Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Tytuł: Cięcie stali KO za pomocą zwykłej tarczy - pytanie o rdzę
Napisane: środa, 25 maja 2011, 21:30
Na początek może sie przywitam bo jestem nowy - siemanko wszystkim psotnikom
Problem jest taki ! Kupiłem 2 metry rury nierdzewnej fi 60,3mm następnie zleciłem pocięcie jej na odpowiednie elementy do aabratka (kolumna 140cm 15+45cm na głowice) Z tego co wiem koleś urzywał zwykłej tarczy do metalu. Później dowiedziałem się że do cięcia nierdzewki musi być używana specjalna tarcza bo inaczej może pojawić się rdza na KO rdza
Teraz mam pytanie, czy ktoś miał problem typu rdza po cięciu KO zwykłą tarczą ??
Pytam bo zastanawiam sie nad skróceniem jej o kilka cm żeby uniknąć większych strat.
Tytuł: Re: Cięcie stali KO za pomocą zwykłej tarczy - pytanie o rdz
Napisane: środa, 25 maja 2011, 21:44
Pierwsze słyszę. Zawsze tnę KO zwykła tarczą, oddaje do spawania tigiem i nic się nie dzieje. Jakiś urban legend Z reszta patrząc z logicznego punktu widzenia- krawędzie i tak giną pod spoiną.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: czwartek, 26 maja 2011, 00:11
Problem pojawia się, gdy tą samą tarczą tniemy zwykłą stal a później nierdzewną. Jeśli po spawaniu i szlifowaniu krawędzi wytrawisz te miejsca odpowiednim preparatem to możesz być spokojny.
Napisane: czwartek, 26 maja 2011, 07:29
Witam Prawda taka że stal nierdzewną powinno się ciąć specjalna tarczą. Są to tarcze z pomarańczowym nadrukiem ( w przypadku tarcz 3m) lub z dopiskiem inox. Jeżeli pociąłeś zwykła nową nie używaną tarczą to się też nic nie stanie. Chodzi o to by nie ciąć tarczą którą cięło się zwykła stal, gdyż drobinki stali mogą osiąść na stali nierdzewnej i w tych miejscach może korodować. Tarcze do nierdzewki mają zwiększoną twardość więc cięcie mini jest dużo szybsze i wygodniejsze a raptem złotówkę droższe
Napisane: piątek, 27 maja 2011, 05:58
Jeżeli tniesz kwasówkę nowymi nie używanymi tarczami do stali czarnej to nic nie będzie sie działo. Korozja się nie pojawi. Jeżeli użyjesz tarcz do cięcia lub szlifowania którymi wcześniej obrabiałeś zwykłą stal, to kwasówka będzie korodować. Jeżeli chodzi tylko o miejsce cięcia to po spawaniu z drutem kwasowym nie powinno się nic dziać. Korozja nie powinna się pojawić. Korodowanie kwasówki występuje w warsztatach w których oba materiały obrabia się: - na tych samych urządzeniach - tymi samymi narzędziami - w tym samym czasie - jeżeli jest duże zapylenie opiłkami zwykłej stali, które wbijają się w powierzchnię KO. Nie musisz odcinać centymetrów rury, wystarczy dobrze oszlifować.
Napisane: piątek, 27 maja 2011, 23:13
Dzięki za informacje psotnicy
Dla pewności zdecydowałem sie skrócić rure o kilka milimetrów, to moje pierwsze dzieło i nie chciał bym odesłać go zbyt szybko na emeryture. Dziś oddałem części do spawania jak bedzie "ready to go" to wrzuce na forum foty
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości