i stwierdzam fakt : jeżeli ciśnienie w sieci masz w miarę stabilne to temperatura może skakać o 0,1c bez żadnych strat na produkcie,jeżeli skacze więcej to niestety trzeba zainwestować w regulację przepływu wody. Najlepiej (oczywiście jeżeli ma się możliwość) przebudować sprzęt tak aby ciśnienie w sieci nam zwisało,na forum jest o tym dużo. :ok:

PostPostNapisane: wtorek, 2 sie 2011, 23:08 
Tematy: 21
No to ja powiem jeszcze inaczej.

Jesteśmy przyzwyczajeni regulować wodą w kranie, to znaczy przed organami... Ja w moim instrumencie to zmieniłem, na regulacje zaraz po wyjściu z chłodnicy... Oczywiście trzeba zmienić trochę instalacje, aby wytrzymała ciśnienie. Dodatkowy plus jest tego, że wszystko masz wypełnione woda bez powietrza, a tak chłodzi lepiej, spadek ciśnienia nie powinien przeszkadzać ( teoria )

( teoria ) - Jeśli ciśnienie się zwiększy, to woda przepływa tylko szybciej przez chłodnicę, o jakiś 1 stopień może schłodzić, ale nigdy zagrzać. W regulacji przy kranie to masz rury wypełnione powietrzem i wodą i dlatego mi się wydaje że to morże być taki skok temperatur.

PostPostNapisane: środa, 3 sie 2011, 07:07 
Tematy: 11
@Pradera63. Skorzystaj z dobrej rady @Wikinga
i zmień system na głowicę N&S a pozbędziesz się
wszystkich kłopotów.
System ten działa niezawodnie i precyzyjnie w każdych warunkach,
nawet w rękach początkujących i zupełnie zielonych hobbystów,
dając 96% zamiast 94% które można nazwać porażką,a nie sukcesem.
Sukces to minimum 96% i ciut powyżej i do tego należy dążyć,
a jeżeli nie interesuje nas prawdziwy spirytus,
to Potstill jest o wiele tańszy i bardziej prosty w obsłudze.

Pozdrawiam

PostPostNapisane: środa, 3 sie 2011, 08:06 
Cytuj:
przebudować sprzęt tak aby ciśnienie w sieci nam zwisało,na forum jest o tym dużo.

Czy masz na myśli zmianę systemu?

PostPostNapisane: środa, 3 sie 2011, 08:45 
Tematy: 11
Tak , mówię o głowicy typu NS,
nic lepszego jak dotąd nie wymyślono,
dla takich zapaleńców jak my,
wszystkie inne systemy niosą ze sobą jakieś
mniejsze lub większe kłopoty nie dając jednocześnie
tak zadowalających wyników jak system NS,
w różnych konfiguracjach, ale jeżeli
ktoś ceni sobie takie różne brewerie i uważa je
za dodatkową atrakcję naszego hobby,
to ma oczywiście pełne prawo wyboru.
Pozdrawiam

PostPostNapisane: środa, 3 sie 2011, 12:34 
Tematy: 2
Używam kolumnę z głowicą typu NS zbudowaną z pomocą Sverige2 i drobne różnice ciśnienia w sieci wodociągowej nie mają wpływu na proces destylacji. Co zauważyłem, to jedynie niewielkie różnice w temperaturze spirytusu opuszczającego chłodnicę liebiga przy spadkach ciśnienia w sieci nie wpływające jednak na jakośc destylatu. Jeden raz zaskoczyło mnie zachowanie kolumny (nagły wzrost temperatury na termometrach) - okazało się, że wyłączono dopływ wody w sieci. Zanim sie zorientowałem co za przyczyna tych zachowań zaczęła syczeć para na odpowietrzeniu w szczycie kolumny i trochę % poszło w atmosferę.

PostPostNapisane: środa, 3 sie 2011, 15:26 
Dziękuję za wypowiedzi.
Wyboru systemu już dokonałem i pierwsze doświadczenia nie powodują u mnie poczucia jego niesłuszności. Myślę problemy, to kwestia dopracowania szczegółów.

Co do rad kolegi Partyzant - Teoretycznie to wydaje mi się że niezależnie czy zawór będzie przed czy za refluksem, wzrost ciśnienia spowoduje szybszy przepływ, a więc i zwiększone chłodzenie. Inna rzecz że ogólna teoria, w praktyce czasem się nie sprawdza.

pozdrawiam.

PostPostNapisane: środa, 3 sie 2011, 17:49 
Tematy: 51
Owszem, dobrze zrobiony system CM zadziała poprawnie. Masz wahania ciśnienia w instalacji, jak 2x2.
Rozwiązanie na szybko to zbiornik klasy rezerwuar dużo powyżej poziomu wlotu do spirali i woda cieknąca z tegoż rezerwuaru. Trzeba cyklicznie uzupełniać. Powinien być na tyle wysoko (np. na innym piętrze, na strychu), żeby wahania poziomu nie powodowały dużych względnych zmian ciśnienia. Albo lepiej - przerobiony zmyślnie rezerwuwuar z toalety podłaczony normalnie do sieci wodociągowej i zamiast muszli podpinasz Twoja spiralkę via zawór dławiący. On ma automatycznie regulowany poziom wody. Wtedy nie musi być wysoko. Taki rezerwuar musi być przerobiony tak, żeby cały czas miał wciśnięty spust.
Ja też mam system CM. Ale już jestem umówiony ze znajomym ślusarzem i jadę do niego z klamotami. Będzie spawał mi system LM-VM z głowicą Nixona-Smitha w wersji AAbratka. Tyle Ci powiem w temacie, jak sam rozwiązałem problemy z systemem CM.
Fakt, miałem kolumnę o średnicy zaledwie 40 mm...
Zresztą, jak będę bardzo pragnął, to i z tego, co zrobię łatwo da się zrobić system CM.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1