chmiel do miodu

Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:

Post autor: Zygmunt »

Podzieliłbym pół na gorąco (goryczka 50-60 minut, aromat 5-10'), a pół na zimno (3 dni). Ilości zależą od osobistych preferencji, Citra ma sporą zawartośc alfakwasów, więc na 20l miodu w sumie dałbym 80-150g.

UPDATE: pisząc "na gorąco" chodziło mi o miody sycone.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

brzydak
10
Posty: 13
Rejestracja: piątek, 28 mar 2014, 00:35
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Beskid Wyspowy
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: chmiel do miodu

Post autor: brzydak »

Witam,

Miód bernardyński jest właśnie chmielony, ale trzeba naprawdę uważać z tym chmieleniem, ja mocno zaniżam ilość chmielu oraz czas chmielenie, ponieważ już po roku miód zaczyna przechodzić ze słodyczy w bardziej wytrawne smaki. Bardziej wyczuwalne stają się wszelakie dodatki jakie zostały dodane w trakcie gotowania.
Dla mnie ten chmielony bardzo odpowiada.

Pozdrawiam.
"Każdy podaje najpierw dobre wino, a gdy goście sobie podpiją, gorsze. Ty przechowałeś dobre wino aż dotąd"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miody Pitne”